Війна — день 874: росіяни активізувались ще на двох напрямках і випробовують півторатонні авіабомби

Читать на русском
Автор
1084
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 17 липня 2024, 23:40
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Бойові дії в Україні не припиняються вже протягом 874 діб, а росіяни продовжують активно тиснути одразу на декількох ділянках фронту, зосереджуючи основні зусилля на Донеччині. Помітно стала активізація загарбників також на Купʼянському та Сіверському напрямах. У цей же час від ударів авіабомб потерпають не тільки прифронтові міста, адже до передмістя Харкова може долітати півторатонна ФАБ-1500, яку окупанти зараз тестують. Тож умовах постійної адаптації армії РФ та її економіки до війни важливо донести Росії, що шансів на перемогу у неї немає у будь-якому випадку.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 16 липня. Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто зустрівся з главою МЗС Росії Сергієм Лавровим у Нью-Йорку. За даними російського МЗС, на зустрічі високо оцінили рівень російсько-угорського політичного діалогу. Політики обговорили хід реалізації домовленостей, досягнутих на зустрічі Путіна та Орбана в Москві.

22:00 Під час удару росіян по "Охматдиту" у лікарні перебували діти з Молдови, розповіла віцепрем'єр Молдови Крістіна Герасимова.

21:00 У росіян скоротилась перевага у використанні артилерії. Якщо раніше росіяни використовували близько 70 тисяч боєприпасів, а Україна — 10 тисяч, то зараз українські захисники використовують 15 тисяч, а РФ — 45 тисяч.

20:00 Росіяни вдарили трьома авіаційними ракетами по місту Покровськ на Донеччині. Поцілили про приватному сектору та місцевому кладовищу, як наслідок постраждало 4 людини.

19:00 Президент Володимир Зеленський ініціював законопроєкт, за яким позбавлятимуть державних нагород за популяризацію або пропаганду держави-агресора чи вчинення інших протиправних дій проти України.

18:00 За підрахунками OSINT-проєкту Oryx, Росія втратила в Україні понад 100 своїх найпередовіших танків Т-90М "Прорив". Вартість танка, якого прийняли на озброєння у 2020 році, становить від 2,5 млн до 4,3 млн доларів (залежно від комплектації). Тож, армія РФ залишила на українських полях 250–430 млн доларів. 53 "Прориви" повністю знищені, щонайменше 14 танків пошкоджено, 28 кинули екіпажі. Ще п'ять дісталися українським військовим.

17:00 Україна та Чехія підписали дві угоди у сфері оборонної промисловості, у рамках яких буде розвинуте спільне виробництво патронів та штурмових гвинтівок Colt.

Також, як повідомив премʼєр-міністр України Денис Шмигаль, Україна отримала перші 50 тисяч снарядів від Чехії, частина з них — уже на фронті.

16:00 Розвідка України разом із кіберволонтерами атакувала майже сотню російських вебресурсів. За добу у РФ не змогли "підняти" ще 39 сайтів. Кібератака була спрямована на знищення внутрішньої інформації компаній, які обслуговують причетних до ведення війни проти України клієнтів з державного сектору Росії.

15:00 Начальник російського Генштабу Герасімов нібито приїхав "до зони спецоперації" (на окуповану територію України — Ред.).

14:00 Латвія та Німеччина домовилися про спільну закупівлю безпілотників для підтримки України.

13:00 Через російські обстріли Херсона постраждав волонтер. Під ворожий удар потрапив 45-річний чоловік, який згодом самостійно звернувся до лікарні. У нього діагностували контузію.

12:00 По Україні протягом доби будуть діяти чотири черги відключень електроенергії, повідомили в "Укренерго". У Харківській, Сумській, Полтавській, Запорізькій, Донецький, Дніпропетровській, Кіровоградській областях діють аварійні відключення. Причина таких обмежень — вихід із ладу вночі одного із енергооб'єктів.

11:00 Із вечора 15 липня і до ранку 16 липня наші військові знищили вісім розвідувальних БПЛА та два "шахеди". Ще два іранські безпілотники були локаційно втрачені у повітряному просторі Білорусі.

10:00 СБУ затримала подружжя, яке працювало на російську ФСБ, збираючи розвіддані про розташування українських військових об'єктів у Харківській та Сумській областях. Жінка, яка працювала медсестрою в Харкові, збирала інформацію від колег, а її чоловік, колишній міліціонер з Охтирки, розвідував прикордонну місцевість. Подружжя передавало зібрані дані куратору з ФСБ для підготовки ракетних ударів. Затриманим загрожує від 8 років до довічного ув'язнення за державну зраду та несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ.

9:30 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат ворога на фронті:

Втрати армії РФ в Україні 16.07.2024
Втрати армії РФ в Україні 16.07.2024

8:00 У Мирнограді на Донеччині під завалами багатоповерхівки, котру зруйнували обстрілами 14 липня, дістали тіла двох загиблих. Про це "Суспільне Донбас" телефоном повідомив в.о. очільника Мирноградської МВА Юрій Третяк. Жертвами російського обстрілу стало літнє подружжя — 67-річна жінка та 69-річний чоловік.

Мирноград обстріл наслідки 16.07.2024
Завали багатоповерхівки у Мирнограді

7:00 Гучно було цієї ночі у Корєньово, що на Курщині. Як пишуть росЗМІ, підприємство із виробництва низьковольтної апаратури спалахнуло після гучного вибуху.

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі вибухи чули у низці регіонів України. Так, ворожі цілі потривожили сон жителів Київської, Чернігівської, Дніпропетровської, Харківської та Черкаської областей. Чекаємо подробиці від ПС ЗСУ та місцевих адміністрацій;
  • також досить гучно було близько опівночі у тимчасово окупованому Маріуполі. Частина міста лишилася без світла, у районі Мелекіного сталася пожежа;
  • у Корєньово Курської області також файно "бахкало" — безпілотники атакували завод по виробництву низьковольтної апаратури. Горіло щонайменше два цехи;
  • станом на 22:00 понеділка, 15 липня, в Україні було зафіксовано 110 бойових зіткнень із ворогом на різних відрізках фронту. Найгарячішою була ситуація на Покровському напрямку, також ворог активний на Харківському, Курахівському і Торецькому напрямках, повідомили у Генштабі ЗСУ.

3:00 Залишки ворожих БПЛА спостерігаються між Черкаською та Київською областями, рухаючись у бік Вінницької.

1:00 БПЛА рушили до Полтавської області. Попереджається про загрози для Миргорода та Полтави

00:00 Над Україною спостерігається рух ударних дронів "Шахед", які фіксуються у напрямку Дніпра та Ізюму. Зокрема, над дніпропетровською областю один БПЛА вже було ліквідовано.

З ситуацією в Україні за 13 липня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна – день 871: Україна готується приймати F-16, а Росія націлилася на нові греблі

Про новини та події 14 липня ми розповідали тут: Війна — день 872: Росія хоче відкрити новий фронт і збирається проводити масштабну мобілізацію

Про те, що відбувалося 15 липня, читайте за посиланням: Війна — день 873: бої по всій лінії фронту не вщухають попри нестерпну спеку