Війна — день 885: Росія просувається на Донбасі, а Україна готується використати F-16

Читать на русском
Автор
960
Настав новий день спротиву російським окупантам Новина оновлена 27 липня 2024, 23:14
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі субота, 27 липня 2024 року. Напередодні стало відомо про важливий крок з боку партнерів – ЄС оголосив про передачу першого траншу з доходів від заморожених російських активів у розмірі 1,5 млрд євро. Тим часом ситуація на фронті залишає бажати кращого. Покровський напрямок на Донеччині залишається найскладнішим, також ворог активізувався в Запорізькій області. Крім того, російські військові почали використовувати бюджетні дрони з пінопласту та фанери, щоб стежити за українськими системами ППО.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 27 липня. Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Україна і НАТО створять 5 реабілітаційних центрів для військових. Розроблять систему реабілітації, яка допоможе військовим повернутися до служби після травм.

22:00 Міністр оборони Чехії Яна Чернохова здійснила триденний візит до України. Під час поїздки вона вшанувала пам'ять чехословацьких легіонерів і солдатів, загиблих у Другій світовій війні.

21:00 Прем'єр-міністр Італії Джорджія Мелоні вирушає до Китаю, щоб налагодити зв'язки перед виборами до США. Вона зустрінеться із Сі Цзіньпіном. Очікується, що вони обговорять війну Росії проти України та війну Ізраїлю проти терористів ХАМАСу.

20:00 Швейцарія не буде вилучати для України доходи з російських заморожених активів, що зберігаються у швейцарських банках. Відповідно до законодавства та міжнародних зобов'язань, країна не може отримувати "жодних надзвичайних доходів у зв'язку з коштами російського центрального банку", зазначили в держсекретаріаті.

19:00 Міноборони відкриває спецлабораторію, яка здійснюватиме перевірку якості турнікетів та їх сертифікацію, – Умєров. За словами міністра оборони України, такий крок дозволить гарантувати високу якість та надійність критично важливих медичних засобів.

18:00 Генштаб повідомив, що на фронті відбулося 73 бойових зіткнень. Найгарячішим залишався Покровський напрямок, на якому ворог здійснив 21 спробу штурму українських позицій. Там в районах Воздвиженки, Новоолександрівки, Веселого, Сергіївки, Тимофіївки та Яснобродівки — точаться запеклі бої.

17:00 В Україні будуть надавати офіцерські звання лікарям без військової кафедри, — Володимир Зеленський.

"Мною підписано указ — положення про проходження військової служби, що регулює проходження служби особами з медичною освітою і присвоєння первинного офіцерського звання лікарям, які не проходили військову кафедру", — заявив президент.

16:00 Росіяни атакували на Курахово та Мирноград Донецької області. Згодом обстріл поранення отримали 5 цивільних осіб, у тому числі 11-річна дитина. У населених пунктах пошкоджено багатоквартирні та приватні житлові будинки, навчальні заклади, автомобіль та трансформаторна підстанція. У Мирнограді росіяни потрапили інфекційною лікарнею.

Інфекційна лікарня в Мирнограді
Інфекційна лікарня в Мирнограді

15:00 Армія РФ обстріляла центр Глухова Сумської області. Попередньо травмовані 10 людей, з яких 6 – діти. Одна жінка та дитина – у важкому стані. Війська РФ обстріляли Глухів з реактивних систем залпового вогню, зафіксовано 12 вибухів, повідомили у військовій адміністрації.

14:00 Дрони української розвідки уразили ворожий дальній стратегічний бомбардувальник -ракетоносій ТУ-22М3 на аеродромі "Оленья" в Росії, — кажуть в ГУР МО.

13:00 У Росії фіксуються проблеми зі зняття готівки у банкоматах. Фахівці Головного управління розвідки Міноборони здійснили кібератаку.

12:00 Спостерігається активність ворожої тактичної авіації на південно-східному напрямку, э загроза застосування авіаційних засобів ураження, — попереджають Повітряні сили ЗСУ.

11:00 Орієнтовно більше 50% шкіл в регіонах України мають генератори та власні котельні і можуть навчатися за умов відключення електрики, — заступник голови МОН Андрій Сташков.

10:00 Patriot буде більше, — заявив голова Офісу президента Андрій Єрмак.

В ніч на 27 липня Росія атакувала Україну керованою авіаційною ракетою Х-59/Х-69 та чотирма "Шахедами". Всі вони були знищені засобами ППО. В Київській області уламки ворожого БпЛА впали на території одного з населених пунктів, виникла пожежа травʼяного настилу, були обірвані електропроводи. В Полтавській області є пошкодження промислового об'єкта, виникла пожежа. Попередньо обійшлося без постраждалих.

Крім того, за минулу добу також були знищені 4 розвідники "Supercam", 1 ударно-розвідувальний "Форпост", 1 невстановлений БпЛА, 2 "Ланцети".

09:00 За минулу добу противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах ракетного удару із застосуванням однієї ракети, а також 80 авіаударів, зокрема, скинув 117 КАБів. Крім цього, здійснив 4636 обстрілів, з них 71 — із реактивних систем залпового вогню, — повідомляє Генштаб ЗСУ.

08:00 За минулу добу Росія орієнтовно втратила в Україні більше 1200 одиниць особового складу, 11 танків, 53 безпілотника, 1 засіб ППО тощо.

Втрати Росії в Україні 27.07.2024
Втрати Росії в Україні 27.07.2024

07:00 Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного, — повідомляють аналітики DeepState.

Вовче, Яснобродівка, Красногорівка та Желанне на карті бойових дій від DeepState 27.07.2024
Вовче, Яснобродівка, Красногорівка та Желанне на карті бойових дій від DeepState 27.07.2024

06:30 Зібрали важливі новини на ранок 27 липня:

  • вночі ворожі дрони атакували Україну, в низці областей було чутно роботу ППО, чекаємо на офіційні звіти;
  • до Росії вивезли українського титану на суму понад 90 мільйонів гривень, до схеми причетний підсанкційний російський олігарх, поплічник терористів Михайло Шелков, — Офіс генпрокурора;
  • російські війська нещодавно просунулися поблизу Авдіївки і швидше за все захопили Яснобродівку і Лозуватське Донецької області, — ISW;
  • Україна вже у 2024 році обов'язково застосує на полі бою американські винищувачі F-16, — посол України в США Оксана Маркарова;
  • Сухопутні війська ЗСУ протягом тижня, з 18 по 24 липня, подавили і знищили 7916 ворожих БПЛА, а також виявили 43 станції РЕБ;
  • в Чорному морі 1 ворожий корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 4 ракет, в Азовському морі ворожі кораблі відсутні;
  • економіка Північної Кореї відроджується завдяки Росії, — Bloomberg;
  • Трамп завляє, що конфлікти на Близькому Сході можуть перерости у третю світову війну, якщо він програє вибори 2024 року.

05:00 Безпілотник терористів, за даними моніторингу, літає між Черкасами та Білою Церквою. Можливо, це той самий фанерний розвідник, по який 26 липня повідомляли в ГУР МО.

03:00 Один безпілотник терористів все ще перебуває у повітряному просторі України.

01:00 Кілька безпілотників російських терористів було помічено курсом на Кривий Ріг, можлива робота протиповітряної оборони.

00:00 Повідомлялося про вибух у Криворізькому районі — раніше Повітряні сили інформували про ракету в цьому напрямку.

Карта бойових дій від DeepState на Покровському та Оріхівському напрямку на початок доби виглядає так:

Карта бойових дій в Україні 27.07.2024
Мапа бойових дій в Україні 27.07.2024

Про те, що відбувалося 24 липня, читайте за посиланням: Війна — день 882: окупанти знову активувалися на Харківщині та збирають сили на Запоріжжі

Із ситуацією в Україні за 25 липня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна – день 883: під Прогресом виникла загрозлива ситуація, а повітряний терор триває

Про новини та події 26 липня ми розповідали тут: Війна — день 884: Росія готується наступати на Запоріжжі та тестує нові дрони