Війна - день 863: ЗСУ відступили у Часовому Яру, а на фронті їм бракує зброї

Читать на русском
Автор
1543
Війна - день 863: ЗСУ відступили у Часовому Яру, а на фронті їм бракує зброї Новина оновлена 05 липня 2024, 23:27

Оперативно про головне за добу

Поки російський диктатор Володимир Путін продовжує марні зусилля просунути власні умови миру між Україною та Росією, безпілотники ГУР завдають ударів по військових заводах РФ. За словами глави МЗС України Дмитра Кулеби, удари по російській авіації та збільшення постачання зброї Україні — те, що переломить ситуацію на фронті. Зараз же, як сказав президент Володимир Зеленський, ситуація на фронті "проблемна", але не "патова". Річ у тім, що військова допомога затримується, а 14 бригад залишаються неукомплектованими зброєю. Росіянам вдається протискатись на фронті, зокрема у Часовому Яру.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 5 липня. Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Зеленський провів телефонну розмову із сером Кіром Стармером у день призначення його новим Прем’єр-міністром Великої Британії: "Я вдячний Кіру Стармеру за запевнення, що підтримка України з боку Великої Британії залишатиметься незмінно принциповою. Ми скоординували позиції перед самітом НАТО у Вашингтоні й іншими міжнародними заходами та обговорили продовження двосторонньої співпраці, зокрема підготовку безпрецедентної 100-річної угоди між Україною та Великою Британією".

22:00 Протягом дня 5 липня 2024 року протиповітряною обороною півдня України збито п'ять керованих авіаційних ракет Х-59, які ворог спрямував із літаків тактичної авіації. Також знищено сім розвідувальних безпілотників, а саме: 4 "ZALA", 2 "Supercam" та 1 "Орлан-10".

Ворог завдав удару по Селидовому, в зоні ураження опинився приватний сектор та багатоквартирні будинки. Внаслідок атак окупантів загинули троє цивільних 54, 55 й 89 років. Крім того, зазнали поранень різного ступеня тяжкості 4 жінки та 7 чоловіків віком від 28 до 71 року. У потерпілих діагностовано забої, опіки й осколкові поранення.

21:00 Інженери української компанії Compass Engineering розробили спеціальні тепловізійні прилади для виявлення дронів типу Shahed і передали їх прикордонним мобільним вогневим групам, — повідомляє ДПСУ.

20:00 Кабінет Міністрів України на засідання 5 липня призначив на посади заступників міністра оборони Анатолія Клочка та Олександра Сергія. Призначення відбулися за поданням міністра оборони Рустема Умєрова.

19:00 Зеленський записав вечірнє звернення, в якому зокрема висловився про посилення ППО в Україні: "Ми ставили собі завдання вдвічі збільшити силу нашого повітряного щита, і сьогодні початок цього. Дякую Німеччині за "Петріот", який вже в Україні. Сильна новина. Ще одна сильна новина: дякую Сполученим Штатам за ще один крок для зміцнення нашої ППО, наших "петріотів". Працюємо далі, і будуть обовʼязково нові рішення. Українці вже довели, що немає таких російських ракет, які ми не могли збити".

18:00 Уряд доручив опрацювати питання щодо безперебійного електропостачання для військових, що знаходяться в прифронтових областях, — прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль.

За вказівкою Укренерго графіки відключень 6 липня будуть застосовуватись впродовж всієї доби. В вечірні години відключення можуть відбуватись в світло-сірій зоні.

17:00 Армія РФ завдала ударів по селу Комар Волноваського району, внаслідок влучання одного із засобів ураження поруч з будівлею сільської ради травмовано 15 працівників установи, які під час обстрілу перебували в приміщенні. Одна з потерпілих – 32-річна жінка від отриманих важких поранень померла під час надання медичної допомоги.

Підтримка України буде "найневідкладнішим завданням" під час саміту НАТО, що відбудеться наступного тижня в США, — генсек НАТО Єнс Столтенберг.

16:00 Міністерство оборони Латвії передасть Україні чергову партію безпілотників — понад 2500 штук вартістю 4 мільйони євро.

У Кривому Розі відкриють п’ятий ліцей МВС, навчальний рік розпочнеться 15 жовтня, повідомив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

15:00 Туреччина вважає Чорноморську зернову ініціативу успішним проєктом, дію якого можна було б відновити та замість постачання зерна з РФ на Захід здійснювати поставки через Туреччину в країни Африки, заявив президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган.

14:00 Росія не повинна досягти успіху у своїй агресивній війні та розраховувати на те, що солідарність з Україною ослабне, заявив канцлер ФРН Олаф Шольц.

В Україні з 9 по 24 липня змінять графіки відключень світла. В кожній області в один із днів протягом цих двох тижнів не буде обмежень.

13:00 В Україну вже прибув третій ЗРК Patriot з Німеччини, його український екіпаж успішно пройшов підготовку у ФРН, — повідомив посол Німеччини в Україні Мартін Єгер.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прибув в Москву. Високий представник ЄС Жозеп Боррель вже виступив з заявою, що Орбан здійснює візит з власної ініціативи і не представляє Європейський Союз.

12:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 05.07.2024
Втрати армії РФ в Україні 05.07.2024

11:00 У Миргородській громаді Полтавської області пролунало кілька вибухів під час повітряної тривоги, повідомили журналісти "Суспільного". Моніторингові пабліки стверджували, що на регіон було запущено балістичні ракети. Запуск здійснювався з тимчасово окупованого Криму.

10:30 СБУ затримала групу з трьох молодих жінок в Одесі, які працювали агентками ФСБ. Вони збирали розвідувальні дані про військові об'єкти, включаючи позиції ППО та берегової охорони, під виглядом звичайних прогулянок та селфі. Затриманим загрожує довічне ув'язнення за державну зраду в умовах воєнного стану.

09:00 У Дніпрі померла ще одна жертва ракетного удару по місту напередодні. Їй було 72 роки, за її життя боролися лікарі. Наразі загальна кількість загиблих досягла 8 осіб, повідомили у ОВА.

Також вранці окупанти вдарили по Нікопольському району, є руйнування інфраструктури.

08:00 Під час нічної атаки нашим підрозділам ППО вдалося знищити всі 32 "шахеди", котрі були випущені по Україні. Бойова робота велася на Миколаївщині, Одещині, Херсонщині, Дніпропетровщині, Київщині, Чернігівщині та Черкащині.

07:00 Диктатор Володимир Путін намагається отримати фактичну капітуляцію України, маніпулятивно відкидаючи будь-які можливості переговорів щодо перемир'я. Про це пишуть аналітики Інституту вивчення війни. Вони підкреслюють, що для припинення вогню лідер Кремля вимагає "незворотної демілітаризації" України, що свідчить і про безглуздість його пропозицій, і про бажання отримати перемогу будь-яким шляхом.

"Тепер Путін назвав усі українські органи влади нелегітимними або непридатними для переговорів і відхилив ідею участі третіх сторін у переговорах, фактично відкинувши будь-який реальний процес повноцінних переговорів щодо угоди про припинення вогню. Натомість він наголосив на своїй вимозі до України про припинення вогню", — підкреслили експерти.

06:00 У ніч на 5 липня Україна зазнала чергового масованого удару "шахедами". Всього ворожі "пташки" загрожували 13 областям України, підрозділи ППО вели на них прицільне полювання. Вибухи точно чули жителі Київщини, Одещини, Сумщини, Житомирщини та Херсонщини. У більшості регіонів відбій дали лиш після 5 години ранку.

00:00 по всій Україні оголошено повітряну тривогу через зліт ворожого МіГ-31К та групи Ту22м3. Водночас фіксується рух групи БПЛА (за даними моніторів, близько 20 штук) у декількох напрямках:

  • через Сумщину прямує у бік Чернігівської області;
  • через Полтавщину — курсом на Черкащину/Київщину;
  • через Чернігівську область летить у західному напрямку;
  • із півдня — через Херсонщину курсом на Дніпропетровську область.

З ситуацією в Україні за 2 липня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 860: Росія посилює тиск на українські позиції, але б’є рекорди втрат

Про новини та події 3 липня ми розповідали тут: Війна — день 861: окупанти тиснуть на Донбасі, а на кордоні з Білоруссю зростає напруга

Про те, що відбувалось, 4 липня читайте за посиланням: Війна — день 862: росіяни атакували міста України та успішно тиснуть у Часовому Яру