Війна — день 859: окупанти готуються до битви за Торецьк і бомблять міста

Читать на русском
Автор
824
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 01 липня 2024, 23:07
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Україна продовжує стримувати тиск російських окупантів, які концентрують свої зусилля на напрямках Куп’янська, Часового Яру та Торецька. І хоч помітних територіальних здобутків жодна сторона не отримує, проте інтенсивність бойових дій від цього не знижується. При цьому росіяни почали застосовувати на напрямі Торецька важкі авіабомби ФАБ-3000, що може говорити про підготовку нового наступу у цьому районі.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 1 липня. Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Ситуація на лінії бойового зіткнення залишається напруженою, але контрольованою. Сили оборони України спрямовують зусилля на зрив наступальних планів агресора та знищують його особовий склад і техніку. Від початку доби відбулося 161 бойове зіткнення, повідомляє Генштаб ЗСУ станом на 22:00.

22:00 В окупованому Криму прилетіло по російській ракетній частині біля села Флотське у Балаклаві, встановила моніторингова група "Кримського вітру" на основі аналізу фото та відеоматеріалів.

21:00 Група демократів Палати представників США закликала Пентагон розширити навчання українських пілотів управлінню винищувачами F-16,повідомляє Politico.

20:00 Приблизним місцем прильоту до Криму є в/ч у районі Карані (Флотське).

19:00 У Криму пролунали вибухи. У мережі повідомляють, що гучно було у місті Балаклава.

18:00 Під час останнього обміну полоненими між Україною та Росією п'ятеро українців повернули з території Білорусі.

17:00 По всій території України оголошено повітряну тривогу. Це пов'язано зі злетом ворожого літака МіГ-31К.

16:00 У Харкові пролунав вибух о 16:10. Голова Харківської ОВА Олег Синегбуов повідомив, що окупанти завдають ударів по Харкову та району.

15:00 Російські загарбники просунулися на Торецькому напрямку внаслідок продовження наземних атак у цьому районі. Про це кажуть аналітики ISW.

14:00 У Дніпрі внаслідок нічної атаки окупантів пошкоджено 80 приватних будинків та 19 багатоповерхівок. Також пошкоджені 2 навчальні заклади та амбулаторія. Зачепило й магазини, аптеку та автомобіль. Про це повідомив голова ОВА Сергій Лисак.

13:00 У Дніпрі під час тривоги пролунав вибух. Деталі поки що невідомі.

12:00 Окупанти вдарили вранці по Українську Донецької області. На жаль, внаслідок атаки щонайменше двоє людей загинули — жінки 65 і 70 років. Також відомо про вісьмох поранених. За попередньою інформацією, пошкоджено 10 багатоповерхівок і адмінбудівлю.

10:00 Генштаб поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті за останню добу:

Втрати армії РФ в Україні 01.07.2024
Втрати армії РФ в Україні 01.07.2024

09:00 За минулу добу на фронті зафіксовано 142 бойових зіткнення із ворогом, повідомляє Генштаб ЗСУ. Найбільш активним напрямком є Покровським — 42 бої. Ворог за підтримки авіації намагався тиснути поблизу населених пунктів Новоолександрівка, Воздвиженка, Євгенівка, Прогрес, Новоселівка Перша та Сокіл Донецької області.

08:00 У акваторіях Чорного та Азовського морів відсутні кораблі із ракетами "Калібр" на борту. Про це інформують у пресслужбі ВМС України. Натомість у Середземному чергує одразу два судна-носії, їхній загальний залп складає до 24 ракет.

07:00 На Донеччині ворог вночі обстріляв смт Цукуріно Селидівської ОТГ. За даними місцевої МВА, ворог скинув на громаді авіабомбу "ФАБ-500 з УМПК". В результаті атаки поранення отримали шестеро цивільних, серед яких — 15-річна дівчина. Всі вони госпіталізовані у стані середньої важкості. Пошкоджень зазнали 21 приватний житловий будинок, а також 2 автівки.

06:30 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • ніч із 30 червня на 1 липня минула відносно спокійно для більшості регіонів України. Однак ворог кілька разів "крив" балістикою Дніпро — місцеві жителі повідомляли про низку вибухів. Також гучні звуки фіксували у Запорізькій області. Чекаємо офіційних даних;
  • не обійшлося і без атаки безпілотників у РФ. Цього разу рій БПЛА спостерігали у небі над Курською областю. Місцеві чиновники вже відзвітували про 7 начебто збитих цілей, але про ймовірні наслідки удару дронів не інформують;
  • за даними Генштабу ЗСУ, у червні 2024-го окупанти втратили 33 713 осіб, 352 танки, 589 БМП, 1393 артсистеми та 3 літаки. Сподіваємося, це далеко не межа ворожих втрат за один місяць;
  • у МВС повідомили, що на одному із напрямків фронту добровільно здалися у полон кілька десятків окупантів. Більшість із них потребувала медичної допомоги, яку отримали від бійців ЗСУ. До речі, "приймали" ворога розвідники бригади "Рубіж".

05:00 Повітряна тривога оголошувалася у східних регіонах через загрозу з боку авіації російських терористів.

03:00 Російські окупанти атакували Дніпро балістичними ракетами з-під Воронежа.

01:00 Повітряну тривогу оголошували у Запорізькій області через активність розвідувальних БПЛА терористів.

00:00 Над Вільнянськом зафіксовано розвідувальний БПЛА росіян. Після цього по прифронтових населених пунктах Запорізької області було здійснено обстріл з РСЗВ з району Токмака.

Про те, що відбувалося 28 червня читайте у матеріалі Війна – день 856: на фронті жорсткі бої, в України можуть з’явитися нові Patriot

Про новини та події 29 червня ми розповідали тут: Війна — день 857: окупанти продовжують терор та шукають шляхи до прориву оборони ЗСУ

З ситуацією в Україні за 30 червня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 858: росіяни тиснуть під Покровськом, але ЗСУ завдають ударів у відповідь