Війна — день 867: загарбники просуваються у двох областях, а Україна оговтується після потужного обстрілу

Читать на русском
Автор
812
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Бойові дії в Україні не вщухають ні на хвилину вже протягом 867 днів. Окупанти продовжують тиснути на ряді напрямків у Харківській та Донецькій областях та місцями досягають локальних успіхів, користуючись перевагою у повітрі та у кількості живої сили. Хоча це й не призводить до суттєвих результатів, проте через це на полі бою щодня відбувається понад сотня бойових зіткнень. На Заході вважають, що подібна ситуація на фронті може зберігатися ще пів року, після чого ЗСУ матимуть шанси на потужну контратаку.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 9 липня. Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Володимир Зеленський зустрінеться з Джо Байденом у четвер, 11 липня.

"У четвер вдень президент Байден зустрінеться з президентом Зеленським, щоб обговорити нашу непохитну підтримку для України, яка продовжує захищатися від російської агресії", — заявила прессекретар Білого дому Карін Жан-П'єр.

22:00 Ентоні Блінкен зустрівся з Дмитром Кулебою та обговорив поточну роботу з наближення України до членства в НАТО, а також підтримку реформ, необхідних для трансатлантичної інтеграції України. Серед тем, про які говорили, — нові ді щодо посилення ППО, енергетична безпека та підвищення стійкості енергетичної системи України.

21:00 Директор лікарні "Охматдит" Володимир Жовнір виступив в Радбезі ООН. Основні тези з його виступу:

  • На момент атаки понад 600 пацієнтів та майже стільки ж працівників перебували в лікарні. Проводились 3 операції. Діти були на крапельницях, на діалізі, у реанімаціях. Те, що відбулось, поставило під загрозу їхні життя.
  • Російська ракета вдарила у відділення реанімації та хронічної інтоксикації. Частина будівлі була повністю зруйнована. Перекриття обвалилися.
  • У пацієнтів не буде належної допомоги. Наші спеціалізовані послуги з високоякісним обладнанням не будуть надаватися в найближчому майбутньому.
  • У нас будуть серйозні довгострокові наслідки для медичної сфери щодо лікування дітей.
  • Це не просто воєнний злочин. Це поза межами людяності.

20:00 Дмитро Кулеба повідомив, що Росія намагалася заблокувати участь України в засіданні Радбезу ООН.

"Коли ми запустили процес проведення цього засідання, то перше, що намагалася зробити РФ, — зловживаючи своїм правом головування, намагалася заблокувати участь України в засіданні у зв’язку з обстрілом України. Ця спроба говорить сама за себе. Ми її успішно подолали", — сказав голова МЗС.

19:00 Володимир Зеленський розповів цілі свого візиту у Вашингтон.

"Б’ємося за більшу кількість ППО для України. Я впевнений, що буде. Б’ємося за більшу кількість літаків. F-16. Ми боремося, щоб були. Б’ємося за додаткові гарантії безпеки для України – а це зброя й фінанси, політична підтримка. Б’ємося за необхідні рішучі дії Америки та Європи – те, що зміцнить наших воїнів", — сказав президент.

18:00 Росія утримує у полоні понад 14 тисяч цивільних громадян України, розповів уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

17:00 Генштаб ЗСУ повідомив про активізацію росіян у Запорізькій області.

"На Оріхівському напрямку відбулось дев'ять бойових зіткнень в районах Малої Токмачки, Роботиного, Новоандріївки та Щербаків Запорізької області", — повідомляють військові.

16:00 Премʼєр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що держава повністю відбудує "Охматдит", пошкоджений російським ракетним ударом. На відновлювальні роботи уряд уже спрямував 100 мільйонів гривень

15:00 У мережі з'явилось нове відео ракетного удару по Києву 8 липня, під час якого росіяни скерували ракету Х-101 в дитячу лікарню "Охматдит". Зафільмовано політ та влучання одразу 5-6 ракет. Вибухи лунали у різних районах, а над містом миттєво піднялись стовпи диму.

14:00 Джерела повідомили "Телеграфу", що завдяки спільній операції ГУР та СБУ "бавовна" розквітла на військовому аеродромі Ахтубінськ в Астраханській області, на електропідстанції 500 кВ в Ростовській області та на нафтобазі в Калачі-на-Дону у Волгоградській області.

Під час атаки безпілотників на військовий аеродром Ахтубінськ, російські телеграм-канали писали про роботу ЗРК "Панцир" та серію сильних вибухів. Згодом цю інформацію видалили. Це свідчить про успішну атаку, адже зазвичай російська влада зачищає інфопростір при ураженні важливих військових об'єктів.

13:00 Під час розбору завалів багатоповерхівки у Шевченківському районі Києва, яка зазнала значних руйнувань під час ворожого обстрілу, дістали тіло ще однієї загиблої жінки. Рятувальники деблокували за сьогодні вже 5 людей.

За словами мера міста Віталія Кличка, йдеться про житловий будинок на Сирці. Внаслідок ракетного удару по п'ятиповерховому будику на вулиці Сальського загинуло 12 людей.

12:00 На території дитячої лікарні "Охматдит" в Києві завершили аварійно-рятувальні роботи, повідомив очільник МВС Ігор Клименко. За його словами, на цій локації загинуло 2 осіб, ще 32 були травмовані. Загалом станом на 11:30 в столиці після ударів 8 липня загинуло 29 осіб (з них — 4 дитини), постраждало — 117.

11:00 На Донеччині окупанти могли просунутися біля Лозуватського, Прогресу, Воздвиженки та Новоселівки Першої. Про це повідомили аналітики ресурсу Deep State. При цьому в Генштабі стверджують, що будь-які спроби зайти на українські позиції були вдало відбиті.

Карта боїв на Донбасі 09.07.2024
Карта боїв на Донбасі 09.07.2024

10:00 У Празі двоє людей облили червоною рідиною посольство РФ, що знаходиться на території Чехії. Судячи з усього, роль "крові" відіграв кетчуп. Ця символічна акція була проведена після масованої атаки по Україні 8 липня.

9:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 09.07.2024
Втрати армії РФ в Україні 09.07.2024

8:00 Станом на ранок 9 липня у Києві зросла кількість жертв російського ракетного удару напередодні. Під час розбору завалів у Шевченківському районі рятувальники знайшли тіло ще одного хлопчика — таким чином число загиблих дітей зросло до 4. Загалом атака забрала життя 27 осіб, ще 117 постраждали.

7:00 Партизани руху "АТЕШ" влаштували диверсію в Ростові-на-Дону. Більше на залізничних коліях у напрямку до Маріуполя немає однієї з релейних шаф. Активісти змогли успішно знищити об'єкт поруч із населеним пунктом Шахти.

"Це одна з основних залізничних магістралей у регіоні, що зв'язує рф і Донецьку область України, відповідно активно використовується для транспортування військової техніки та особового складу в зону бойових дій", — уточнили представники "АТЕШ".

6:00 Ранку! Зібрали для вас новини, котрі ви могли проспати:

  • ніч на 9 липня, на жаль, не була повністю тихою для українців. Вибухи чули на Херсонщині, Дніпропетровщині та Миколаївщині. Чекаємо даних від місцевих адміністрацій;
  • тим часом дуже гучно і спекотно було на території РФ одразу у кількох "точках". Так, зокрема, відомо про атаку дронів на Волгоградську, Ростовській, Бєлгородську область. Палають кілька важливих об'єктів;
  • українці зібрали для лікарні "Охматдит" 100 млн гривень через платформу United24. На це пішло менше, ніж три години, повідомив очільник Мінцифри Михайло Федоров;
  • прем'єр Угорщини Віктор Орбан написав очільнику голови Євроради Шарлю Мішелю та лідерам ЄС листа із "резюме" його перемовин із диктатором Путіним. У документі фактично переказана більшість тез російської пропаганди про необхідність досягнення "миру для України";
  • президент США Джо Байден заявив, що масована атака по Україні 8 липня — зайве нагадування є світу про жорстокість Росії. "Разом з нашими союзниками ми оголосимо про нові заходи з посилення протиповітряної оборони України, щоб допомогти захистити їхні міста і цивільне населення від російських ударів. Сполучені Штати стоять з народом України", — підкреслив він.

3:00 У Білому домі підтвердили, що зустріч президентів України та США відбудеться на саміті НАТО, який відбудеться 9-11 липня.

1:00 У російському Бєлгороді пролунали вибухи. Повідомляється про наліт безпілотників

00:00 Рада Безпеки ООН збереться 9 липня, щоб обговорити тему прямого ракетного удару Росії по київській дитячій лікарні. Цікаво те, що зараз саме Росія є там головою

Про новини та події 6 липня ми розповідали тут: Війна — день 864: Україна посилює ППО, доки Росія повторює свої "умови миру"

Про те, що відбувалося, 7 липня читайте на засланні: Війна — день 865: росіяни скидають сотні бомб на Україну і продовжують наступати на сході

З ситуацією в Україні за 8 липня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 866: ЗСУ мають успіхи під Харковом, а росіяни наступають на Донеччині