Війна — день 868: росіяни продовжують повітряний терор і намагаються прорватися під Куп’янськом

Читать на русском
Автор
761
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 10 липня 2024, 23:13
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російське вторгнення в Україну триває протягом 868 днів, а ЗСУ міцно тримають позиції, виснажуючи сили російських окупантів, які, попри втрати, продовжують вести наступальні дії. Хоча лінія фронту залишається відносно статичною, але щодня там відбувається понад сотня бойових зіткнень, з яких більшість фіксується на кількох напрямках на сході України. Щоб зірвати стратегічні плани окупаційних військ, Україна завдає масштабних дронових ударів по російських тилах, а росіяни своєю чергою тероризують мирні міста, руйнуючи лікарні та житлові багатоповерхівки.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 10 липня. Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Володимир Зеленський зустрівся зі спікером Палати представників США Майком Джонсоном.

22:00 Міністр оборони Рустем Умєров заявив, що Україна витратить кошти з першого транш із прибутків від заморожених активів Росії у розмірі 1,4-1,5 млрд євро, які отримає на початку серпня 2024 року, на оборону.

Кошти витратять за трьома напрямками:

  • боєприпаси;
  • засоби ППО;
  • підтримка українських виробників.

21:00 Від країн НАТО Україна отримала лише половину всієї допомоги, яку обіцяли надати раніше. Про це заявив президент Румунії Клаус Йоханніс.

"Щодо допомоги, яку ми всі надаємо Україні, я думаю, настав час бути реалістами: ми надали приблизно половину того, що обіцяли", — заявив він.

20:00 Володимир Зеленський зустрів з Олафом Шольцом на полях саміту НАТО у Вашингтоні. Лідери держав обговорили додаткові системи Patriot, ситуацію на полі бою та реалізацію результатів Саміту миру.

19:00 Нідерланди виділили ще 300 мільйонів євро на закупівлю боєприпасів для F-16, які найближчим часом отримає Україна. Про це повідомив міністр оборони Рубен Брекельманс. Зауважимо, що ця сума — доповнення до 150 мільйонів євро, які були виділені раніше.

18:00 Росіяни ударили по цивільному об'єкту у місті Вознесенськ, унаслідок чого загинув чоловік.

"Внаслідок ракетного обстрілу міста Вознесенськ загинув один чоловік. Вісім постраждалих, у всіх стан середньої важкості. Серед поранених міський голова Вознесенська", — повідомив глава ОВА Віталій Кім.

17:00 Україна та Люксембург підписали двосторонню угоду про безпеку.

16:00 Російська ракета Х-101, яка зруйнувала дитячу лікарню "Охматдит", має безліч західних компонентів, зазначило Financial Times.

"Без них Росія б не змогла виробляти озброєння. На жаль, ворог обходить санкційні обмеження і потрібно посилювати контроль. Про це необхідно кричати, бо ці ракети летять в людей, в дітей. Це інструменти геноциду", — відреагував на публікацію глава ОП Андрій Єрмак.

15:00 Україна отримає шість винищувачів F-16 від Норвегії, поставки яких почнуть вже у 2024 році. Про це заявив прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере.

14:00 Росія протягом двох місяців наступу на Харківщині залучила 10 350 солдатів, з них 91% — втрати: 2939 вбитими та 6509 пораненими. Про це сказав начальник штабу, заступник командира ОТУ "Харків" полковник Віктор Солімчук.

13:00 Новий пакет допомоги на $9,8 млн надасть Нова Зеландія Україну. Частину коштів з цього пакета спрямують на військову допомогу, а решту — на гуманітарні потреби. Також Італія планує збільшити військову допомогу Україні у 2025 році до 1,7 млрд євро.

12:00 Новий прем'єр Великої Британії Кір Стармер заявив, що Україна може розпоряджатися власноруч долею переданих їй ракет Storm Shadow. Про це пише Bloomberg. За його словами, снаряди варто використовувати в "оборонних цілях", тож він підтримує політику попереднього британського уряду щодо використання зброї дальнього радіуса дії для ураження військових об'єктів на території РФ.

"Саме Україна має вирішити, як їх використовувати в цих оборонних цілях", — підкреслив Стармер.

11:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 10.07.2024
Втрати армії РФ в Україні 10.07.2024

10:00 У КМВА повідомили, що кількість жертв удару по столиці 8 липня зросла вже до 34 осіб.

Нікополь Дніпропетровської області вкотре потрапив під російський вогонь. На жаль, є жертви — 62-річний чоловік загинув, ще троє осіб були поранені.

9:00 У ніч на 10 липня росіяни атакували Україну за допомогою ракет "Іскандер-М" та Х-59/Х-69, а також "шахедами". Із 20 дронів наші Сили оборони змогли збити 14. Бойова робота велася у Одеській, Миколаївській, Херсонській, Дніпропетровській, Хмельницькій, Черкаській, Вінницькій та Рівненській областях.

8:00 Українська влада на саміті в НАТО плідно працює над посиленням вітчизняної сітки ППО. Про це повідомив очільник Міноборони Рустем Умєров.

7:00 Вночі ворог ударив по Рівненській області "шахедами". Внаслідок влучання трапилася аварія на енергетичному об'єкті, частина абонентів залишилася без світла. Станом на ранок електроенергія у людей є, проводяться додаткові ремонтні роботи, підкреслили в "Укренерго".

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • ніч на 10 липня в Україні минула досить неспокійно, адже ворог вкотре вдався до терору мирних жителів. Вибухи чули на Рівненщині та Житомирщині, а Одеса та область були під прицілом окупантів кілька годин поспіль. Чекаємо даних від місцевих адміністрацій;
  • держави-союзники по НАТО нададуть Україні до кінця року ще 5 додаткових батарей ЗРК Partiot, що дозволить покращити систему протиповітряної оборони країни. При цьому Зеленський, виступаючи на саміті Альянсу, заявив, що подібної допомоги буде замало і її треба переформатувати;
  • "Путін не хоче нічого меншого ніж повне підкорення України. Він хоче покласти край українській демократії, зруйнувати українську культуру і стерти Україну з карти світу. І ми знаємо, що Путін не зупиниться в Україні. Не сумнівайтеся: Україна може зупинити Путіна – і вона це зробить", — заявив президент США Джо Байден на відкритті саміту НАТО у Вашингтоні;
  • наразі Україна серйозно працює над тим, аби повернути з полону понад 400 українських жінок. Про це заявив уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець;
  • Генштаб: тільки за останню добу окупанти атакували Покровський напрямок фронту близько 40 разів. При цьому спроби прорвати українську оборону вартували їм понад 270 представників особового складу за день.

3:00 Більшість російських БПЛА, які атакували Україну, знищено, поодинокі цілі залишилися Житомирській, Вінницькій та Запорізькій областях

1:00 Російський Ростов перебуває під атакою невідомих безпілотників.

00:00 Росіяни запустили безпілотники із Криму. Під загрозою центральні та південні області України

Про те, що відбувалося, 7 липня читайте на засланні: Війна — день 865: росіяни скидають сотні бомб на Україну і продовжують наступати на сході

З ситуацією в Україні за 8 липня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 866: ЗСУ мають успіхи під Харковом, а росіяни наступають на Донеччині

Про новини та події 9 липня ми розповідали тут: Війна — день 867: загарбники просуваються у двох областях, а Україна оговтується від потужного обстрілу