Війна — день 888: росіяни прискорюють просування під Покровськом і готують масштабний обстріл

Читать на русском
Автор
1729
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 30 липня 2024, 23:29
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Активна фаза російського наступу продовжується, а найзапекліші бойові дії відбуваються на Покровському напрямі. Там окупанти поступово просуваються у бік "дороги життя", по якій Україна забезпечує Часів Яр та Костянтинівку. При цьому аналітики фіксують, що на цьому напрямі росіяни нарощують темпи просування, що створює тривожні перспективи для української оборони загалом. Своєю чергою у Силах оборони попереджають, що загарбники практично завершили підготовку до нового масштабного авіаудару.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 30 липня. Більш оперативну інформацію ви можете Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У Києві та Київській області пролунали потужні вибухи.

22:00 Україна нарешті почала отримувати якусь інформацію від російської сторони щодо полонених, — Лубінець.

"Ми під час останнього обміну обмінялись листівками. Ми разом з російською контрвізаві провели одночасно опитування військовополонених, тих, яких повертала Україна", — розповів український омбудсмен Дмитро Лубінець.

21:00 Китай не зацікавлений в підтримці промислового потенціалу РФ, — прем'єр Італії Джорджа Мелоні.

20:00 Михайло Подоляк заявив, що Україна готова до переговорів.

"Переговори, безперечно, потрібні, але Україна чітко каже: давайте проводити переговори на умовах, що спираються на міжнародне право як концепцію. І головне з цієї концепції – це територіальна цілісність та суверенітет держави".

19:00 Під час удару по аеродрому "Оленья" у РФ було пошкоджено два стратегічних бомбардувальники, повідомив представник ГУР МОУ Андрій Юсов. За його словами, відновлення цих літаків може зайняти декілька місяців, а під час атаки на аеродромі не спрацювала повітряна тривога.

18:00 СБУ вночі 30 липня вдарила по нафтобазі в Курській області.

"За даними розвідки, внаслідок атаки на об’єкті противника виникла пожежа", — йдеться в повідомленні Генштабу ЗСУ.

17:00 Україна запросила Китай до участі щонайменше в проміжних зустрічах до другого саміту миру, які скоро відбудуться, сказав речник МЗС Георгій Тихий. Під час візиту очільника МЗС Кулеби до Китаю, як сказав Тихий, детально "обговорювалася логіка дій України після першого саміту миру". Чи долучиться Китай – "відповідь має озвучити китайська сторона", сказав Тихий.

16:00 Тривають бої на підступах до Торецька Донецької області, а саме у Залізному та Північному, повідомляє Deep State.

15:00 Кількість українських прикордонників у сусідніх з РФ та Білоруссю областях було збільшено, — Зеленський. Про це повідомив президент під час поїздки на Волинь, де він перевірив будівництво фортифікацій і провів безпекову нараду щодо північних регіонів.

14:00 У Росії розробляють нову небезпечну балістичну ракету "Іскандер" на дальність до 1000 км. Ракета поки що на стадії розробки, але в Росії вже заявляють, що коефіцієнт можливого відхилення від мети — 5 метрів. Також вона матиме потужну бойову частину.

13:00 Керівник Центру протидії дезінформації Андрій Коваленко заявив, що станом на зараз, росіян у Торецьку немає.

Місто Торецьк на мапі Deep State

"Тому станом на 12:00 цього дня інформація про захід росіян в Торецьк не відповідає дійсності", — написав Коваленко.

12:30 Протягом минулої доби і до ранку 30 липня Повітряні Сили на сході та півдні країни знищили сім безпілотників. Усі дрони різних типів проводили розвідку для ворога.

11:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 30.07.2024
Втрати армії РФ в Україні 30.07.2024

10:00 Вранці 30 липня окупанти вкотре обстріляли Куп'янськ, що на Харківщині. Як повідомили в ОВА, внаслідок удару по місту є постраждалий — 71-річний чоловік отримав поранення та був госпіталізований.

09:30 Курськ цієї ночі знову не спав — у місті лунали гучні вибухи. За непідтвердженими даними, міг бути уражений місцевий аеропорт.

08:00 У Чорному морі знаходиться три ворожі кораблі, котрі є носіями ракет "Калібр". Загальний можливий залп — 12 ракет, повідомили у Військово-морських Силах ЗСУ.

07:00 У вівторок, 30 липня, відключень світла по Україні не планується. Таку інформацію повідомили в "Укренерго". Причина безперебійності електропостачання — повернення в роботу двох блоків АЕС, а також загальне зниження навантаження на систему через похолодання. Енергетики пообіцяли, що детально поінформують у разі зміни ситуації та потребі у поверненні графіків.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі вибухи чули жителі щонайменше трьох областей — Харківської, Херсонської та Запорізької. Зокрема, на Херсонщині під прицілом ворога була знаменита Чорнобаївка. Чекаємо деталей від місцевих адміністрацій та Повітряних Сил;
  • гучно було і в Росії — зокрема, над Курською областю бачили яскраві спалахи, що супроводжувалися гучними звуками. Місцева влада, звісно ж, уже заявила про "вдалу роботу ППО". Сподіваємося, все не так райдужно, як малюють вороги;
  • ISW: через втрати "вагнерівців" у Малі Москва може вивести частину бойовиків із території України. Це знадобиться для заміни особового складу бійців у Африканському корпусі Міноборони РФ, вважають аналітики;
  • передвиборчий штаб Дональда Трампа готується до рекламної кампанії проти нинішньої кандидатки від демократичної партії, віцепрезидентки США Камали Гарріс. Вартість кампанії складає близько 10 млн доларів, пише Reuters;
  • у Києві посеред літа зафіксували зростання захворюваності на коронавірус. Як повідомили у Департаменті охорони здоров'я КМДА, за липень кількість ковідних хворих у столиці сягнула 900 осіб, тоді як у червні їх було менше 200.

05:00 Знову повітряну тривогу оголосили на Харківщині та у Запорізькій області. Тим часом у Курську знову пролунали вибухи – російське місто вже кілька ночей поспіль не спить через "невідомі" безпілотники.

03:00 Оголошувалася повітряна тривога на Харківщині та у Запорізькій області.

01:00 На східному напрямку була активна тактична авіація терористів. Над Харковом ППО працювала по розвідувальному безпілотнику.

00:00 У Чехії заявили про намір створити "Український легіон" за аналогією до того, який формують у Польщі.

Про те, що відбувалося 27 липня, читайте у трансляції: Війна — день 885: Росія просувається на Донбасі, а Україна готується використати F-16

Із ситуацією в Україні за 28 липня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 886: ситуація на фронті загострюється, а росіяни рівняють міста із землею

Про новини та події 29 липня ми розповідали тут: Війна — день 887: Україна вшановує річницю трагедії в Оленівці і б’є все глибше по Росії