Війна — день 881: росіяни встановлюють рекорди втрат на полі бою і слухають вибухи далеко від фронту

Читать на русском
Автор
1019
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 23 липня 2024, 23:14
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Ситуація на фронті загострюється, лише минулої доби там сталося 133 бойові зіткнення, що є рекордом за останні дні. Майже 40 із цих зіткнень сталися на Покровському напрямку. Такі активні темпи наступу для окупантів обходяться високою ціною, через що вони встановлюють нові рекорди з втрат. Тим часом у Росії вже звичайними стали нальоти нерозпізнаних дронів, які атакують прикордонні області десятками.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 23 липня. Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Окупанти ввечері вдарили "Іскандером" по Лиману на Донеччині. Загинуло двоє людей, троє отримали поранення, — прокуратура. Також росіяни вдарили по Новогродівській громаді FPV-дроном. Постраждали троє цивільних. Через обстріл пошкоджено 15 будинків.

22:00 Послабили обмеження електропостачання ввечері, повідомили в "Укренерго". Сьогодні з 21:00 до 24:00 діятимуть дві черги відключень замість трьох.

21:00 Володимир Зеленський заявив, що ракетна програма України має хорошу динаміку.

"І хоч це – важке завдання, але поступово ми наближаємося до можливості застосовувати свої ракети, а не лише покладатися на ракети в постачанні від партнерів. Україна має з часом вийти на максимальну оборонну самостійність – саме такі держави завжди легше знаходять дієвих союзників та реалізовують свої інтереси", — сказав президент.

20:00 Російські військові вдарили FPV-дроном по зупинці громадського транспорту в Куп'янську на Харківщині. Як повідомили в поліції Харківщини, 41-річний чоловік отримав поранення і був госпіталізований.

19:00 Російські війська поповнюють свій особовий склад у Запорізькій області. Наразі там перебувають понад 90 тисяч окупантів, проте загрози наступу на цьому напрямку немає, сказав речник оперативного угруповання військ "Таврія" Дмитро Лиховій.

18:00 Усі ми розуміємо, що ми маємо закінчити війну якнайшвидше, щоб не втрачати людські життя, — президент України Володимир Зеленський на зустрічі з Держсекретарем Ватикану Кардиналом П'єтро Пароліном.

17:00 Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 23 липня, провів чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача. На ньому, зокрема, обговорили можливості українських військ бити за лінію фронту.

16:00 Укренерго скасувало графіки відключень з 15:00 до 16:00 у Львівській, Рівненській, Волинській, Івано-Франківській, Закарпатській, Вінницькій (частково), Тернопільській, Хмельницькій (частково), Чернівецькій, Херсонській, Миколаївській, Одеській областях. 3 16:00 до 17:00 у вказаних регіонах буде застосовуватись одна черга відключень. Причина – активна робота СЕС та приймання надлишків електроенергії з енергосистеми Польщі.

15:00 Окупанти скерували дрон-камікадзе на будинок сімейного типу у Марганці, Дніпропетровська область, ледь не покалічивши 12 дітей. Унаслідок ворожох атаки поранення отримали 3 дітлахів, інші мешканці не постраждали.

14:00 У Сумській області було здійснено атаку БПЛА на енергетичний об'єкт. Це призвело до знеструмлення кількох підстанцій та приєднаних до них споживачів у Сумській та Чернігівській областях, сказали у Міненерго.

13:00 Російські окупанти атакували з безпілотника жителя Херсона. Під ударом опинився 57-річний чоловік, який перебував на вулиці. Він отримав вибухову травму, уламкове поранення передпліччя, ніг та живота. Про це повідомили у Херсонській ОВА.

12:00 У низці областей України завдяки активній роботі сонячних електростанцій скасували одну чергу відключень світла до 14:00. Менше обмежень стало у Львівській, Закарпатській, Волинській, Івано-Франківській, Тернопільській, Хмельницькій, Вінницькій, Одеській, Миколаївській і Херсонській областях, повідомляє "Укренерго".

11:00 СБУ затримала в Одеській області 39-річного агента ФСБ, який виконував два типи завдань: коригування ракетно-дронових атак по позиціях Сил оборони (особливо ППО) та підпали релейних шаф "Укрзалізниці". Зловмисник був затриманий після першого підпалу. Він тривалий час перебував у Росії, де отримав російський паспорт. Під час обшуку в нього виявлено гранати та телефон з доказами злочинної діяльності. Підозрюваному інкримінують державну зраду, диверсію та незаконне зберігання боєприпасів. Йому загрожує довічне ув'язнення.

10:00 Ввечері 22 липня окупанти обстріляли мікрорайон Херсона, що призвело до пожежі в магазині будівельних матеріалів. Рятувальникам довелося переривати гасіння через активність ворожих дронів, але пожежу вдалося ліквідувати без жертв серед вогнеборців. Протягом доби пожежно-рятувальні підрозділи також гасили два житлові будинки, які загорілися внаслідок обстрілів.

9:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 23.07.2024
Втрати армії РФ в Україні 23.07.2024

08:30 Ворог атакував Україну вночі комбінованим способом — за допомогою "шахедів" та ракет. Як повідомили у Повітряних Силах, всього було випущено вісім дронів та керована авіаційна ракета Х-69. Запуск здійснювався з території Курської області. Під прицілом ворога опинилася Сумщина. Завдяки плідній роботі підрозділів ППО вдалося знищити 7 ворожих безпілотників. Також внаслідок "активної протидії" ракета Х-69 своєї цілі не досягла.

07:00 Вранці по Нікополю Дніпропетровської області ворог вдарив дроном-камікадзе. На щастя, ні постраждалих, ні загиблих немає. Ніч минула без обстрілів, однак ввечері 22 липня окупанти випустили з важкої артилерії по району зо два десятки снарядів.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • в ніч на 24 липня окупанти кілька разів порушували спокій мирних українців. Так, після опівночі навіть оголошувалася масштабна повітряна тривога — через зліт носія "Кинджалів" МіГ-31К. Загалом вибухи фіксувалися на Херсонщині та Сумщині, чекаємо точних даних від місцевих адміністрацій та Повітряних Сил;
  • досить неспокійно було і на території окупованого Криму. Гауляйтер Развожаєв повідомив про 15 начебто збитих безпілотників у Севастополі. Перед цим місцеві канали писали про вибухи поблизу мису Фіолент;
  • у Болгарії після аудиту складів Міноборони було виявлено надлишок певних боєприпасів. Їх можуть передати для ЗСУ, однак за умови, якщо країни-союзники компенсують цей пакет Болгарії. Таку думку висловив в.о. міністра оборони країни Атанас Запрянов;
  • Польща вимагає у Євросоюзу терміново надати Україні дозвіл на удари по території РФ з допомогою далекобійної зброї. На думку очільника польського МЗС Радослава Сікорського, це не є ескалацією, це — самоборона, пише РАР;
  • розблокувати кошти Європейського фонду миру, з якого оплачується поставки зброї Києву, в котрий раз не вдалося через блокування рішення представниками Угорщини. Про це повідомив високий представник ЄС із політики безпеки Жозеп Боррель після зустрічі очільників МЗС країн Євросоюзу.

05:00 Оголошували повітряну тривогу на сході та півдні України. Причина – активність тактичної авіації російських терористів.

3:00 Польща вимагає від ЄС зняти обмеження для України на удари по території Росії

1:00 У Болгарії повідомили, що знайшли "зайві снаряди" у себе на складах. Тепер їх можуть передати Україні

00:00 Група російських БПЛА увійшла до повітряного простору України через Сумську область. У Шостці чули вибухи.

Про те, що відбувалося 20 липня, читайте за посиланням: Війна — день 878: Росія просунулась на фронті та завдала нового масованого удару

З ситуацією в Україні за 21 липня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 879: Росія використовує нові дрони для атак, а Україна офіційно отримала Patriot

Про новини та події 22 липня ми розповідали тут: Війна — день 880: росіяни просуваються на Донеччині та обстрілюють міста