Війна — день 870: росіяни тиснуть поблизу Торецька, а в Європі планують виробляти крилаті ракети

Читать на русском
Автор
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 12 липня 2024, 23:05
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти намагаються просуватись на Торецькому напрямку, при цьому з не меншою силою тиснуть і в інших ділянках фронту. Та бійців РФ зустрічає не тільки гідна відсіч ЗСУ, адже секретні дані пілотів, які вдарили по "Охматдиту", злив ГУР російський пілот. Тим часом Україна продовжує отримувати потужну підтримку від партнерів, які через війну в Україні помітили прогалину у виробництві крилатих ракет і планують її закрити.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 12 липня. Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Група "шахедів" на межі Донецької та Дніпропетровської областей, курс північний, — повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

Росія не переможе. Україна переможе, — написав в соцмережі Х президент США Джо Байден.

Близько 95% Луганської області окуповано, на 5% вільних територій проживає 45 осіб, — голова ОВА Артем Лисогор. За його словами, з окупації людей випускають лише через фільтраційні табори.

22:00 Кабінет міністрів удосконалив механізм нарахування зарплат працівникам, які працюють в умовах інтенсивних обстрілів на території активних бойових дій. Йдеться і про державних службовців, і про працівників державних установ. Раніше перелік працівників погоджувався з відповідною обласною військовою адміністрацією. Тепер, щоб цей процес відбувався більш оперативно, такий перелік погоджуватимуть районні військові адміністрації.

21:24-21:46 Ракетна небезпека по всій території України. Зафіксовано зліт МіГ-31К з аеродрому Саваслейка.

21:00 Міністерство закордонних справ України спростувало та назвало абсурдною заяву представниці МЗС РФ Марії Захарова, що нібито "Україна готує знищення дамб Київської ГЕС та Канівського водосховища". У МЗС наголосили, що за будь-яке втілення злочинних намірів щодо дамб відповідатиме країна-агресор.

20:00 Очільник Пентагону Ллойд Остін провів другу телефонну розмову з російським міністром оборони Андрієм Білоусовим за підсумками саміту НАТО, який пройшов у Вашингтоні 9-11 липня, — ініціативу проявила російська сторона.

У ракетах і безпілотниках, що Росія використовує для атак на мирні українські міста, є іноземні компоненти, виготовлені щонайменше в 19 країнах світу, — генеральний прокурор Андрій Костін.

19:00 Унаслідок обстрілів Мирнограда та Костянтинівки Донецької області 12 липня щонайменше 5 людей загинули і 13 поранені. Крім того, російські військові скинули авіабомбу на приватний сектор Лиману Донецької області, відомо про чотирьох поранених.

На Харківщині у складі окупаційної армії є найманці з Африки, їх небагато, однак це демонструє рекрутингові можливості РФ за кордоном, повідомив пресофіцер 3-ї окремої штурмової бригади ЗСУ Олександр Бородін.

18:00 У суботу 13 липня графіки погодинних відключень електроенергії застосовуватимуть протягом усієї доби. В Києві, Київській області, Одещині, Донеччині, Дніпропетровщині є висока ймовірність застосування світло-сірих зон відключень з 00:00 до 06:00 і з 19:00 до кінця доби.

17:00 В Костянтинівці був вибух, над містом великий стовп диму. Деталей поки немає.

Представниця МЗС РФ Марія Захарова заявила, ніби Україна готує знищення дамб Київської ГЕС та Канівського водосховища, щоб звинуватити Росію, — таким чином Росія продовжує спроби дестабілізувати ситуацію в Україні.

Під "ударами вглиб Росії" слід розуміти не демонстраційні поодинокі удари, а системне руйнування передусім російських авіабаз і військових виробництв, пояснив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк.

Росіяни дуже неохоче повертають з полону оборонців Маріуполя і застосовують до них тортури та катування, повідомив уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець.

15:00 Станом на 12 липня 2,7 мільйона громадян оновили дані в застосунку Резерв+.

У Чугуївському районі Харківщини шість людей підірвались на ворожій розтяжці під час евакуації, у трьох з постраждалих гостра реакція на стрес, у інших трьох – вибухові поранення.

Внаслідок удару російських окупаційних військ у Торецьку Донецької області зруйновано місцеву пожежно-рятувальну частину. Серед особового складу ніхто не постраждав. Напередодні, через безпекову складову, Торецькі рятувальники були вимушені передислокуватися до іншого підрозділу.

14:00 Середньодобові бойові втрати армії РФ (убитими та пораненими) в Україні у травні та червні 2024 року зросли до максимального рівня за весь період війни – 1262 та 1163 відповідно, повідомляє Міноборони Великої Британії.

В Маріуполі пролунала серія гучних вибухів, в районі аеропорту здійнявся стовп диму, а окупаційна влада повідомляє про "перехват 5 ракет HIMARS".

13:00 Сьогодні, 12 липня, обленерго почнуть застосовувати чотири черги відключень світла одночасно з 14:00 до 24:00, а не з 16 години, як анонсувалося вчора, попередили в Укренерго.

12:00 У селі Білий Колодязь Харківської області через обстріл РФ напередодні загинуло троє людей. Ще дев'ять отримали поранення. Варто зазначити, що окупанти влучили авіабомбою в зерносховище, яке, звісно ж, постраждало.

11:00 "Укренерго" повідомило, що кількість відключень у п'ятницю, 12 липня, по всій Україні збільшиться не з 16:00, а з 14:00. Буде застосовуватися одразу чотири черги відключень.

"Споживання електроенергії в країні – на максимальній позначці для літнього періоду. Причина – аномальна спека в Україні та Європі при значному дефіциті енергії в українській енергосистемі внаслідок російських масованих ударів", — підкреслили енергетики.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті в Україні. Загальна кількість знищених та травмованих окупантів вже перевищує 556 тисяч осіб.

09:00 У ніч на 12 липня над Україною було успішно знищено 5 крилатих ракет та 11 "шахедів". Бойова робота велася у Хмельницькій, Сумській, Черкаській, Миколаївській, Київській, Вінницькій та Херсонській областях. До речі, основним напрямком удару став Старокостянтинів, що на Хмельниччині.

Як повідомили у Повітряних Силах ЗСУ, частину безпілотників, котрі сьогодні фіксувалися над нашими областями, було локаційно втрачено. Це може свідчити про оновлений підхід росіян до ведення повітряних боїв.

"Імовірно, з метою перевантаження протиповітряної оборони, ворог використовує імітатори ударних БпЛА", — говорять військові. Також вони попереджають, що у разі знаходження підозрілих предметів українцям варто повідомляти поліцію, ДСНС або представників місцевих адміністрацій.

08:00 За минулу добу на фронті було зафіксовано 120 бойових зіткнень із ворогом, повідомили у Генштабі ЗСУ. Найбільш гарячим напрямком лишається Покровський.

"На Покровському напрямку наші оборонці відбивали 41 атаку окупантів поблизу населених пунктів Новоолександрівка, Воздвиженка, Калинове, Новоселівка Перша, Сокіл, Прогрес, Яснобродівка і Карлівка Донецької області. Противник концентрував зусилля біля Новоолександрівки, де пройшло аж 14 боєзіткнень", — зазначили військові.

Бої на Покровському напрямку 12.07.2024
Бої на Покровському напрямку 12.07.2024

07:30 У п'ятницю, 12 липня, по всій Україні графіки відключення світла діятимуть протягом всієї доби. Як повідомили в "Укренерго", більшу частину доби планується вимикати три черги абонентів. Однак із 16:00 до 23:00 енергетики застосовуватимуть одночасно чотири черги відключень, а це означає, що обмежень значно побільшає.

Дніпропетровщина вкотре опинилася під ворожим вогнем. Уже з ранку 12 липня Нікопольський район був атакований дронами-камікадзе. Як повідомили в ОВА, обійшлося без постраждалих, але пошкодження інфраструктури, зокрема житлової, присутні.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі в Україні було неспокійно — ворог вкотре застосовував різні типи озброєння, аби кошмарити мирне населення. В різний час вибухи чули на Херсонщині, Сумщині, Київщині, Харківщині, Хмельниччині, Вінниччині. Чекаємо деталей від місцевих адміністрацій та ПС ЗСУ;
  • на 75-у саміті НАТО у Вашингтоні було підписано важливий документ — "Український договір" (Ukraine Compact). За допомогою цього документу хочуть прискорювати і координувати всю допомогу, котру Захід надає Києву. Серед підписантів — ЄС як організація, власне Україна та ще 21 держава світу;
  • під час саміту НАТО президент Зеленський підкреслив важливість майбутнього вступу України до Альянсу. Він вважає, що ми наразі "дуже близькі" до цієї мети, але розуміє, що до закінчення війни стати повноцінним членом НАТО Україні не вдасться;
  • лідер США Джо Байден не бачить сенсу сідати за стіл переговорів із диктатором Володимиром Путіним: "Я не бачу причин говорити причин говорити з Путіним прямо зараз. Не так багато він готовий зробити у сенсі зміни поведінки. Але немає світового лідера, з яким я не готовий взаємодіяти. Але чи Путін готовий говорити? Я не готовий говорити з Путіним, доки він не змінить свою поведінку";
  • ексголовком ЗСУ Валерій Залужний розпочав роботу на новій посаді — у посольстві України у Великій Британії. "Продовжую служити Україні… Перемога України у війні з російським агресором залишається головним пріоритетом у моїй діяльності та діяльності Посольства", — зазначив він у соцмережах.

03:00 Моніторинг повідомляє про наявність у повітрі не менше семи ударних безпілотників у різних регіонах України.

01:00 Загроза ударних безпілотників – Кіровоградська, Черкаська, Сумська та Миколаївська область.

00:00 З півдня Україні заходять групи "шахедів". Вночі можуть бути тривоги у різних районах країни.

З ситуацією в Україні за 9 липня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 867: загарбники просуваються у двох областях, а Україна відходить від потужного обстрілу

Про новини та події 10 липня ми розповідали тут: Війна — день 868: росіяни продовжують повітряний терор і намагаються прорватися під Куп’янськом

Про те, що відбувалося, 11 липня читайте за посиланням: Війна — день 869: окупанти намагаються прорватися на фронті та нарощують виробництво крилатих ракет