Війна — день 860: Росія посилює тиск на українські позиції, але б’є рекорди втрат

Читать на русском
Автор
1153
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 02 липня 2024, 23:01
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російське вторгнення триває, а агресор намагається завдати максимальних пошкоджень українським позиціям та цивільній інфраструктурі, через що щодня використовує тисячі снарядів, сотні безпілотників та десятки авіабомб. Як і раніше, основні зусилля окупаційних військ зосереджені на східному фронті, проте бої продовжуються по всій лінії зіткнення. Посилення тиску для росіян призвело до суттєвого збільшення втрат, а за червень у цьому плані вони примудрилися поставити кілька рекордів.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 2 липня. Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 США нададуть Україні ракети для систем ППО в рамках нового пакету військової допомоги на 2,3 млрд доларів у прискореному режимі, заявив міністр оборони США Ллойд Остін.

22:00 У Чехії компанія UAC запустила виробництво розвідувальних дронів "Leleka-LR" та ударних "Булава" ексклюзивно для української армії.

21:00 У Пентагоні заявили, що вважають допустимим застосування американського озброєння для ударів по Криму.

20:00 Від початку доби ворог продовжує нарощувати темпи наступальних дій на Донеччині. Кількість бойових зіткнень по всій лінії фронту зросла до 93. Українські захисники впевнено стримують натиск російських окупаційних військ та завдають ворогу значних втрат.

19:00 До нового пакету допомоги від США увійдуть ракети для ППО, протитанкова зброя та інші критичні боєприпаси із запасів США.

18:00 США мають намір оголосити про виділення нового пакету військової допомоги Києву на суму $2,3 млрд. Про це сказав голова Пентагону Остін під час зустрічі з міністром оборони України Рустемом Умєровим.

17:00 У Харкові пролунали вибухи. У мережі повідомили, що у місті було одразу два прильоти. Над Харковом підіймається густий чорний дим.

16:00 Російські окупанти вдарили по Нікополю. В результаті загинули двоє людей і ще дев'ять отримали поранення. Серед постраждалих є двоє дітей.

15:00 Ремонтна бригада ДТЕК потрапила під обстріл на Донеччині. Співробітники виконували роботи неподалік лінії фронту. Від обстрілу сильно пошкоджено робочий автомобіль.

14:00 Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан запропонував Володимиру Зеленському припинити вогонь перед початком мирних переговорів.

13:00 Під час повітряної тривоги у Полтаві пролунав вибух. Пізніше голова ОВА Пронін сказав, що у регіоні "прильотів" з інфраструктури не виявлено.

12:00 СБУ викрила та знешкодила групу агентів ФСБ в Одесі, яка збирала розвідувальні дані про системи ППО та морський порт. Агенти використовували різні методи конспірації, включаючи перуки та послуги таксі. Затриманим загрожує довічне ув'язнення за державну зраду в умовах воєнного стану.

11:30 Російська армія криє прицільним вогнем Херсон. Як повідомили в ОВА, наразі вже є інформація про двох поранених. 54-річний чоловік отримав контузію, струс головного мозку та черепно-мозкову травму, наразі він у лікарні. Ще одного херсонця, 80-річного, до лікарні доставили із контузією, пораненнями грудної клітини, кисті, стопи, вибуховою та черепно-мозковою травмами. Ще одна людина потрапила під ворожий удар у середмісті Херсона. Інформація уточнюється.

10:30 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат на фронті в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 02.07.2024
Втрати армії РФ в Україні 02.07.2024

09:00 У Дніпрі під завалами будинку, який був пошкоджений російською атакою ще у п'ятницю, 2 червня, знайшли ще одне тіло. Про це повідомив очільник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак. Жертвою стала місцева мешканка. Таким чином, уже повідомляється про двох загиблих, чиє життя так трагічно обірвалося. Наразі розбір завалів продовжується, він закінчений десь на 70%.

08:30 За минулу добу на фронті відбулося 189 бойових зіткнень, повідомляють в Генштабі ЗСУ. На Покровському напрямку українські оборонці відбивали 49 атак окупантів поблизу населених пунктів Новоолександрівка, Воздвиженка, Євгенівка, Новоселівка Перша, Сокіл, Восход, Яснобродівка і Нетайлове Донецької області.

Карта боїв на Покровському напрямку 02.07.2024
Карта боїв на Покровському напрямку 02.07.2024

07:00 Ситуація із електроенергією в Україні, ймовірно, покращиться у серпні 2024-го. Так вважає очільник правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький. У розмові із журналістами "УП" він зазначив, що на зростання тривалості відключень упродовж останніх днів вплинули одночасно кілька факторів. Серед них — обстріли, спека, літня ремонтна кампанія та імпорт електроенергії, який не є максимальним, адже партнери не здатні віддати потрібну кількість енергії все через ту саму спеку.

"В серпні ми очікуємо, що закінчаться ремонти на певній частині атомних енергоблоків і буде більше доступної потужності. З іншого боку, сподіваємося, що погодні умови не будуть такими жорсткими й в українській енергосистемі буде помірніше споживання", — підкреслив Кудрицький.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі окупанти кілька разів тривожили своєю активністю мирних українців — у Києві та різних областях країни лунали сигнали повітряної тривоги. Звуки вибухів фіксувалися у Донецькій та Херсонській областях, чекаємо офіційних даних;
  • станом на опівніч, кількість бойових зіткнень на фронті за минулу добу дорівнювала 161. Найбільше їх припало на Покровський напрямок — 44;
  • речник Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат підтвердив влучання ворога по військовому аеродрому української армії у Миргороді;
  • США наразі не мають підтверджень тому, що Північна Корея справді прагне відправити свої інженерні війська на допомогу РФ в Україні. Про це заявила речниця Пентагону Сабріна Сінгх.

00:00 На Заході підрахували, що за період з квітня 2023 до квітня 2024 року росіяни скинули на територію Бєлгородської області щонайменше 38 авіабомб.

Про новини та події 29 червня ми розповідали тут: Війна — день 857: окупанти продовжують терор та шукають шляхи до прориву оборони ЗСУ

З ситуацією в Україні за 30 червня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 858: росіяни тиснуть під Покровськом, але ЗСУ завдають ударів у відповідь

Про те, що відбувалося 1 липня, читайте у матеріалі: Війна — день 859: окупанти готуються до битви за Торецьк та бомблять міста