Війна — день 872: Росія хоче відкрити новий фронт і збирається проводити масштабну мобілізацію

Читать на русском
Автор
1513
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 14 липня 2024, 23:24
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Україна вже 872 дні перебуває у стані повномасштабної війни, а російські окупанти не зменшують темпи ні на день. Хоча лінія фронту вже багато днів перебуває у практично статичному становищі, проте там щодня фіксується більше сотні бойових зіткнень, більшість із яких проходить на Покровському напрямку. Проте останнім часом активізація противника спостерігається також на Харківському, Лиманському та Времівському напрямках. Також у розвідці кажуть, що росіяни мають намір зробити спроби наступу з півночі й для цього мають намір провести чергову масштабну мобілізацію.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 14 липня. Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Станом на вечір неділі облікові дані через застосунок Резерв+, ТЦК або ЦНАП оновили понад 4 мільйони військовозобов'язаних, — повідомляє Міністерство оборони України.

22:00 У Міноборони наголосили, що при оновленні даних військовозобов'язаними проходження військово-лікарської комісії не вимагається, воно необхідне лише після отримання повістки на проходження ВЛК.

21:00 Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що підтримує удари Сил оборони України по військових об’єктах на території Росії: "Моя позиція — немає сумнівів у тому, що Україна має право атакувати законні військові цілі на території країни-агресора – Росії. Це чітко визначено міжнародним правом, оскільки це війна, яку Росія розпочала проти України, то Україна має право на самооборону, а це включає й удари на території агресора. Для мене це абсолютно ясно

20:00 Сьогодні Міноборони Росії показало відео, як Су-34 завдає удар по Україні тритонною бомбою ФАБ-3000. У відповідь голова Офісу президента України Андрій Єрмак закликав: "Роблять вони це з літаків Су-34, які базуються на аеродромах, які ми повинні знищувати, щоб захистити наших людей. Для цього нам потрібен дозвіл на удари вглиб росії західною зброєю, щоб ці літаки більше не скидали ці бомби. Одне таке рішення може вберегти багато життів".

19:00 Сили протиповітряної оборони збили над Сумщиною російські крилату ракету, повідомила Сумська ОВА.

Політика НАТО щодо участі у війні України з Росією незмінна, і Польща не буде збивати ракети над територією України, заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг: "Політика НАТО незмінна — ми не будемо брати участь в цьому конфлікті, ми не станемо його частиною".

18:00 Військовозобов'язані громадяни, які не оновили свої дані до 16 липня, можуть отримати штрафи від 17 тисяч до 25,5 тисяч гривень, також окремий штраф можна отримати за непроходження ВЛК, — директор Департаменту кадрової політики Міноборони Марк Андрусяк.

17:00 В Офісі президента України загалом задоволені результатами Вашингтонського саміту НАТО і сподіваються найближчим часом отримати дозвіл від США бити американською зброєю по цілях у глибині території Росії, а не лише у прикордонних районах, — заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква.

16:00 У російському місті Суджі внаслідок атаки дрона загорілася телевізійна вежа, заявив губернатор Курської області Олексій Смирнов.

Україна домовляється зі Швецією про постачання винищувачів Saab JAS-39 Gripen у рамках військової допомоги, заявив заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква.

В Конотопському районі був вибух.

15:03 В Києві оголошено повітряну тривогу, Повітряні сили ЗСУ повідомляли про ракету в напрямку столиці.

14:00 Російські окупанти обстріляли з артилерії Нікополь Дніпропетровської області. В результаті постраждали 69-річна жінка та 70-річний чоловік. Наразі постраждала перебуває у тяжкому стані. Про це повідомив голова ОДА Сергій Лисак.

13:00 У СтратКомі показали, як українські бійці знищили російську самохідну артилерійську установку "Акація".

12:00 "Загрози наступу на Україну з Білорусі немає", — повідомили в Центрі протидії дезінформації. Наголошується, що ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

11:00 Зеленський сказав, що з початку тижня Росія застосувала проти України понад 700 керованих авіаційних бомб, понад 170 ударних дронів різних типів, а також майже 80 ракет.

10:00 У Генштабі розповіли, що минулої доби найбільше йшли у штурм на Покровському напрямку. Загалом було зафіксовано 160 зіткнень.

09:00 Україна підписала ще 3 угоди про безпеку — з Польщею, Люксембургом та Румунією. Про це сказав Володимир Зеленський. Ще будуть із Чехією та Словенією. Такий самий документ готуватиметься і з Ірландією.

08:00 За інформацією Повітряних сил, вночі над Україною збили дві керовані авіаційні ракети типу Х-59/Х-69, три розвідувальні безпілотники "Орлан-10", один розвідувальний безпілотник ZALA.

07:00 Кількість постраждалих через обстріл 13 липня села Буди Харківського району зросла до 25 людей. З них двоє дітей – дівчинка 14 років та 9-річний хлопчик.

06:00 У Генштабі розповіли про російських ракетоносіїв станом на 14 липня. За його даними, у Чорному морі ворожі кораблі відсутні. В Азовському морі 4 ворожі кораблі, носії крилатих ракет "Калібр" відсутні. У Середземному морі 2 ворожі кораблі, які є носіями крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 24 ракет.

03:00 Тривогу оголошували на Харківщині через КАБи та російську тактичну авіацію.

01:00 Росіяни атакували Дніпро авіаційними ракетами Х-59, було чутно вибухи у Дніпрі та Запоріжжі. Попередньо, ракети перехоплено.

00:00 У деяких районах Запоріжжя чули звуки вибуху, після чого у місті було оголошено повітряну тривогу. Перед цим повідомляли про активність російської тактичної авіації на півдні України.

Про те, що відбувалося 11 липня, читайте за посиланням: Війна — день 869: окупанти намагаються прорватися на фронті і нарощують виробництво крилатих ракет

З ситуацією в Україні за 12 липня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна – день 870: росіяни тиснуть поблизу Торецька, а в Європі планують виробляти крилаті ракети

Про новини та події 13 липня ми розповідали тут: Війна – день 871: Україна готується приймати F-16, а Росія націлилася на нові греблі