Війна – день 854: окупанти посилюють тиск на важливому напрямку та продовжують повітряний терор

Читать на русском
Автор
760
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 26 червня 2024, 23:53
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські війська продовжують шукати можливості прорвати українську оборону, через що щоденна кількість бойових зіткнень регулярно перевищує сотню. Бойові дії не вщухають по всій лінії фронту, проте найспекотнішим є Покровський напрямок, крім того, окупанти також намагаються просунутися на сусідньому Курахівському. Також не припиняється і російський повітряний терор, через який страждають мирні міста.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 26 червня. Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 З початку доби відбулося 116 бойових зіткнень, повідомляє Генштаб ЗСУ.

Російський агресор намагається використати перевагу в живій силі та підтримку з повітря. Протягом доби завдавав по території України ракетного удару однією ракетою. Крім того, відбулось 43 ворожих авіаудари — зокрема, окупанти скинули 57 КАБів. Окрім того, загарбники задіяли 359 дронів-камікадзе та здійснили понад 2700 обстрілів по позиціях наших військ і населених пунктах із використанням різних типів зброї.

22:00 З початку дня війська РФ нарощують темпи наступальних та штурмових дій на фронті. Окупанти шукають шляхи, щоб вклинитися в оборону ЗСУ та спробувати вибити українські підрозділи із зайнятих рубежів, повідомляє Генштаб ЗСУ.

21:00 У прикордонній смузі в межах Ужгородського району запроваджено додаткові режимні обмеження.

19:00 Росія не створює наступальних угруповань на Сумщині. Поки що там залишається загроза диверсійно-розвідувальних дій та обстрілів прикордонної зони — джерело "РБК-Україна" в Генштабі.

18:00 Словаччина підтримає ініціативу Чехії щодо постачання боєприпасів в Україну.

17:00 У Харкові чути вибухи. Про це повідомляє мер міста Ігор Терехов.

16:00 Вдень 26 червня російські окупанти завдали ударів по Харкову та місту Дергачі в області. Внаслідок атаки постраждали вісім людей, у тому числі троє дітей. За даними Нацполіції, чотирьох людей із вибуховими травмами госпіталізовано. Ще четверо, серед яких троє дітей, одержали гостру реакцію на стрес.

15:00 Українські військові знищили рідкісний російський інженерний розвідувально-вогневий комплекс "Земледелие". Про це розповів політичний оглядач Олександр Коваленко. За його словами, за весь час повномасштабного вторгнення в Україну було знищено лише два такі комплекси.

14:00 Президент України Володимир Зеленський під час поїздки до Донецької області на нараді доручив направити на Покровський напрямок більше дронів.

13:00 У Держприкордонслужбі показали перші хвилини після повернення українських захисників із російського полону.

12:00 СБУ затримала 36-річного мешканця Чернівців, який готував ракетно-дронові удари по критичній інфраструктурі Буковини та намагався вступити до окупаційних угруповань РФ. Зрадник, який два роки переховувався від мобілізації, встановлював розташування складів із паливно-мастильними матеріалами та комунікував з окупантами через російський відеочат. Під час обшуку вилучено електронні пристрої з доказами розвідувально-підривної діяльності, підозрюваному загрожує до 15 років ув'язнення за державну зраду та виправдовування агресії Росії.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті:

Втрати армії РФ в Україні 26.06.2024
Втрати армії РФ в Україні 26.06.2024

9:00 Останніми днями ворог намагається активніше тиснути під Торецьком, що на Донеччині. Очільник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко стверджує, що таким чином окупанти можуть спробувати просунутися ближче до Кліщіївки.

Торецьк карта боїв 26.04.2024
Карта боїв під Торецьком 26.06.2024

8:00 Наразі в акваторії Азовського та Чорного морів перебуває три кораблі-носії "Калібрів". Два із них — у Азовській акваторії, і саме на них перебуває весь запас крилатих ракет. За орієнтовними даними ВМС України, загальний можливий залп "Калібрів" дорівнює 16. На судні у Чорному морі снаряди такого типу відсутні.

7:00 Миколаївська область стала одним із регіонів, який потрапив під приціл ворога в ніч на 26 червня. Близько опівночі у Миколаївському районі пролунав вибух. Як повідомив очільник ОВА Віталій Кім, через уламки російської ракети сталося загоряння сухої рослинності за межами населених пунктів. Пожежу оперативно ліквідували рятувальники. Обійшлося без постраждалих.

В Міноборони РФ заявили про "відбиття" чергової атаки безпілотників на своїй території. Цього разу начебто під ударом опинилася Смоленська область, яка межує з Білоруссю.

Смоленська область карта — куди атакували дрони
Смоленська область РФ на карті

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі низка регіонів України "тривожилася" через загрозу атаки з боку окупантів. Про вибухи повідомляли на Сумщині, Харківщині, Миколаївщині та Одещині. Деталей чекаємо від місцевої влади та Повітряних сил;
  • нардепу Миколі Тищенку призначили попередній запобіжний захід — цілодобовий домашній арешт на наступні 60 діб. На нього надягнули електронний браслет;
  • за минулу добу на різних напрямках фронту зафіксовано 123 бойових зіткнення із ворогом. Найбільша кількість — 42 — відбулася на Покровському напрямку, повідомляє Генштаб ЗСУ;
  • НАТО збирається оголосити ім'я наступника Столтенберга на посаді генсека Альянсу. Очікується, що ним стане нідерландський прем'єр Марк Рютте, пише Reuters.

3:00 У Бєлгородській області повідомлялося про роботу ППО

1:00 На Одещині чули вибухи після оголошення загрози застосування балістичної зброї

00:00 Російська тактична авіація знаходиться у Чорному морі, для південних областей України оголошено повітряну тривогу. У Миколаєві чули вибух

Про новини та події 23 червня ми розповідали тут: Війна — день 851: росіяни нарощують кількість штурмів та закидають Україну бомбами

З ситуацією в Україні за 24 червня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 852: бої на Донеччині загострюються, а ЗСУ та РФ обмінюються авіаударами

Про те, що відбувалося 25 червня, читайте на засланні: Війна — день 853: Росія тероризує Харків авіаударами і рветься вперед на Торецьк