Війна – день 871: Україна готується приймати F-16, а Росія націлилася на нові дамби

Читать на русском
Автор
851
Настав новий день спротиву російським окупантам Новина оновлена 13 липня 2024, 23:36
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі субота, 13 липня 2024 року. Україна досі в жалобі через удар Росії по дитячій лікарні "Охматдит", і напередодні на руїнах пройшов реквієм за загиблими. Також влада взялася за українських блогерів, які після трагедії стали закликати до "миру за правилами Росії". Не перестають звучати й тривожні заяви з РФ — так, представниця МЗС Марія Захарова заявила про нібито підготовку знищення дамб Київської гідроелектростанції та Канівського водосховища.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 13 липня. Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Від початку доби на фронті відбулося 149 бойових зіткнень. Напружена ситуація залишається на Покровському напрямку, також росіяни активно тиснуть на Харківському, Лиманському і Времівському напрямках.

22:00 Середньодобові втрати росіян − убитими й пораненими − у травні та червні значно зросли та сягнули найбільших значень за весь час війни проти України. Загалом за останні два місяці Росія, ймовірно, втратила вбитими й пораненими понад 70 тисяч військовослужбовців.

За даними аналітиків, зростання втрат повʼязане з відкриттям Росією нового фронту в Харківській області, адже водночас Росія зберігала попередні темпи наступальних операцій уздовж решти фронту.

21:00 В Офісі Генпрокурора повідомили, що по селищу Буди Харківської області росіяни вдарили двома ракетами "Іскандер-М".

20:00 У Міноборони підсумували, що отримає Україна за підсумками саміту НАТО. США, Німеччина, Румунія, Нідерланди та Італія нададуть додаткові системи ППО. Також очікують рішення про допомогу на сотні мільйонів доларів, майбутні поставки винищувачів F-16 та використання прибутків із заморожених активів РФ.

19:00 Росіяни обстріляли міста Мирноград та Часів Яр, а також села Прогрес та Новоселівка Перша Донецької області. Унаслідок атак двоє людей загинули, ще троє поранені.

18:00 Кабмін погодив дві форми намогильних споруд для Національного військового меморіального кладовища. Родини загиблих зможуть обрати між хрестом та плитою із заокругленням у верхній частині. Зазначається, що рішення збереже багатовікову традицію оформлення кладовищ, яка тягнеться ще від козацької доби.

17:00 Омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що Україна планує організувати великий обмін жінок-військовополонених. За його словами, понад 400 українок перебувають у російському полоні.

16:00 Володимир Зеленський по дорозі з США в Україну залетів в Ірландію для зустрічі з прем'єром Саймоном Гаррісом. Темами обговорень були результати Саміту миру, кроки для реалізації його рішень, як-от проведення конференцій щодо ядерної та продовольчої безпеки, а також звільнення всіх полонених і депортованих. Окрім того, лідери обговорили кроки для посилення уваги світу до злочину їхньої незаконної депортації Росією.

15:00 Голова ГУР Кирило Буданов дав інтерв'ю NV, ось кілька головних тез звідти:

  • атака Росії з Півночі вже триває: "Катастрофи нема, але не побачити проблем не вийде. Це для мене трохи анекдотична ситуація. Бо коли всі два роки кричали, що зараз із півночі буде атака, ми всім казали, що цього не буде. Нічого не було. У той момент, коли ми сказали, що зараз буде атака з півночі, всі одразу — а може, не буде?".
  • "Кримський міст це символ, це свідомість, це набагато глибше і важливіше, ніж знищення навіть якогось ешелону, 60 вагонів техніки в повному складі. Цієї техніки тисячі, а міст один. Міст має бути зруйнований. Крим тепер для ворога більше не "непотопляємий авіаносець", а незручна територія".
  • "Знаєте, що мене завжди дратує? Оці уявлення про українців, як про "націю хліборобів". Це все російські наративи. Ми — передусім нація вої­нів, а нам нав’язали, що ми ніхто, холопи, що в городі копирсаються. І так, ми воювали і ще будемо воювати, можливо, доволі довго, але майбутнє в України буде дуже сильне і цікаве. Інакше й бути не може".
  • Про замахи на Путіна: "Вони були. Але, як бачите, поки що невдалі".
  • Про втрати РФ: "Вони ще до осені 2022 року втратили всю професійну армію. Тепер вони воюють мобілізованими, зеками — ким завгодно".

14:00 У Мирнограді росіяни скинули авіабомбу на зупинку з людьми, на місці загинули троє чоловіків, ще одна жінка померла в лікарні. Серед поранених – 16-річний хлопець, а також ще восьмеро людей віком від 20 до 62 років.

На Херсонщині через атаки російської армії одна людина загинула та п’ятеро поранено, серед них рятувальник. Руйнувань та пошкоджень зазнали п’ять приватних та три багатоповерхові будинки, навчальний заклад, гуртожиток, адмінбудівля, цивільний автомобіль та спецтехніка ДСНС, повідомляє МВС.

В Бучанському районі Київської області ліквідовуватимуть вибухонебезпечні предмети, в Києві можливо буде чутно вибухи.

13:00 У Дніпрі під час повітряної тривоги пролунав вибух, попередньо сили ППО збили розвідувальний безпілотник.

Російські війська двічі атакували енергетиків у Донецькій області 12 липня, внаслідок чого троє працівників поранені, повідомляє Міненерго.

На Харківщині за державною програмою "єВідновлення" придбали 489 квартир і будинків, повідомив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

12:00 Російський "шахед" знову залетів на територію Білорусі 13 липня, долетівши до Вітебська, — це вже другий подібний випадок, повідомляє "Беларускі Гаюн".

11:18-11:58 Ракетна небезпека по всій території України! Зліт МіГ-31К з аеродрому Саваслейка.

11:00 Варшава розглядає пропозицію Києва збивати російські ракети, що прямують до польської території, поки вони ще перебувають в українському повітряному просторі, — заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.

10:00 Президент Чехії Петр Павел розповів, що в липні-серпні в Україну має надійти ще 50 тисяч боєприпасів, а з вересня до кінця року буде надходити від 80 до 100 тисяч на місяць.

09:00 НАТО не має сумнівів у тому, що Північна Корея надає значну військову підтримку Росії для продовження війни проти України, — генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

08:00 Вночі ворог спрямував проти України 5 дронів типу "Шахед", чотири з них було збито у Донецькій та Харківській областях. П’ятий – вийшов з повітряного простору України у напрямку Гомельської області Білорусі.

За минулу добу Росія орієнтовно втратила понад 1100 одиниць особового складу, 34 БпЛА, 1 засіб ППО, 8 танків, 58 артсистем тощо.

Втрати Росії в Україні 13.07.2024
Втрати Росії в Україні 13.07.2024

06:35 Зібрали кілька важливих новин на ранок:

  • вночі тривогу оголошували у східних областях України у зв'язку з атакою ворожих дронів, в кількох областях чули вибухи, чекаємо деталі від Повітряних сил ЗСУ;
  • неспокійно було і в Росії, — дрон атакував нафтобазу в Ростовській області, спалахнула величезна пожежа;
  • українські військові вибили російських загарбників із Сотницького Козачка на Харківщині, — DeepState;
  • білоруські силовики готуються провести "операції під чужим прапором" в прикордонній зоні з Україною, — ЦНС;
  • ЗСУ до 2025 року не зможуть провести широкомасштабну контрнаступальну операцію, — ISW;
  • Зеленський відвідає наступного тижня Велику Британію та Ірландію, — The Guardian.

05:00 Повітряні сили повідомили про активність тактичної авіації терористів на Півдні та на Сході країни, оголошувалася повітряна тривога.

04:00 Російські терористи атакували КАБами Липці, на Харківщині оголошували повітряну тривогу.

03:00 Наразі безпілотників у повітряному просторі України не помічено.

01:00 У передмісті Полтави помічено російські ударні безпілотники курсом на Миргород.

00:00 Україна очікує отримати від західних партнерів від 15 до 24 винищувачів F-16 найближчим часом, чого достатньо для формування однієї ескадрильї. Україна заявляла про необхідність 128 літаків для формування флоту, проте про це не йдеться. Як пише видання Bloomberg з посиланням на інше неназване джерело, Україна може отримати 6 літаків вже цього літа, і лише 20 – до кінця 2024 року.

Карта бойових дій від DeepState на початок доби виглядає так:

Мапа бойових дій в Україні 13.07.2024
Мапа бойових дій в Україні 13.07.2024

Про новини та події 10 липня ми розповідали тут: Війна — день 868: росіяни продовжують повітряний терор і намагаються прорватися під Куп’янськом

Про те, що відбувалося 11 липня, читайте за посиланням: Війна — день 869: окупанти намагаються прорватися на фронті і нарощують виробництво крилатих ракет

З ситуацією в Україні за 12 липня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна – день 870: росіяни тиснуть поблизу Торецька, а в Європі планують виробляти крилаті ракети