Війна — день 861: окупанти тиснуть на Донбасі, а на кордоні з Білоруссю зростає напруга

Читать на русском
Автор
680
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 03 липня 2024, 23:19
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти продовжують вести наступ на ряді напрямків, а основну увагу приділяють Покровському. При цьому ситуація на фронті різко загострилася також на Торецькому та Сіверському напрямках. При цьому також зростає напруга на кордоні з Білоруссю, яка в останні дні привела до бойової готовності війська, ППО та ракетні сили.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 3 липня. Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Росіяни завдали масованого удару (попередньо — трьома КАБами) по селищу Слатине, Харківської області. За словами начальника Дергачівської МВА В'ячеслава Задоренка, інформація про наслідки атаки уточнюється.

Селище Слатино на мапі

22:00 Президент України Володимир Зеленський обговорив із Головкомом Олександром Сирським та міністром оборони Рустемом Умеровим ситуацію на фронті та нові пакети допомоги Україні.

"Говорив сьогодні з головкомом Сирським — була доповідь щодо фронтової ситуації. Також говорив з міністром оборони Умеровим — щодо його контактів в Америці, щодо нових пакетів для України", — сказав Зеленський.

21:00 США надають Україні новий пакет військової допомоги на 150 млн доларів, заявили речниця Білого дому Карін Жан-П’єр. До нього ввійдуть:

  • ракети для систем ППО HAWK;
  • боєприпаси для HIMARS;
  • 155-мм і 105-мм артилерійські снаряди;
  • 81-мм мінометні міни;
  • ракети з оптичним відстеженням і дротовим наведенням;
  • протитанкові комплекси Javelin та AT-4;
  • боєприпаси до стрілецької зброї та гранати;
  • обладнання та боєприпаси для підривних робіт;
  • тактичні транспортні засоби для буксирування та транспортування обладнання;
  • тактичні аеронавігаційні системи та обладнання для підтримки авіації;
  • запчастини, технічне обслуговування та інше польове і допоміжне обладнання.

Додатково виділять 2,2 млрд доларів на ракети для Patriot і NASAMS.

20:30 Очільник Харківської ОВА відзвітував про наслідки ворожого удару по Харкову. Постраждало 14 людей віком від одного місяця до 82 років: травмовані 6 чоловіків, 7 жінок та хлопчик, який народився два тижні тому. Серед поранених також і дві дитини 8 років.

19:00 Унаслідок удару росіян по Полтавській області одна людина загинула, ще троє поранено. Один із постраждалих у тяжкому стані. Уламками пошкоджено школу та дитячий садок у Полтавському районі.

18:00 У тимчасово окупованому Донецьку пролунали потужні вибухи, після яких у небо здійнявся дим. Попередньо відомо, що могло прилетіти у склад БК.

16:00 Росіяни завдали удару по Полтавщині. Попередньо зафіксовано влучання.

15:00 Союзники НАТО погодили військову допомогу Україні на 40 млрд євро наступного року.

14:00 Кількість загиблих у Дніпрі зросла до 5.

13:00 У Чехії запустили виробництво розвідувальних та ударних дронів для ЗСУ.

12:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 03.07.2024
Втрати армії РФ в Україні 03.07.2024

11:00 У Дніпрі, на жаль, після низки ударів "шахедами" і ракетами є руйнування та жертви. Відомо про трьох загиблих та щонайменше 18 постраждалих. Серед поранених є дитина — 14-річна дівчина.

10:30 Армія РФ могла просунутися у кількох напрямках на Донеччині. просунулися в декількох населених пунктах Донецької області. Загарбники, за даними ресурсу DeepState, мають успіх біля населених пунктів Прогрес, Володимирівка, Карлівка, Красногорівка, Нью-Йорк, Часів Яр та Макіївка.

Карта боїв на Донбасі 03.07.2024
Карта боїв на Донбасі 03.07.2024

9:00 У Дніпрі пролунала низка потужних вибухів. Спочатку місто атакували "шахедами", а згодом почали обстрілювати ракетами, в тому числі балістичними. Є кілька влучань, над містом здіймається дим.

Вибухи в Дніпрі 03.07.2024
Дим після вибуху в Дніпрі 03.07.2024

8:00 Вранці окупанти обстріляли Борівську ОТГ на Харківщині. На жаль, в селищі Борова є жертви — загинув чоловік. Також 50-річний чоловік отримав поранення, його госпіталізовано. У 75-річної жінки — гостра реакція на стрес.

7:00 Сирена повітряної тривоги, а потім низка вибухів — такими звуками запам'ятається жителям Новоросійська ніч на 3 липня. Як повідомляють місцеві пабліки та ЗМІ, влада визнала, що місто у Краснодарському краї атакували безпілотними катерами (росіяни їх назвали "безекіпажними"). Людей закликали не виходити на відкритий простір біля моря, допоки місцеві засоби ППО намагалися влучити бодай кудись.

6:30 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • вибухи цієї ночі чули жителі Харкова та різних населених пунктів Донеччини. Подробиць поки немає, чекаємо дані від Генштабу та місцевих адміністрацій;
  • неспокійно було і на території РФ — зокрема, у Новоросійську Краснодарського краю. Як повідомили представники місцевої влади, на місто була здійснена атака безпілотних катерів. Після удару в горах поблизу міста зайнялася пожежа. Сподіваємося на подробиці від наших спецслужб;
  • ISW: окупанти намагаються використати наступ на Торецьк, аби відкрити собі шлях для просування до Часового Яру або Авдіївки;
  • за даними Генштабу, протягом минулої доби, 2 липня, ворожа армія втратила на фронті 144 солдати (вбитими і пораненими) та не дорахувалася 77 одиниць різноманітної техніки;
  • лідер Китаю Сі Цзіньпін міг би зупинити війну РФ проти України "одним телефонним дзвінком" у Кремль. Про це заявив президент Фінляндії Александр Стубб, який прокоментував залежність Росії від КНР.

3:00 Прифронтові населені пункти Запорізької області зазнали обстрілів з РСЗВ. Також була інформація про пуски КАБ на півночі Харківської області

1:00 У разі приходу до влади кандидат у президенти США Дональд Трамп може "віддати" частину української території Росії, повідомляє Politico

00:00 Заступник представника Державного департаменту США Ведант Патель відреагував на пропозицію прем’єра Угорщини Віктора Орбана про припинення вогню в Україні.

"Ми (США — ред.) і НАТО чітко заявили, що тут насправді лише одне рішення: Російська Федерація просто має вийти з території України", — сказав Патель.

З ситуацією в Україні за 30 червня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 858: росіяни тиснуть під Покровськом, але ЗСУ завдають ударів у відповідь

Про те, що відбувалося 1 липня, читайте у матеріалі: Війна — день 859: окупанти готуються до битви за Торецьк та бомбять міста

Про новини та події 2 липня ми розповідали тут: Війна — день 860: Росія посилює тиск на українські позиції, але б’є рекорди втрат