Війна — день 884: Росія готується наступати на Запоріжжі і тестує нові дрони

Читать на русском
Автор
1081
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 26 липня 2024, 23:08
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти продовжують тиснути одразу на декількох напрямках, при цьому стираючи українські міста вщент. Очікується, що вже восени росіяни можуть здійснити нову спробу наступу, у той час, як і ЗСУ не збираються пасти задніх. Основним напрямком зусиль загарбників може стати Запорізька область, де вони вже нарощують сили. Зараз же РФ вдається просуватись на Донеччині, де у районі села Прогрес, армія окупантів намагалась взяти в оточення українських бійців. Проте, за попередньою інформацією, їм вдалось вийти з населеного пункту.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 26 липня. Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:03 В низці областей України повітряна тривога, Повітряні сили ЗСУ повідомляють про активність ворожої тактичної авіації на південно-східному напрямку та ракету на Херсонщині.

22:00 Прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку, коментуючи падіння уламків російських безпілотників на румунську територію, пояснив, що його країна не має можливості збивати ці дрони над Україною: "Для того, щоб збити їх, ми повинні відкрити вогонь по українській території, а я вважаю, що це ще не дозволено, я не чув про жодне рішення з цього питання".

21:00 Зеленський опублікував чергове вечірнє звернення: "Нарада з міністром оборони. Про нові оборонні пакети для України – те, що ми готуємо з партнерами. Важливо, щоб наші воїни отримували саме те, що необхідно в цих умовах дуже жорстких боїв і тиску російської армії. Зокрема, і з міністром, і з військовим командуванням ми детально розбираємо ситуацію на складних напрямках, передусім це Покровський напрямок на Донеччині. Саме цей напрямок був і залишається основним напрямком російських атак. Двічі сьогодні були доповіді Головкома Сирського. Має бути зроблене й буде зроблене все, щоб посилити наші позиції, нашу українську здатність завдавати окупанту відчутних втрат. Я хочу особливо відзначити наших воїнів, які завдають ударів по російських базах і логістиці на окупованій території. Окупант повинен відчувати, що це – українська земля".

20:00 Російські окупанти активізували штурмові дії на Оріхівському напрямку, проте ознак формування наступальних угруповань на Запорізькому напрямку немає, — речник оперативного угруповання військ Таврія Дмитро Лиховій.

Близько 500 військових та цивільних медиків можуть перебувати в незаконному полоні РФ. За останні два роки шляхом обмінів було звільнено 78 військових медиків, заявив засновник ГО "Військові медики України" Андрій Кривцов.

У РФ виникли проблеми з мобілізацією у тимчасово окупованому Криму, мешканці півострова не бажають брати участь у війні — інформує партизанський рух "Атеш".

19:00 В Україні відбулася службова перевірка у 59-й окремій мотопіхотній бригаді імені Якова Гандзюка після відповідного заклику парамедика Катерини Поліщук з позивним "Пташка". Робоча група, яка проводила перевірку, не виявила випадків злочинних наказів. Але були виявлені окремі факти управлінських рішень та фактори, які можуть негативно впливати на виконання військових завдань.

У Резервному фонді держбюджета, з якого уряд виділяє кошти на термінові потреби відбудови та фортифікації, залишилося всього пів мільярда гривень з 56 млрд грн передбачених на 2024 рік, розповіла у подкасті ЕП "Хроніки економіки" голова бюджетного комітету парламенту Роксолана Підласа.

Україна приєдналася до рішення Ради ЄС про запровадження обмежувальних заходів проти Ірану за військову підтримку агресивної війни Росії проти України та за постачання зброї в інші "проблемні" регіони світу, зокрема на Близький Схід та у регіон Червоного моря.

18:00 Графіки погодинних відключень електроенергії в суботу, 27 липня, діятимуть із 17:00 до 23:00.

Зеленський відзначив державними нагородами 350 військовослужбовців Нацгвардії, Державної прикордонної служби, представників ДБР та одного рятувальника, 111 з них посмертно, — відповідний указ №482/2024 від 26 липня оприлюднений на сайті президента.

Ракети та безпілотники, які Росія використовує для щоденних атак на мирні міста і селища України, містять компоненти, виготовлені у більш ніж 20 країнах, повідомила Укрінформу заступниця директора Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції Наталія Нестор.

17:00 Ватажок так званої "ЛНР" Леонід Пасічник отримав нову підозру, — в організації в Луганській області примусової "мобілізації" на війну проти України, повідомила СБУ.

16:00 Завод з виробництва безпілотників Bayraktar повноцінно запрацює в Україні після завершення війни з РФ, заявив український посол у Туреччині Василь Боднар.

Російська армія почала використовувати нові й відносно дешеві безпілотники з таких матеріалів, як пінопласт і фанера, щоб відшукувати засоби ППО України, — розповів Reuters представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Черняк. Один тип дрона оснащений камерою та SIM-картою українського мобільного телефона для надсилання зображень російським військовим. Такі нові безпілотники з камерами не несуть вибухівки, але дуже нагадують звичайні безпілотники типу Shahed і літають з ними в групі.

15:00 Сили оборони продовжують бойові завдання на Лівобережжі Дніпра в Херсонській області, зокрема і неподалік від села Кринки, та на островах у цьому районі, — речник оперативного угруповання військ "Таврія" Дмитро Лиховій.

Два літаки НАТО прибули до Румунії для розвідки на кримському напрямку, через що у ворожих інформаційних каналах РФ почалась хвиля занепокоєння, — пише Telegram-канал "Кримський вітер".

14:00 ЗСУ в ніч на 26 липня завдали удару по аеродрому "Саки" в тимчасово окупованому Криму, який росіяни використовували для авіаударів по українській території, — Генштаб.

Відсоток учасників штурмових дій від загальної кількості військовослужбовців насправді не високий, сказав речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін в інтерв'ю NV.

13:00 Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про передачу Україні траншу у розмірі 1,5 млрд євро з прибутку від заморожених російських активів.

МАГАТЕ підтвердило відключення енергоблока на Південноукраїнській АЕС минулого тижня через проблему з трансформатором.

12:00 СБУ затримала 20-річного місцевого жителя Черкащини, який за завданням російської розвідки здійснював підпали енергетичних об'єктів в Уманському районі. Диверсант намагався знищити 8 електропідстанцій та одну релейну шафу, щоб знеструмити значну частину громади та заблокувати залізничний рух. Зловмисника затримали "на гарячому" під час спроби підпалу чергового об'єкта. Йому загрожує довічне ув'язнення з конфіскацією майна за диверсію та умисне пошкодження об'єктів електроенергетики в умовах воєнного стану.

11:00 Генштаб ЗСУ повідомив оновлену статистику втрат окупантів на фронті в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 26.07.2024
Втрати армії РФ в Україні 26.07.2024

10:00 У Ніжині Чернігівської області внаслідок удару по гуртожитку постраждало 15 осіб. Як зазначив у коментарі "Суспільному" мер міста Олександр Кодола, наразі гуртожиток є непридатним для проживання.

"Зараз займаємось ліквідацією наслідків атаки. Сам будинок сильно постраждав. Займаємось відселенням людей. У гуртожитку проживали переживали люди пенсійного віку. Там було 24 квартири. Будемо забивати двері, вікна. Немає в ньому ні газу, ні води, ні світла. Треба робити капітальний ремонт", — підкреслив чиновник.

9:00 Енергосистема знову під ударом: у двох областях влучили по об’єктах енергетичної інфраструктури. Як повідомили в "Укренерго", у ніч на 26 липня ворог атакував енергооб'єкти на Житомирщині та Чернігівщині. В окремих районах Житомирської області були зафіксовані знеструмлення. Втім на ранок більшість абонентів уже мають світло у домівках. Фахівці продовжують ремонтні роботи.

8:00 "Шахеди" знищували цієї ночі у чотирьох областях: вдалося ліквідувати аж 20 ворожих "пташок". За даними Повітряних Сил ЗСУ, всього у ніч проти 26 липня Україну атакували 22 "шахедами", а також балістичною ракетною "Іскандер-М" (напрямок — Донецька область). Бойова робота велася на території Херсонщини, Сумщини, Чернігівщини та Житомирщини.

7:00 Вночі росіяни атакували північні регіони країни за допомогою "шахедів". Як повідомили у Чернігівській ОВА, удар безпілотників прийшовся на мирну інфраструктуру міста Ніжин. Є влучання у гуртожиток та об'єкт інфраструктури. Також, на жаль, не обійшлося без поранених серед мирного населення — наразі відомо про одну особу.

Ніжин на карті
Ніжин на карті

06:00 Ранку! Зібрали для вас новини, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі окупанти вкотре "кошмарили" Україну "шахедами". Зокрема, вибухи фіксувалися у Сумській, Чернігівській, Київській, Житомирській та Херсонській областях. Деталі чекаємо від місцевих адміністрацій;
  • також неспокійно було і в окупованому Криму. Зокрема, про гучні звуки повідомляли жителі Євпаторії та Севастополя.Моніторингові пабліки повідомляють про ураження "жирних цілей" загарбників — є дані про пожежу на аеродромі "Саки". Сподіваємося на подробиці від наших спецслужб;
  • Україна тимчасово не братиме участі у засіданнях Ради безпеки ООН. Головна причина — через нинішнє головування у Радбезі Росії. Виняток для участі становитимуть лише обґрунтовані причини — на кшталт ракетного удару по "Охматдиту";
  • Ізраїль попередив Францію щодо можливі теракти на Олімпійських іграх 2024 року, — Le Figaro. Насилля можуть застосувати іранські та інші терористичні організації "проти членів ізраїльської делегації та ізраїльських туристів", зазначив у своєму листі до французького колеги очільник МЗС Ізраїлю Ісраель Кац;
  • Силам оборони України вдалося відбити одну із наймасованіших механізованих атак РФ із жовтня минулого року на Донбасі, — ISW.

05:00 Судячи з усього, під обстріл потрапив аеродром "Саки". На місці прильотів сильна пожежа та чутно звуки детонації.

04:00 Повідомляється про обстріл Криму балістичними ракетами. Прильоти могли бути по тимчасово окупованій Євпаторії та у районі аеродрому Саки.

01:00 Російські терористи підіймали у повітря літак МіГ-31К, через що по всій Україні оголошували повітряну тривогу.

00:00 З півдня та півночі України рухаються "шахеди" у напрямку Херсонщини та Дніпропетровщини. У частині областей оголошено повітряну тривогу.

Про новини та події 23 липня ми розповідали тут: Війна — день 881: росіяни встановлюють рекорди втрат на полі бою і слухають вибухи далеко від фронту

Про те, що відбувалося 24 липня, читайте за посиланням: Війна — день 882: окупанти знову активувалися на Харківщині та збирають сили на Запоріжжі

З ситуацією в Україні за 25 липня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 883: під Прогресом виникла загрозлива ситуація, а повітряний терор триває