Війна — день 875: ЗСУ відступили з двох населених пунктів, а у росіян виснажуються запаси техніки

Читать на русском
Автор
982
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 17 липня 2024, 23:22
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти продовжують вести наступ і особливу активність виявляють на Покровському та Курахівському напрямах та місцями досягають успіхів. Наприклад, українським військам довелося відійти з Урожайного та Кринок, оскільки оборону там стало вести неможливо. Активні темпи штурмів все ж таки позначаються на арсеналі росіян, що призводить до появи ознак виснаження критично важливої техніки, серед яких основна "робоча конячка" піхоти БМП-2.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 17 липня. Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:10 По території всієї України оголосили повітряну тривогу через зліт Міг-31К.

22:00 Речник МЗС РФ Сергій Лавров повідомив, що "Москва наполягатиме на включенні в будь-який договір про європейську безпеку запобіжників від подвійного тлумачення". За його словами, Росія готова до переговорів, але деякі положення другого Саміту миру є "неприйнятними".

21:00 Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про Стратегію морської безпеки України.

"Цей документ враховує безпекові зміни та новації, які ми забезпечили, зокрема, в Чорному морі, в розвитку наших сил. Це сучасна стратегія, і реалізуємо її разом з нашими партнерами. Найближчим часом я збираюсь обговорити з ними деталі цієї стратегії. З тими, хто так само як і ми, бажає стабільної безпеки для своїх регіонів та всього світу", — повідомив президент.

20:00 В Україні було оновлено перелік територіальних громад, які розташовані в районах, проведення воєнних дій, або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

19:00 ЗСУ почали впроваджувати комплексну програму для збереження життя військовослужбовців, повідомили у Генштабі.

У рамках програми "Збереження життя військовослужбовців" особливу увагу буде приділено:

  • удосконалення підготовки українських захисників;
  • підвищення якості їхнього навчання;
  • покращення надання медичної допомоги на всіх етапах;
  • забезпечення відпочинку особового складу, що виконує бойові завдання та низку інших заходів.

18:00 Росіяни штурмують Часів Яр та активізувалась біля Нью-Йорка, інформує Генштаб. З початку доби найбільша активність спостерігається на Покровському, Торецькому та Харківському напрямках. Там підрозділи Сил оборони стримують натиск окупантів та відбивають атаки.

17:00 Україна та Бельгія підписали угоду про відновлення на 150 млн євро. Протягом 4 років Брюссель інвестує ці гроші у відновлення нашої держави.

16:00 Речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук повідомив, що українські військові знищили вже 28 російських кораблів. У цьому списку — і підводний човен "Ростов-на-Дону".

15:00 Україна повернула 95 українських захисників з російського полону. За словами президента Володимира Зеленського, це воїни Збройних сил України, Національної гвардії, прикордонники. Обмін відбувся за посередництва ОАЕ.

14:00 Російські окупанти намагаються провести перегрупування своїх штурмових груп у районі населеного Глибокого Харківської області та готують штурмові групи до атак у Вовчанську.

13:00 Голова Херсонської ОВ Олександр Прокудін показав наслідки обстрілу Дніпровського району Херсона.

12:00 Працівники СБУ затримали у Харківській області 36-річну жінку, яка працювала інформаторкою для російських спецслужб. Зловмисниця збирала та передавала ворогу інформацію про розташування українських блокпостів, укріплень та військових об'єктів на околицях Харкова. СБУ викрила її діяльність, провела обшук, вилучила докази та повідомила про підозру за статтею про несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ в умовах воєнного стану. Затриманій загрожує до 8 років позбавлення волі.

11:00 Державне бюро розслідувань України повідомило про підозру колишньому міністру внутрішніх справ Віталію Захарченку за спробу схилити українських посадовців до державної зради у 2022 році. Після повномасштабного вторгнення Росії, Захарченко пропонував посадовцям підписати договір про "дружбу і захист" з РФ, обіцяючи їм високі посади в обмін на здачу територій. Крім того, ексміністр брав участь у створенні пропагандистських матеріалів, спрямованих на підрив довіри до української влади та виправдання російської агресії.

10:00 Німеччина виділить Україні додаткове фінансування для фінансування відбудови дитячої лікарні "Охматдит", в котру поцілила російська ракета. Про це в інтерв'ю Rheinische Post заявила голова Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини Свенья Шульце. Кошти планують витратити на ремонт і техобслуговування фасадів та лікувальних приміщень, а також відновлення електричного і теплового постачання.

"Знищення дитячої лікарні показує, наскільки безжально і негуманно Росія веде цю загарбницьку війну… Ми не повинні і не будемо миритися з тим, що цього місця для лікування онкохворих дітей в Україні більше не існує. Ми запропонували українському уряду підтримку в реконструкції лікарні, щоб діти знову могли швидко отримувати необхідне їм лікування", – сказала міністерка.

9:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 17.07.2024
Втрати армії РФ в Україні 17.07.2024

8:30 В Україні наразі 42 тисячі осіб перебувають у розшуку як зниклі безвісти. Саме така кількість внесена до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Дані озвучив начальник відділу Управління МВС з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Дмитро Богатюк, повідомляє "Укрінформ". Є у міністерства й інформація про майже 7 тисяч осіб, відомості про яких вже встановлені.

"Це понад 3 тисячі осіб, місце знаходження яких встановлено і які живі-здорові. Переважна кількість з цих осіб — це наші колишні військовополонені. І на сьогоднішній момент маємо близько 4 тисяч ідентифікованих тіл. Переважна більшість з них – наші оборонці, які вважалися зниклими безвісти, але у подальшому… були ідентифіковані", — підкреслив Богатюк.

7:00 В Україні протягом усієї доби 17 липня діятимуть графіки відключень світла. Із 6:00 до 17:00 та із 22:00 до 24:00 застосовуватимуться три черги відключень, а під час вечірнього піку споживання — із 17:00 до 22:00 — чотири черги одночасно. Про це повідомили в "Укренерго".

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • ніч в Україні видалася відносно спокійною, однак жителі Одещини та Херсонщини ще до опівночі чули вибухи. Чекаємо на дані від місцевих адміністрацій;
  • Греція готується вивести з експлуатації 32 старі літаки F-16 Block-30. Ці винищувачі греки можуть передати Україні, пише Al Jazeera із посиланням на власні джерела;
  • експрем'єр Британії Борис Джонсон зустрівся із Дональдом Трампом після замаху на останнього. Зокрема, вони обговорили і питання війни в Україні. "Я не сумніваюся, що він буде сильним і рішучим у підтримці цієї країни та захисті демократії", — заявив Джонсон;
  • у Білорусі впав і вибухнув російський шахед, пише "Беларускі Гаюн". Аналітики зазначають, що мова йде про БПЛА, який залетів до Білорусі 17 липня. "Пташка" самоліквідувалася за 120 км від кордону з Україною — поблизу міста Бобруйськ;
  • Bloomberg: Україна та РФ готуються до чергового масштабного обміну полоненими. Зокрема, Київ розраховує на повернення щонайменше 90 військовослужбовців із російських тюрем.

5:00 Повітряні тривоги давали у східних та південних регіонах через російську тактичну авіацію та балістичну загрозу.

3:00 За останні 60 днів близько 75 тисяч українців оновили свої дані за кордоном, повідомив речник Міноборони Дмитро Лазуткін.

1:00 Україна отримала від Чехії перші 50 тисяч снарядів та ще 500 тисяч буде передано до кінця року, повідомив прем'єр України Денис Шмигаль.

00:00 У Криму стався блекаут. Повідомляється, що Євпаторія залишилася без світла.

Про новини та події 14 липня ми розповідали тут: Війна — день 872: Росія хоче відкрити новий фронт і збирається проводити масштабну мобілізацію

Про те, що відбувалося 15 липня, читайте за посиланням: Війна — день 873: бої по всій лінії фронту не вщухають, попри нестерпну спеку

З ситуацією в Україні за 16 липня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 874: росіяни активізувалися ще на двох напрямках та випробовують півторатонні авіабомби