Війна — день 877: нова потужна угода з Британією та паніка в Ростові

Читать на русском
Автор
853
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 19 липня 2024, 23:53
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Росіяни посилюють тиск по переважній частині лінії фронту та мають певні успіхи у Донецькій області, зокрема вони просунулись у Калинівці, Залізному та поблизу Карлівки. У Генштабі підтверджують, що найгарячішою за останню залишалася ситуація на Покровському напрямку, також ворог зберігає значну активність на Курахівському і Торецькому напрямках. Та українські бійці знаходять способи не тільки дати відсіч ворогу на суші, зокрема в рамках операції СБУ наші воїни атакували дронами охоронний пункт ВМС РФ у Криму, коли росіяни проводили там навчання.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 19 липня. Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 В Україну з офіційним візитом прибув державний секретар Ватикану, якого Папа Франциск призначив своїм Легатом. Кардинал розпочав свій візит у Львові, відвідає також Одесу, Київ та Житомир.

22:00 Згідно з інформацією ДСНС, внаслідок ракетного удару по Миколаєву загинуло 3 особи (з них 1 дитина), постраждало 15 осіб (з них 4 дитини, госпіталізовано до лікарні 8 осіб), пошкоджено 8 багатоквартирних будинків та будівлю дитсадка.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц підтримав пропозицію Києва запросити представників Росії на другий саміт миру, який планується на кінець року, повідомляє Zeit.

21:00 За час повномасштабної війни в Україні загинули 93 співробітники ДСНС, ще майже 400 дістали поранень. Росіяни влаштували справжнє полювання на рятувальників, тому у ДСНС постійно змінюються алгоритми безпеки, — голова ДСНС України Андрій Даник.

20:00 У Грозі на Харківщині 19 липня відкрили меморіал у пам’ять про 59 загиблих від російського удару восени 2023 року.

На Харківщині відкрили рух відновленим мостом на трасі Р-79, який зруйнували у 2022 році, щоб зупинити просування окупаційної армії.

19:00 У Миколаєві внаслідок російського ракетного удару увечері у п'ятницю пошкоджені три жилові багатоповерхівки та дитячий садок, відомо про трьох загиблих та п’ятьох травмованих, повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

"Росія щодня доводить своїм терором, що тиску на неї замало. Таке знищення життя має бути зупинене. Потрібні нові рішення на підтримку нашого захисту. Росія повинна відчути силу світу", — прокоментував удар президент Володимир Зеленський.

18:00 В Миколаєві приліт по житловому району, відомо про загиблого і постраждалих.

Росіяни продовжують окремі наступальні дії майже по всій лінії фронту, але про нові потужні наступи ворога мова не йде, — представник ГУР Андрій Юсов.

17:00 Уряд Польщі ухвалив рішення, яке прискорить отримання Україною винищувачів F-16, — повідомив Зеленський. Він не уточнив, про яке рішення йдеться, так само нічого публічно не повідомляли в уряді Польщі.

16:00 СБУ повідомила про підозру "міністру транспорту днр" Володимиру Тужиліну, який будує нові залізничні шляхи для перекидання військ РФ на передову.

Російський суд у Єкатеринбурзі на закритому процесі засудив журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича до 16 років колонії у справі про шпигунство.

15:00 На Покровському напрямку українські військові збили російський бойовий літак Су-25, який намагався обстрілювати позиції підрозділів Сил оборони.

Україна та Велика Британія уклали угоду про кредитну підтримку оборонних спроможностей України. Британські постачальники зможуть укласти кредитні договори та контракти з Україною на 2 млрд фунтів стерлінгів. Сума може бути збільшена в майбутньому. Цей крок допоможе забезпечити наші Сили оборони системами ППО, засобами радіолокації та ураження, отримати технології та освоїти часткове виробництво стволів, запасних частин і компонентів до артилерійських установок, бронетехніки західного зразка.

14:00 Зеленський зустрівся з прем'єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером та обговорили ситуацію на фронті, необхідність далекобійної зброї, щоб бути здатними захищати життя наших людей, Стратегію морської безпеки України.

Стармер заявив, що агресія Росії "непробачна і не може залишитися безкарною", а Лондон "подвоїть" допомогу Україні.

У Львівській області скасували графіки погодинних відключень світла 19 липня. В Івано-Франківській, Миколаївській, Закарпатській та Хмельницькій областях відключення скасували до 15:00.

13:00 Повідомлення про радіаційний викид на Ростовській АЕС розходяться по мережі. Наче як це сталось після виходу з ладу одного з реакторів. У Росенергоатомі заявили, що Ростовська АЕС працює штатно, а радіаційний фон в нормі, проте не варто забувати, що Росія подібні НП завжди замовчувала (як то було на Чорнобильській АЕС у далекому 1986 році, чи навіть у не такому далекому 2019 році на ракетному полігоні біля Сєвєродвінська). Втім, українцям у будь-якому випадку поки нема чого хвилюватись: за даними метеорологів, вітер в районі Ростовської АЕС не у бік України.

Україна повернула 12 дітей, які проживали з родинами на окупованій території в Донецькій, Запорізькій та Херсонській областях, повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець: "Зі слів повернутих, росіяни на ТОТ затримують, б’ють, катують струмом, вчиняють психологічний тиск на дорослих, а дітей допитують без присутності батьків і також застосовують методи катування. Також регулярно проводять безпідставні обшуки в будинках місцевих мешканців".

12:00 Представники СБУ та Нацполіції затримали у Львові двох молодиків (17 та 18 років), які за вказівкою ФСБ Росії підпалювали автомобілі українських військових. Зловмисники знаходили "цілі", фотографували їх і отримували дозвіл на підпал від російського куратора. Вони встигли підпалити авто військовослужбовця ЗСУ і планували серію подібних акцій. Метою було створення враження про наявність "антиукраїнського підпілля" у Львові. Затриманим повідомлено про підозру за перешкоджання законній діяльності ЗСУ, їм загрожує до 8 років ув'язнення.

11:00 Курортний сезон в окупованому Криму зазнає значного спаду — близько 80% росіян скасували свої тури до Севастополя на червень 2024 року. Про це повідомляє пресслужба ГУР. Загалом по Криму відмовились від третини заброньованих путівок. Головними причинами є небезпечна ситуація на півострові, ненадійна робота системи ППО окупантів та вразливість Керченського мосту.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 19.07.2024
Втрати армії РФ в Україні 19.07.2024

09:00 В Луганську з самого ранку 19 липня прогриміло близько десяти вибухів. Місцеві пабліки публікують фото та відео із задимленням, яке видно з різних районів міста. Пишуть, що епіцентр гучних звуків — район Авіаційного училища.

08:00 Президент України Володимир Зеленський заявив, що, чинячи тиск на Росію, можна погодитися на дипломатичне врегулювання війни в Україні.

"Це не означає, що всі території відвойовуються силою. Я думаю, що сила дипломатії може допомогти", – заявив політик в інтерв'ю BBC.

У Чугуєві Харківської області був важкий ранок — окупанти вдарили по житлові забудові. Як повідомили ОВА, російська атака сталася близько 4:00 19 липня. Всього було зафіксовано два удари. Постраждало щонайменше семеро людей, у них осколкові поранення. На щастя, загиблих немає. Пошкоджені житлові багатоповерхівки, адмінбудівлі, приватний будинок. Згоріло 9 автівок. На місці влучання працюють всі оперативні служби.

07:00 Вночі у кількох областях РФ чули вибухи — одразу 14 невідомих дронів атакували Курщину та Бєлгородщину. Як заявили у російському Міноборони, над Курською областю начебто знищено 11 безпілотників, а над Бєлгородською — 3. Окрім цього окупанти стверджують, що в акваторії Чорного моря та в окупованому Криму теж працювали засоби ППО. Їм "приписують" 5 ліквідованих пташок.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • для більшості областей України ніч на 19 липня минула відносно спокійно. Однак щонайменше жителі Харківщини чули кілька вибухів. Подробиці чекаємо від місцевих адміністрацій;
  • гучно було і на окупованих територіях — зокрема, у Мелітополі Запорізької області. Про потужні вибухи ще до опівночі повідомляли місцеві пабліки. Сподіваємося, загарбникам добре прилетіло;
  • "бахкало" і в Курській області РФ. Тамтешня влада заявила про начебто відбиття атаки невідомих БПЛА, про руйнування поки не повідомлялося;
  • президент Володимир Зеленський побував на прийомі у короля Великої Британії Чарльза ІІІ. Британський правитель прийняв українського лідера після зустрічі Європейської політичної спільноти у Бленхеймському палаці.

05:00 Російська тактична авіація знову літає поблизу південних та східних регіонів України. Також оголошували тривогу через загрозу балістичного озброєння російських терористів.

03:00 На сході оголошували повітряну тривогу через активність авіації російських терористів. Тим часом у російському Курську заполошно працювала ППО – вочевидь, щось прилетіло.

01:00 Зараз без повітряних тривог, загроз та безпілотників.

00:00 Новий прем'єр-міністр Великої Британії Кір Стармер переконаний, що безпека Європи "починається в Україні", і пообіцяв підтримувати Київ "стільки, скільки буде потрібно".

"Нам потрібно чітко розуміти, що Україна бореться не тільки за український народ — і, звісно, це так — а й за європейський народ. За свободу, демократію і верховенство закону. Тому наша безпека починається в Україні", — сказав він.

Про те, що відбувалося 16 липня, читайте за посиланням: Війна — день 874: росіяни активізувалися ще на двох напрямках та випробовують півторатонні авіабомби

З ситуацією в Україні за 17 липня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 875: ЗСУ відступили з двох населених пунктів, а у росіян виснажуються запаси техніки

Про новини та події 18 липня ми розповідали тут: Війна — день 876: росіяни готують нові штурмові групи для Вовчанська і тиснуть на Донбасі