Війна — день 865: росіяни скидають сотні бомб на Україну і продовжують наступати на сході

Читать на русском
Автор
1566
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 07 липня 2024, 23:06
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російське вторгнення в Україну продовжується, а окупанти найактивніше проявляють себе на Покровському напрямку, де регулярно відбувається майже половина всіх бойових сутичок за добу. Також вони продовжують тиснути на Лиманському та Курахівському напрямках. При цьому загарбники активно використовують кориговані авіабомби, і лише за перший тиждень липня встигли скинути понад 600 таких боєприпасів. Втім, впевнено росіяни не почуваються, оскільки до них у тили регулярно залітають ударні безпілотники, а на окупованих територіях продовжуються роботи зі спорудження укріплень навіть у, здавалося б, віддалених місцях.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 7 липня. Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Новий міністр оборони Великої Британії Джон Гілі під час візиту до Одеси оголосив про новий пакет військової допомоги Україні, до нього увійдуть високоточні ракети Brimstone, боєприпаси та артилерійські гармати.

Міністр закордонних справ Нідерландів Каспар Велдкамп під час першого візиту до України обговорив передачу додаткового комплексу ППО Patriot та криміналістичної лабораторії.

Від саміту НАТО у Вашингтоні, що має відбутися 9-11 липня, Україна очікує "суттєвого кроку" на шляху до членства в Альянсі, — міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

22:00 В акваторії Чорного моря 25 тисяч квадратних кілометрів є так званою "сірою зоною": "На цій ділянці ніхто не може повноцінно закріпитися й панувати. Ми там підставляємося під удари рашистської авіації, а вони – під наші системи озброєння", — розповів речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

21:00 Зеленський записав вечірнє звернення: "Сьогодні тут, в Одесі, були нові міністри оборони й закордонних справ Нідерландів, а також новий міністр оборони Британії. Поінформував їх про ситуацію на полі бою; була доповідь від командувача ВМС Неїжпапи. Ми будемо зміцнювати український флот і надалі разом з Британією, разом з Нідерландами – є хороші нові деталі такої нашої співпраці. Говорили сьогодні про зміцнення ППО, це наш безумовний пріоритет, я вдячний за готовність робити наступні кроки – зокрема по F-16".

20:00 Зеленський показав відео, як в Одесі в День Військово-Морських сил Збройних Сил України вшановують пам'ять полеглих воїнів:

Новий голова Міноборони Нідерландів Рубен Брекельманс відвідав Київ та зустрівся з українськими високопосадовцями. Як повідомляє міністерство оборони України, Брекельманс підтвердив, що його країна продовжить підтримувати українців.

За тиждень з 01 по 07 липня облікові дані через застосунок Резерв+, ТЦК або ЦНАП оновили ще 569 397 громадян. Загалом, станом на 07 липня 2024 року, кількість оновлень сягнула майже 3.2 мільйона, — Ситуаційний центр Міноборони.

19:00 Атаки на російські нафтобази в Краснодарському краї — операція дронів СБУ. В Росії жаліються, що рятувальникам вдалося загасити пожежу лише на другу добу. Джерела "Телеграфу" повідомили, що дрони СБУ використовувалися для атаки на об’єкти "Лукойл-Югнєфтєпродукт", а також "Роснєфть-Кубаньнефтєпродукт". При цьому вони пошкодили щонайменше три резервуари з паливом.

18:00 В Мелітополі нові вибухи. Окупанти заявляють, що ЗСУ завдали ракетного удару і нібито "горить суха трава", — пожежа сильна.

17:00 Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто анонсував "мирні кроки" щодо України наступного тижня і порадив політикам "пристебнути ремені".

Українські прикордонники облаштовують додаткові спостережні пости у Харківській області, щоб ефективніше боротися із російськими диверсантами, — голова МВС Ігор Клименко.

Росіяни відмовляються ставити на облік вагітних українок без паспорта РФ, жінки не мають доступу до медичного нагляду й соціальних виплат, — ЦНС.

16:00 В Мелітополі гучні вибухи.

На Покровському напрямку Донеччини воїни-зенітники 110 ОМБР збили російський штурмовик Су-25, який обстрілював позиції ЗСУ, — ОСУВ "Хортиця".

"Укренерго" продовжило відміну відключень ще на годину — до 17:00.

Кількість жертв внаслідок атаки росіян на Чорноморськ 4 липня збільшилась до двох. У лікарні померла жінка, яка була поранена під час удару по цивільній припортовій інфраструктурі, повідомив мер Чорноморська Василь Гуляєв.

15:00 У неділю, 7 липня, по всій Україні не вимикатимуть світло до 16:00. Про це повідомили у пресслужбі ДТЕК. Раніше в "Укренерго" інформували, що графіки відключень електроенергії не застосовуватимуться сьогодні із 7:00 до 15:00.

14:00 Склад БК у Воронезькій області продовжує файно палахкотіти та детонувати. За атакою стоять українські дрони, повідомили поінформовані джерела "Телеграфу". Потужна "бавовна" сталася завдяки ефективній роботі СБУ.

"На 9 тисячах квадратних метрів ворог зберігав ракети класу "земля-земля", "земля-повітря", снаряди для танків і артилерії, ящики з набоями для вогнепальної зброї", — стверджує наше джерело.

13:00 У ЗСУ заперечили, що армія РФ начебто втратила близько 99 тисяч військових у боях за Часів Яр. За словами спікера Оперативно-стратегічного угрупування військ "Хортиця" Назара Волошина, ця цифра занадто завищена. Попередньо, саме такі дані оприлюднили у себе журналісти медіа Forbes. Як зазначив Волошин у ефірі телемарафону, ворожі втрати за три місяці під Часовим Яром складають близько 5 тисяч, а на східному фронті загалом — в районі 82 тисяч.

12:30 Херсон вночі потрапив під черговий обстріл російської армії. На жаль, внаслідок удару сталася пожежа і вигоріло одне із відомих містянам кафе. Про постраждалих інформації немає.

11:00 У Чорноморську на Одещині померла ще одна жертв ракетного удару по регіону, що стався 4 липня. Про це повідомив мер міста Василь Гуляєв. За його словами, це вже друга жертва атаки росіян. Ще шестеро осіб отримали поранення.

10:00 Напередодні, 6 липня, українські розвідники ГУР МО разом з аеророзвідкою 45-ї артилерійської бригади провели успішну операцію на окупованій території Донецької області. Було завдано удару по логістичному центру окупантів у Дебальцевому, де зберігалось танкове обладнання та боєприпаси. Крім того, в Новолуганському знищено дорогу російську станцію радіоелектронної боротьби Р-330Ж "Житєль".

09:00 Вночі росіяни вдарили по Павлограду Дніпропетровської області. Як повідомили в ОВА, уламки ракет пошкодили чотири приватні будинки. На щастя, обійшлося без постраждалих.

08:00 Підрозділи протиповітряної оборони у ніч на 7 липня збили 13 "шахедів" у небі надо Україною. Бойова робота велася на Кіровоградщині, Полтавщині, Сумщині та Харківщині. Також ворог застосовував балістичні ракети типу "Іскандер-М". Їх, на жаль, збити не вдалося.

07:00 Командувач Військово-Морських Сил Збройних Сил України віцеадмірал Олексій Неїжпапа привітав своїх бойових побратимів із професійним святом. Зокрема, він зазначив, що наразі бійці ВМС б'ються з ворогом не лише на воді, а й на суді. Зокрема, представники Корпусу Морської піхоти та інших структур і підрозділів ВМС ЗСУ долучилися до складу ширших формувань, аби давати гідну відсіч ворогу.

"Військові моряки разом із іншими складовими Сил оборони України завдають значних втрат ворожому флоту, ми зуміли перетворити понад 25 тисяч квадратних кілометрів моря у сіру зону, куди окупант боїться заходити, та змусили його переховувати кораблі у гаванях та закритих акваторіях. Це дозволило відновити цивільне судноплавство у північно-західній частині Чорного моря та дало чіткий сигнал усьому світу – Україна – морська держава, і ми спроможні відстоювати, боротися за свої інтереси в морі", — також додав Неїжпапа.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • у ніч на неділю окупанти влаштували чергову атаку "шахедами" в різних регіонах України. Про вибухи повідомлялося у Дніпропетровській, Харківській, Херсонській, Донецькій та Полтавській областях. Чекаємо даних про наслідки від місцевих адміністрацій;
  • неспокійно було і на території окупованого Криму. Зокрема, в Алуштинському районі стався потужний вибух, що став передвісником потужної пожежі. Як згодом виявилося — на газорозподільчому вузлі. Крім видобувної інфраструктури міг постраждати також сусідній лісовий масив. Сподіваємося на подробиці від українських спецслужб;
  • окупанти вивезли з Маріуполя нову партію українського зерна, вже цьогорічного врожаю. Зокрема, йдеться про вантаж щонайменше у 800 тонн. Дані повідомляє Центр національного спротиву;
  • станом на суботу, 6 липня, в Україні обновили військово-облікові дані через "Резерв+" уже 2,3 млн осіб. Таку цифру назвав речник Міноборони Дмитро Лазуткін в ефірі телемарафону.

00:00 У Криму стався вибух на газовій магістралі, через що полум’я видно за багато кілометрів. За даними місцевих каналів, це сталося між селищами Малий Маяк та Виноградний Алуштинського району.

Про те, що відбувалося, 4 липня читайте за посиланням: Війна — день 862: росіяни атакували міста України та успішно тиснуть у Часовому Яру

Із ситуацією в Україні за 5 липня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 863: ЗСУ відступили у Часовому Яру, а на фронті їм не вистачає зброї

Про новини та події 6 липня ми розповідали тут: Війна — день 864: Україна посилює ППО, доки Росія повторює свої "умови миру"