Війна — день 869: окупанти намагаються прорватися на фронті та нарощують виробництво крилатих ракет

Читать на русском
Автор
565
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 11 липня 2024, 23:08
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські окупаційні війська продовжують активно намагатися пробити оборону України на кількох напрямках, проте не досягають суттєвих успіхів і зазнають великих втрат у техніці та живій силі. При цьому хоч лінія фронту залишається відносно статичною, проте щодобово відбувається близько сотні бойових зіткнень. На тлі цього росіяни продовжують проводити повітряний терор та обстрілюють об’єкти енергетичної інфраструктури. Для цього вони нарощують виробництво крилатих ракет, у яких, попри санкції, продовжують знаходити західні комплектуючі.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 11 липня. Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Шість країн бойкотуватимуть засідання Ради ЄС під час головування Угорщини. Аж так Швеція, Естонія, Латвія, Литва, Польща та Фінляндія не відправлятимуть своїх міністрів на засідання, які організовуватиме Угорщина в межах свого головування в Раді ЄС.

22:00 Радник Джо Байдена Джейк Салліван заявив, що США працюють з Україною над силовою відповіддю на удар Росії по "Охматдиту".

21:00 Джо Байден оголосив про виділення нового пакета військової допомоги для України. У Пентагоні підтвердили, що США передадуть ще одну батарею Patriot. Також пакет містить:

  • боєприпаси для систем ППО NASAMS;
  • переносні зенітно-ракетні комплекси Stinger;
  • боєприпаси для HIMARS;
  • протитанкові керовані ракети TOW, а також системи Javelin і AT-4;
  • боєприпаси різних калібрів;
  • допоміжне обладнання для обслуговування техніки.

20:00 На Донеччині росіяни двічі обстріляли місто Мирноград, вбивши 15-річного підлітка та поранивши 12 людей, двоє з яких — 13-річні діти. Попередньо відомо, що пошкоджено зо два десятки будинків та адмінбудівлю.

19:00 Україна та Румунія підписали безпекову угоду, у рамках якої Україна отримає від Румунії систему Patriot і підтримку оборонної промисловості, а також країна-сусідка разом із партнерами допомагатиме навчальному центру F-16 для підготовки українських пілотів.

18:00 Понад 10 тисяч жінок виконують бойові завдання на лінії фронту, розповіла віцепрем'єр Ольга Стефанішина.

17:00 Франція, Німеччина, Італія і Польща виступили з ініціативою розробки крилатих ракет з дальністю польоту понад 500 км. Річ у тім, що війна РФ проти України виявила прогалину в європейських арсеналах, яку необхідно заповнити. Тож міністри оборони країн підписали відповідний лист про наміри в кулуарах саміту НАТО у Вашингтоні.

16:00 Норвегія надасть Україні понад 92 мільйони доларів на посилення протиповітряної оборони.

15:00 Дмитро Кулеба заявив, що обіцянка щодо того, що влітку 2024 року в українському небі з’являться винищувачі F-16, уже виконана.

"Ми обіцяли, що влітку 2024 року в українському небі будуть битися F-16, і ця обіцянка виконана. По-друге, це лише перша хвиля. Насправді нам потрібно більше літаків, і питання постачання, надходження першої хвилі F-16 вже розв'язане", — заявив глава українського МЗС.

14:00 Речник ОСУВ "Хортиця" Назар Волошин повідомив, що наразі ЗСУ ведуть бої на околицях міста Торецьк Донецької області. У самому ж місті окупантів немає.

Щодо боїв у Нью-Йорку Волошин сказав: "Я не буду ні спростовувати, ні підтверджувати інформацію міжнародних і неміжнародних експертів, аналітиків. Я скажу, що Сили оборони ведуть бої й за цей населений пункт".

13:00 Міністр оборони Рустем Умєров заявив, що українська влада має план перемоги у війні з РФ, але країні необхідно більше зброї для реалізації цього плану.

12:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 11.07.2024
Втрати армії РФ в Україні 11.07.2024

11:00 На Херсонщині російські окупанти скинули вибуховий пристрій з безпілотника на рятувальників, які ліквідовували пожежу, спричинену ворожим обстрілом. Удар пробив дах автівки, однак, на щастя, рятувальники встигли сховатися, ніхто не постраждав.

10:30 Угорський опозиціонер, один із головних конкурентів прем'єра Віктора Орбана Петер Мадяр прибув із візитом до Києва. Він побував біля Стіни пам'яті полеглих, що біля Михайлівського собору. Судячи із його попереднього анонсу, він збирається передати гуманітарну допомогу для постраждалих пацієнтів "Охматдиту".

09:00 Вранці 11 липня росіяни атакували прикордонні райони Сумщини FPV-дронами. Як повідомляє Сумська обласна прокуратура, окупанти вдарили по місту Середина-Буда Шосткинського району. Через це загорівся житловий будинок. Під час гасіння пожежі ворог повторно вдарив дроном. 55-річний та 56-річний чоловіки отримали уламкові поранення.

08:30 У Посольстві України в США президент Володимир Зеленський зустрівся із топменеджерами провідних американських оборонних компаній. На захід завітали представники компаній BAE Systems, Day & Zimmermann, Boeing, Sierra Nevada Company, Northrop Grumman, RTX, Lockheed Martin, General Dynamics, D&M Holding, AeroVironment, Amentum.

"Ми надзвичайно вдячні вам за співпрацю й допомогу Україні з початку повномасштабної війни. Ви дуже допомогли нам захистити свободу, демократію, наш народ, наші родини та дітей", – зазначив український лідер.

Зеленський у США
Зеленський у США

07:00 "Іскандерами-М" сьогодні вночі ворог вдарив по Україні. Ціллю стала Сумщина. Росіяни влаштували комбіновану атаку, використовуючи як балістичні ракети, так і БПЛА типу "шахед". Запуск здійснювався з території Курської області (ракети) та Приморсько-Ахтарська РФ (дрони). Бойова робота велася на Миколаївщині, Хмельниччині, Львівщині та Івано-Франківщині. Вдалося знищити шість "шахедів".

06:30 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі в Україні було досить неспокійно, адже низка регіонів "тривожилася" то через ракетну небезпеку, то через проліт "шахедів". Вибухи чули на Сумщині, Харківщині, Херсонщині, Львівщині, Хмельниччині та Житомирщині. Чекаємо офіційні дані від місцевих адміністрацій;
  • не спалося й Росії, адже безпілотники цього разу дісталися майже до Москви. Як повідомила місцева влада, один із БПЛА був збитий у Ступінському міському окрузі. Загалом Міноборони РФ відзвітувала про щонайменше п'ять збитих у різних областях дронів;
  • Польща хоч і погодилася збивати ракети, котрі запускаються ворогом на захід України, але права на це не має. Чи хоча б дозволу від усіх членів НАТО, до якого країна також входить. За словами міністра нацоборони Польщі Владислава Косиняка-Камиша, це неможливо робити без схвалення всіх членів альянсу, а ті не здатні поки дійти єдиної думки щодо у цьому питанні;
  • Bloomberg: Україна прагне організувати другий Саміт миру ще до президентських виборів у США, що мають пройти у листопаді. Передбачається, що участь у заході мають взяти і представники Росії.

05:00 Україна, за запевненнями США, отримає від партнерів та безпосередньо Сполучених штатів "ескадрильї" винищувачів F-16.

3:00 У Швеції кажуть, що не відмовилися від ідеї передачі Україні літаків Gripen та відкриті до подальших обговорень.

1:00 У декларації НАТО назвали вступ України до Альянсу "незворотнім".

00:00 У районі Шостки (Сумська область) чули вибух. Попередньо у цьому районі впала ракета "Іскандер"

З ситуацією в Україні за 8 липня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 866: ЗСУ мають успіхи під Харковом, а росіяни наступають на Донеччині

Про новини та події 9 липня ми розповідали тут: Війна — день 867: загарбники просуваються у двох областях, а Україна відходить від потужного обстрілу

Про те, що відбувалося, 10 липня читайте за посиланням: Війна — день 868: росіяни продовжують повітряний терор і намагаються прорватися під Куп’янськом