Війна — день 878: Росія просунулася на фронті та завдала нового масованого удару

Читать на русском
Автор
819
Настав новий день спротиву російським окупантам Новина оновлена 20 липня 2024, 23:06
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі субота, 20 липня 2024 року. Напередодні Росія завдала підлого удару по житловому району Миколаєва, внаслідок якого загинуло троє людей, серед яких і маленький хлопчик. Але є й приємні новини — Україна підписала важливу угоду з Британією, а після періоду серйозних відключень електрики "Укренерго" пом’якшило графіки.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 20 липня. Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У Повітряних силах повідомили про загрозу "Шахедів" для Миколаївської та Херсонської областей.

22:00 Росія нарощує кількість не лише споряджених бортів, а і загальну кількість бортів поблизу України. З якою метою це робиться, не відомо, адже участь в ракетних атаках беруть не всі борти. Загальна кількість Ту-95МС на АБ "Оленья/Енгельс-2" станом на 20.07 — 18 одиниць.

21:00 Речник ОТУ "Харків" Віталій Саранцев підтвердив, що росіяни мають наміри прорватися на Харківщині, але змушені зменшити свої апетити. Він наголосив, що створити буферну зону та дійти до Харкова росіянам так і не вдалося. Натомість буферною зоною стала Білгородська область РФ.

"Натомість, для того, щоб показати хоч якийсь успіх цієї невдалої авантюри вони намагаються закріпитися в районі Вовчанська, просунутися там. В цілому основна мета — розосередитися по самому місту і, за сприятливих умов, форсувати річку Вовча, щоб в подальшому продовжити наступ. Але це їм не вдається, вони несуть шалені втрати в живій силі та техніці", — зазначив Саранцев.

20:00 В Україні запрацювала гаряча лінія з питань енергетики. Звернутися можуть як громадяни, так і бізнес. Зокрема, зателефонувавши за номером 15-49, можна дізнатися:

  • як посилити енергонезалежність своєї оселі або підприємства,
  • отримати інформацію про державні фінансові програми підтримки для встановлення додаткових потужностей генерації електроенергії,
  • відповіді на інші поточні питання щодо ситуації в енергетиці.

19:00 США оприлюднили розсекречені дані щодо ядерної зброї і станом на вересень 2023 року їхній запас складався з 3748 боєголовок. На малюнку показано запаси ядерної зброї США з 1945 року по 30 вересня 2023 року.

18:00 Велика Британія відновить виробництво артилерійських стволів для України. Йдеться про 155-мм самохідні артилерійські установки AS-90 і причіпні 105-мм гаубиці L119. З цим допоможе компанія Sheffield Forgemasters, здатна виробляти найбільші та технічно складні литі та ковані сталеві деталі у світі.

17:00 Росіяни вдарили FPV-дроном по селу Івашки на Харківщині, як наслідок чотири людини поранені. Попередньо відомо, що ворог влучив у магазин, внаслідок чого двоє чоловіків та дві жінки постраждали, усі госпіталізовані.

16:00 Основним напрямком фронту для Росії залишається Авдіївка-Покровськ. За даними британської розвідки, російські війська продовжили просування на північ і захід від Очеретиного у напрямку Покровська. Також вони незначно просунулися у напрямку селища Нью-Йорк.

У Міноборони Британії припускають, що росіяни могли взяти тактичну паузу у районі Часового Яру, проводячи розвідку.

15:00 Внаслідок російського артобстрілу у Нікополі Дніпропетровської області загинув 44-річний чоловік.

Російські окупанти готують Маріупольський порт до переправи краденого українського зерна. Зокрема планують збільшити потужність порту, повідомляє Центр національного спротиву.

З'явилися супутникові знімки після атаки на військову базу росіян на озері Донузлав у тимчасово окупованому Криму.

14:00 США готують нові санкції проти китайських компаній, які підтримують війну Росії в Україні, під прицілом можуть опинитися банки.

Зеленський про вбивство Фаріон: "Досліджуються всі версії, включно з тією, що веде в Росію".

13:00 Партизани "АТЕШ" розвідали базу окупантів №46027, на вулиці Ростовський виїзд, у Новочеркаську у Ростовській області. На території вони знайшли велику кількість техніки та велику кількість "сліпих зон".

Росія продовжує проводити наступальні операції на кількох ділянках фронту в Донецькій області, просувається до Покровська і Нью-Йорка, — Міноборони Британії.

12:00 Президент України Володимир Зеленський та кандидат в президенти США Дональд Трамп домовилися про зустріч. Проте дата, час та формат зустрічі поки невідомі, повідомив прессекретар президента України Сергій Нікіфоров.

11:00 Вже відомо про 4 жертви російського ракетного удару по Миколаєву — один з постраждалих чоловіків помер в лікарні. Також загинули дві жінки та хлопчик, 12-річний Кіріл Дядюшко.

10:00 Російські окупанти у ніч на 20 липня дронами атакували Херсон та спалили евакуаційну автівку біля Херсонської обласної клінічної лікарні.

Кількість поранених через обстріл Миколаєва 19 липня зросла до 24 людей, — голова Миколаъвської ОВА Віталій Кім.

09:00 "Укренерго" повідомляє: Вночі російські безпілотники атакували об'єкти в Полтавській, Сумській та Чернігівській областях, знеструмлювалися споживачі в окремих районах Полтавщини та Чернігівщини, на ранок енергоживлення більшості споживачів відновлено.

Внаслідок нічної атаки була ушкоджена контактна мережа залізниці на виїзді з самого Харкова й поїзди сполученням Київ-Харків 63 та 719 очікували на усунення наслідків. Вночі рух поновили, поїзди прямують до столиці. Також затримується Інтерсіті до Краматорська. Постраждали чотири робітника "Укрзалізниці".

В ніч на 20 липня Росія запустила проти України 3 ракети "Іскандер-М", один "Іскандер-К", 16 "Шахедів" та один БпЛА невстановленого типу. Атаковано Харківщину, Полтавщину, Сумщину, Чернігівщину та Київщину. Сили ППО України збили 13 дронів.

08:00 За минулу добу Росія орієнтовно втратила в Україні 990 одиниць особового складу, 34 безпілотники, 1 літак, 1 засіб ППО тощо, — зведення Генштабу ЗСУ.

Втрати Росії в Україні 20.07.2024
Втрати Росії в Україні 20.07.2024

07:00 Зібрали кілька важливих новин на ранок:

  • вночі Україна була під атакою дронів, наніс удар по об'єкту енергетичної інфрастуктури Конотопського району Сумщини, також є є влучання в Полтавському районі, а в Солом'янському районі Києва впали уламки;
  • також під ударом була і Росія, в Ростовській області заявили про "перехоплення" 26 дронів;
  • Зеленський поговорив по телефону з Трампом: "Домовились обговорити під час особистої зустрічі, які саме кроки можуть зробити мир чесним і справді тривалим";
  • ворог просунувся у Прогресі та окупував Роздолівку, — повідомляють аналітики DeepState;
  • 10% співробітників ДСНС не матимуть броні, — голова ДСНС Андрій Даник;
  • громадяни Куби масово приїздять до Росії, щоб приєднатися до її війни проти України, — Bloomberg.

00:00 У Полтаві повідомляють про вибухи, раніше Повітряні сили інформували про рух ударних дронів типу "Шахед" у напрямку Миргорода.

Карта бойових дій від DeepState на початок доби виглядає так:

Мапа бойових дій в Україні 20.07.2024
Мапа бойових дій в Україні 20.07.2024

Із ситуацією в Україні за 17 липня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі:Війна — день 875: ЗСУ відступили з двох населених пунктів, а у росіян виснажуються запаси техніки

Про новини та події 18 липня ми розповідали тут: Війна — день 876: росіяни готують нові штурмові групи для Вовчанська та тиснуть на Донбасі

Про те, що відбувалося 19 липня, читайте за посиланням: Війна — день 877: нова потужна угода з Британією та паніка у Ростові