Війна — день 856: на фронті жорсткі бої, в України можуть появитися нові Patriot

Читать на русском
Автор
709
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 28 червня 2024, 23:32
Бої за Україну продовжуються. Фото Телеграф

Оперативно про головне за добу

Російські терористи продовжують намагатися наступати на фронті. У фокусі уваги терористів – Торецький напрямок та Часів Яр. Тим часом Україна може отримати системи ППО Patriot, що називається, "звідки не чекали": Ізраїль та США можуть передати старі ізраїльські системи Києву, що допоможе захищати від росіян українське небо.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 28 червня. Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Начальник штабу "Азова" Богдан Кротевич, який подав скаргу на Юрія Содоля до ДБР, отримав відповідь від правоохоронців. Як він зазначив, відповіддю він "не задоволений".

22:00 Україна повернула з полону ще 10 людей, серед них заступник голови Меджлісу, якого росіяни захопили ще у 2021 році. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

21:00 Угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан уже наступного тижня може зустрітись із Володимиром Зеленським, аби зробити крок до налагодження відносин між Києвом і Будапештом під тиском з боку ЄС. Офіційна причина, яку він озвучив, – початок головування Угорщини у Раді ЄС, що стартує вже 1 липня.

20:00 Фінляндія оголосила про передачу Україні вже 24-го пакету військової допомоги – рішення ухвалив президент Олександр Стуб на пропозицію уряду. За оцінками, заміна коштів, що увійшли до цієї партії, обійдеться Фінляндії приблизно в 159 млн євро. Загальна вартість оборонного обладнання, поставленого Фінляндією в Україні, зараз становить 2,2 млрд. євро.

19:00 Ворог здійснив ракетну атаку на Дніпро: є постраждалі. Внаслідок прильоту пошкоджено дев'ятиповерхівку. Зруйновано 4 поверхи. Станом на 19:50 у Дніпрі вже відомо про одного загиблого та п'ятьох поранених, повідомляє голова Міністерства внутрішніх справ Ігор Клименко.

18:00 Після кількох місяців гострого дефіциту боєприпасів постачання снарядів на фронт в Україні прискорилося. В останні тижні значно покращилося постачання української армії.

17:00 Україна і Чехія підпишуть угоду про гарантії безпеки вже в наступному місяці. Про це повідомив прем'єр-міністр Чехії Петр Фіал. За його словами, це має статися на саміті Європейського політичного співтовариства 18 липня у Лондоні.

16:00 У Харківській області посилили примусову евакуацію сімей з дітьми з небезпечних районів. За словами голови Харківської ОВА Олега Синєгубова, було ухвалено рішення про примусову евакуацію з населених пунктів Ізюмського, Богодухівського, Куп’янського, Чугуївського районів області. Вона буде проведена у 24 населених пунктах.

15:00 Україна вже уклала 20 безпекових угод з країнами-партнерами. У рамках цих угод наша держава отримуватиме 60 млрд доларів на військову підтримку щороку.

"Паралельно з нашими мирними ініціативами ми посилюємо співпрацю з партнерами, бо тільки сильна коаліція здатна забезпечити нашу перемогу. Україна підписала вже 20 безпекових угод із союзниками, зокрема з ЄС та США", — заявив прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля під час засідання уряду.

14:30 Окупанти вдень 28 червня вдарили по Одещині. За попередніми даними, ворог міг використовувати балістичну ракету із касетним зарядом типу "Іскандер-М". Внаслідок влучання почалася пожежа на пшеничному полі. На щастя, без жертв.

13:00 В "Укренерго" повідомили, що в п'ятницю без електроенергії було 459 населених пунктів по всій Україні. Через бойові дії знеструмлення є на Донеччині, Харківщині та Херсонщині. У Закарпатській, Львівській, Одеській і Миколаївській областях електроенергія подекуди відсутня через негоду та технічні причини.

12:00 Покровський напрямок фронту продовжує бути одним із найбільш активним. Від початку доби, 28 червня, в цьому районі вже відбулося 19 бойових зіткнень із ворогом. Окупанти прагнуть здійснити прорив поблизу Очеретиного у напрямках Воздвиженки, Євгенівки, Новоолександрівки та Прогресу. Також росіяни тиснуть поблизу Новоселівки першої. Наразі триває чотири атаки у районі цього населеного пункту.

Карта боїв на Покровському напрямку 28.06.2024
Карта боїв на Покровському напрямку 28.06.2024

11:00 Представники Нацгвардії знищили ворожий штурмовик Су-25. Це вдалося зробити у Донецькій області завдяки прицільному удару із ПЗРК "Ігла".

10:00 Як повідомив очільник Херсонської ОВА Олександр Прокудін, окупанти ввечері напередодні вбили жительку Золотої Балки.

"Учора ввечері окупанти обстріляли населений пункт, внаслідок чого смертельні поранення отримала 67-річна жінка", — зазначив він.

09:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 28.06.2024
Втрати армії РФ в Україні 28.06.2024

07:30 Вранці у п'ятницю росіяни вдарили по Нікопольському районі Дніпропетровщини за допомогою дронів-камікадзе. Через атаку сталася пожежа у приватному будинку, також пошкоджено ще один дім та господарську споруду. На щастя, без жертв.

06:00 Ранку! Зібрали для вас низку новин, котрі ви могли проспати:

  • ніч на 28 червня в Україні минула відносно спокійно, однак до опівночі вибухи чули на Донеччині (Курахове) та Миколаївщині (поблизу обласного центру). У Донецькій області внаслідок ворожого удару є двоє загиблих;
  • не спалося й росіянам: у Тамбовській області через приліт БПЛА загорілася одна із місцевих нафтобаз. І хоча місцевий губернатор стверджує, що на місці подій сталося всього лише "невеличке загоряння", ліквідовують його чомусь одразу 11 розрахунків рятувальної служби;
  • у Сумах ввечері зафіксували "дивні опади у повітрі", місцеві жителі жалілися на погане самопочуття. Очільник Сумської МВА Олексій Дрозденко підтвердив, що подію зафіксували в районі вулиці Привокзальна. Місцева ТЕЦ, що розташована поруч, до цього начебто непричетна — працює у штатному режимі без будь-яких аварійних ситуацій, повідомляє "Суспільне Суми";
  • "У нас не так багато часу, тому що у нас багато поранених і загиблих на полі бою і серед цивільного населення. Тому ми не хочемо, щоб ця війна тривала роками. Тому ми хочемо підготувати цей спільний план і покласти його на стіл до Другого мирного саміту", — заявив президент Володимир Зеленський під час спільної конференції з президентом Євроради Шарлем Мішелем;
  • у США відбулися перші передвиборчі дебати між Джо Байденом та Дональдом Трампом. Байден запевнив, що заявив, що політика Трампа може привести світ до Третьої Світової, а Трамп укотре запевнив, що зміг би зупинити війну між Україною та РФ, але підкреслив, що не підтримує мирний план Москви.

03:00 Росіянам дуже дорого обійшлася Харківська авантюра у травні. Втрати терористів у цей місяць зросли до понад 1000 одиниць живої сили на добу.

01:00 Затишшя у повітрі, активності терористів не фіксується.

00:00 Без повітряних тривог в Україні, БПЛА відсутні, стратегічна авіація терористів неактивна.

Про те, що відбувалося 25 червня, читайте за посиланням: Війна — день 853: Росія тероризує Харків авіаударами та рветься вперед на Торецьк

Про новини та події 26 червня ми розповідали тут: Війна — день 854: окупанти посилюють тиск на важливому напрямку та продовжують повітряний терор

З ситуацією в Україні за 27 червня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 855: росіяни активізувалися у Торецька, але втрачають перевагу по артилерії