Війна — день 862: росіяни атакували міста України та успішно тиснуть у Часовому Яру

Читать на русском
Автор
724
Бої за Україну тривають Новина оновлена 04 липня 2024, 23:01
Бої за Україну тривають

Оперативно про головне за добу

Російські загарбники продовжують тиснути на фронті, зосереджуючи зусилля по лінії фронту у Донецькій області, зокрема на Покровському напрямку. Українські захисники відступили від позицій у Часовому Яру, що матиме важкі наслідки для оперативної карти Донбасу. Росіянам такий успіх дався величезними втратами. Не відрізняються окупанти меншою підступністю і під час обстрілів українських міст, знищуючи цивільну інфраструктуру та травмуючи велику кількість цивільних.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 4 липня. Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Росіяни випустили безпілотники у напрямку Сумщини, Полтавщини та Чернігівщини.

22:00 Президент Володимир Зеленський анонсував сильну безпекову угоду на саміті НАТО. За його словами, зараз триває робота над новими рішеннями та документами, які будуть підписані з партнерами. Можна очікувати хороших новин і щодо ППО.

21:00 До 7 зросла кількість загиблих внаслідок атаки Росії на Дніпро 3 липня, повідомили в ОВА. У лікарні померла 58-річна жінка, яка постраждала під час обстрілу.

20:00 ЗСУ показали, як виглядає мікрорайон "Канал" у Часовому Яру.

19:00 Армія РФ двічі вдарила по Новогродівці на Донеччині: дев'ятеро людей поранені, серед них – чотири дитини, повідомив керівник ОВА Філашкін.

"Сьогодні ввечері росіяни двічі ударили по місту: спершу поцілили FPV-дроном у двоповерхівку, а трохи згодом обстріляли середмістя з "Ураганів". Пошкоджено 3 багатоповерхівки, 2 адмінбудівлі і кав'ярню", – написав він.

18:00 Російська ДРГ знову намагалася зайти в село Сотницький Козачок на Харківщині, повідомили в ОТУ "Харків".

17:00 Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган попередив лідера Китаю Сі Цзіньпіном про глобальну небезпеку від війни в Україні, яку спровокувала Росія, а також від війни між Ізраїлем та ХАМАСом.

16:00 Стало відомо про наслідки російського обстрілу Полтавщини 3 липня, зокрема про жертв та постраждалих. Унаслідок атаки загинув 49-річний електромонтер АТ "Укргазвидобування". Троє інших працівників отримали поранення. Наразі їм надається медична допомога. Також було пошкоджено об'єкт АТ "Укргазвидобування".

15:00 Україна зможе закуповувати дрони українського виробництва через закритий функціонал Prozorro. Це, як сказав міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, сприятиме прозорості та збільшенню ефективності закупівель дронів.

14:00 Голова МЗС України Дмитро Кулеба назвав два рішення, які можуть зламати ситуацію на фронті. На його думку, це знищення російських бомбардувальників на аеродромах та в повітрі, а також збільшення постачання боєприпасів.

13:00 Президент України Володимир Зеленський відповів на запитання, чи відбудеться наступ ЗСУ у 2024 або 2025 році. За його словами, все залежить від того, коли військові отримають усю обіцяну допомогу з боку США та європейських союзників.

12:00 Окупанти вкотре вдарили по Нікопольському району Дніпропетровщини. За даними ОВА, у місті вже семеро постраждалих. Здебільшого, у них осколкові ураження.

11:00 Підрозділи ЗСУ були вимушені відступити з мікрорайону "Канал" у Часовому Ярі. Як розповів у ефірі телемарафону речник ОСУВ "Хортиця" Назар Волошин, наші захисники відійшли на більш захищені позиції.

"На даний момент мікрорайон "Канал", у який ворог зайшов, утримувати було не доцільно, адже це загрожувало життю і здоров'ю військовослужбовців і позиції наших захисників були зруйновані", — пояснив він.

Часів Яр на карті
Часів Яр на карті

10:00 СБУ затримала двох агентів ФСБ, котрі діяли в Одеській та Дніпропетровській областях та під виглядом пари наречених збирали розвідувальні дані про прикордонні загони морської охорони. Зрадники планували передати інформацію російським спецслужбам для подальших ракетно-дронових ударів по військовій інфраструктурі України. Затриманим загрожує від 8 років до довічного ув'язнення за державну зраду та несанкціоноване поширення інформації про розташування ЗСУ.

9:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 04.07.2024
Втрати армії РФ в Україні 04.07.2024

8:00 У Дніпрі зросла кількість загиблих внаслідок російських ударів по місту. Під завалами будинку, що був пошкоджений ще 28 червня, рятувальники знайшли тіло жінки. Вона стала третьою жертвою тієї атаки. Збільшилася і кількість тих, чиє життя забрав ракетний удар 3 липня — у лікарні померла 60-річна жінка, котра отримала вчора серйозні поранення. Загалом загинуло шестеро людей. Нагадаємо, що сьогодні, 4 липня, у Дніпрі оголошено день жалоби.

7:00 Окупанти заявили, що вночі збили три безпілотники над своєю територією: один — над Брянською, другий — над Бєлгородською, а третій — над Тамбовською областю.

Тим часом у ВМС відзвітували, що у Чорному та Азовському морях знаходиться двоє ворожих кораблів. Лише один із них здатний нести ракети "Калібр", однак наразі ними не оснащений.

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі низку регіонів України турбували повітряні тривоги через активність російських військових. Зокрема, від "шахедів" довелося відбиватися Півночі — Київській, Житомирській, Чернігівській, Сумській та Полтавській областях. Деталі про атаку чекаємо від Повітряних Сил та місцевих адміністрацій;
  • протягом середи, 3 липня, ворог міг просунутися одразу у двох селах Донеччини — Сокіл та Восход. Про це повідомляє ресурс Deep State;
  • президент Володимир Зеленський, імовірно, погодився дати інтерв'ю американському журналісту Такеру Карлсону. Про це медійник поінформував на своїй сторінці у мережі Х (Twiter);
  • командування авіації Повітряних Сил ЗСУ очолить військовий льотчик та бригадний генерал Сергій Голубцов. Структура ПС змінюється планово, підлаштовуючись до стандартів країн НАТО;
  • президент США Джо Байден начебто вирішив залишитися учасником президентських перегонів і змагатися за перебування на найвищій державній посаді із Дональдом Трампом. Про це пише Reuters, посилаючись на поінформованих осіб.

3:00 Безпілотники пролетіли через північну частину Київської області на Житомирщину і продовжують рухатися у бік Звягеля.

1:00 Російські безпілотники зафіксовані у небі над Київською областю. Працює ППО

00:00 Росіяни атакують дронами північні регіони України. Ворожі БПЛА рухаються у напрямку Чернігівщини та Сумщини, звідки прямують на Київщину та Полтавщину.

Мапа тривог станом на 00:04

З ситуацією в Україні за 1 липня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 859: окупанти готуються до битви за Торецьк та бомбять міста

Про новини та події 2 липня ми розповідали тут: Війна — день 860: Росія посилює тиск на українські позиції, але б’є рекорди втрат

Про те, що відбувалось, 3 липня читайте за посиланням: Війна — день 861: окупанти тиснуть на Донбасі, а на кордоні з Білоруссю зростає напруга