Війна — день 876: росіяни готують нові штурмові групи для Вовчанська і тиснуть на Донбасі

Читать на русском
Автор
664
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 18 липня 2024, 23:07
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Росіяни продовжують наступальні дії на ряді напрямків на сході України з активним застосуванням авіаударів. Найбільш жорсткі битви відбуваються на Покровському та Торецькому напрямках. Крім того, згідно з даними ЗСУ, окупанти мають намір активізуватися на Харківському напрямку та готують нові штурмові групи для того, щоб знову спробувати захопити Вовчанськ.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 18 липня. Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Україна займається розробкою систем штучного інтелекту, які допоможуть керувати величезним флотом безпілотників.

22:00 Україна разом з Управлінням верховного комісара ООН із біженців запускає платформу "Україна — це Дім". Вона покликана допомогти українцям за кордоном, котрі хочуть повернутися на Батьківщину.

21:00 Король Великої Британії Чарльз ІІІ прийняв президента Володимира Зеленського.

"Вдячний Королю Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії Чарльзу ІІІ за аудієнцію. Сполучене Королівство залишається одним із найближчих і найважливіших союзників України. Цінуємо всю підтримку, надану українському народу", — підписав спільне фото президент.

20:00 За кількістю дронів Україна, можливо, навіть обходить Росія, заявив командувач Сил безпілотних систем Вадим Сухаревський. За його словами, в України більш як 165 розробок різного виду, які тестуються і використовуються на полі бою.

19:00 Росіяни обстріляли на Донеччині село Гродівка та місто Мирноград. Як наслідок, у селі загинуло троє осіб, у Мирнограді постраждало троє осіб, двох з них шпиталізовано.

18:00 Велика Британія додала 11 нових санкцій щодо морських суден у рамках санкційного режиму. Обмеження щодо суден, включно із "Залив Амурский" і "СКФ Печора", пов'язані з перевезенням нафти або нафтопродуктів із Росії в третю країну. Не виключено, що судна ходять під прапорами Панами, Габону і Островів Кука, йдеться в урядовому повідомленні.

17:00 Україна підписала безпекові угоди зі Словенією та Чехією. Кількість таких довгострокових двосторонніх угод, які Київ уклав з країнами-партнерами, вже сягнула 25.

16:00 Україна отримає від Франції пакет військової допомоги, у який увійдуть 128 транспортних машин VAB, 18 артилерійських гаубиць Caesar і 24 легких танки. Крім цього, наприкінці цього року 2100 українських солдатів проведуть два місяці у військових таборах у Франції для підготовки до бойових дій.

15:00 Усі аеродроми, з яких РФ атакує Україну, мають бути знищені, сказав Володимир Зеленський. За його словами, війну можна спрямувати до її справедливого завершення "силою зброї та дипломатії", і союзники не повинні боятися цих можливостей, а що ефективнішою буде українська протиповітряна оборона, то безпораднішим буде диктатор Володимир Путін.

"Що менше в нас буде обмежень на використання дієвої зброї, то активніше Росія прагнутиме миру. Військові аеродроми, з яких злітають російські літаки з бомбами проти наших міст, наших людей, наших дітей і місця запуску російських ракет — усе це має бути знищене. Це не тільки ліквідує деякі цілі, а й зменшить можливості Росії продовжувати цю війну", — зауважив гарант.

14:00 DeepState пише, що ЗСУ вийшли від Кринок (Херсонська область), хоча на окремих островах операція триває.

"Операція на островах Дніпра триває. Бої за острова — нова проблема, оскільки концентрація живої сили противника на лівому березі дуже значна. З часом вони займуть більшість островів або ту частину, яка менше прострілюється. Росіяни можуть спробувати зробити плацдарм на правому березі", — йдеться у повідомленні.

13:00 Бійці ЛСР знищили техніку окупантів на аеродромі неподалік Пермі

12:00 Служба безпеки України затримала 49-річного чоловіка на Донеччині, який діяв як російський інформатор. Зловмисник збирав та передавав ворогу геолокації артилерії ЗСУ та намагався встановити координати систем ППО в районі Костянтинівки. СБУ затримала коригувальника під час перетину блокпоста, провела обшук і вилучила докази його злочинної діяльності. Підозрюваному загрожує до 8 років позбавлення волі за несанкціоноване поширення інформації про розміщення ЗСУ в умовах воєнного стану.

11:00 Відключення світла сьогодні будуть більш тривалими, ніж передбачалося, попереджає Укренерго. Причина: вихід з ладу обладнання на двох енергооб’єктах. Через це з 08:00 до 22:00 застосовані чотири черги відключень у м. Київ, Київській, Черкаській, Чернігівській, Житомирській, Харківській, Полтавській, Сумській, Запорізькій, Донецькій, Дніпропетровській, Кіровоградській областях. В інших областях обмеження діють згідно з анонсованим розкладом: з 16:00 до 22:00 – чотири черги, в інші години – три черги.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 18.07.2024
Втрати армії РФ в Україні 18.07.2024

9:30 Протягом першої доби нових правил щодо виїзду з України (17 липня) відмову щодо перетину кордону отримали 255 громадян. Із них 87 — через відсутність військово-облікового документу. Про це у коментарі "Українській правді" повідомив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко.

"Як ми вже повідомляли, від 17 липня прикордонники перевіряють військово-облікові документи в усіх громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років під час перетинання ними кордону на виїзд. В той же час загальна кількість відмов у перетині кордону у порівнянні з попереднім днем значно не збільшилася, що свідчить про те – більшість чоловіків свідомо підійшли до необхідності мати при собі військово-облікові документи", — підкреслив представник прикордонників.

8:00 Масований наліт безпілотників у ніч на 18 липня стався на території кількох областей Росії, стверджує Міноборони РФ. За їхніми даними, над Брянською областю та окупованим Кримом в темний час доби знищили начебто 35 невідомих БПЛА. Ба, більше — в акваторії Чорного моря, стверджують загарбники, їхнім "черговим вогневим засобам" вдалося начебто ліквідувати одразу десяток безпілотних морських дронів.

7:30 В ніч на 8 липня наші військові збили 2 ракети та 5 дронів-камікадзе над Дніпропетровською областю. Окупанти атакували кілька районів, зокрема Синельниківщину та Нікопольщину. Найбільше постраждав Нікополь, де двоє чоловіків отримали поранення середньої тяжкості, пошкоджено житлові будинки, господарські споруди, сонячні панелі та автомобілі, загорівся магазин.

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі гучно було у Києві (ще до опівночі), Полтавській та Дніпропетровській областях. Звіт про наслідки чекаємо від Повітряних Сил та місцевих адміністрацій;
  • ближче до світанку вибухи було чути у різних населених пунктах окупованого Криму, зокрема — у Севастополі. Гауляйтери вже заявили, що місцева ППО "відпрацювала" по морському безпілотнику. Сподіваємося, що його "збили" якимось важливим військовим об'єктом ворога;
  • нардепу від "Слуги народу" Миколі Задорожньому визначили запобіжний захід у вигляді застави. Її розмір — 3 млн 29 тисяч грн. Нагадаємо, що політика підозрюють у вимаганні хабаря за не-перешкоджання у проведенні ремонту інфраструктури Сумщини;
  • Латвія передасть українським лікарням додаткове фінансування у вигляді 100 млн євро. Гроші спрямують на підтримку роботи українських медзакладів під час війни, повідомили у латвійському МЗС.

3:00 У ЗСУ повідомили, що хоч від Кринок (Херсонська область) вже нічого не залишилося, проте бої в регіоні продовжуються, у тому числі й на лівому березі Дніпра.

1:00 Кілька російських дронів помічено на півдні та сході України. У районі Дніпра чули звуки роботи ППО

00:00 У Києві було чутно вибух у Дарницькому районі, через що повідомлялося про пожежу через падіння уламків. У КМДА пізніше повідомили, що рятувальники пожежі так і не знайшли, тому прочісування району продовжується.

Про те, що відбувалося 15 липня, читайте за посиланням: Війна — день 873: бої по всій лінії фронту не вщухають, попри нестерпну спеку

З ситуацією в Україні за 16 липня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 874: росіяни активізувалися ще на двох напрямках та випробовують півторатонні авіабомби

Про новини та події 17 липня ми розповідали тут: Війна — день 875: ЗСУ відступили з двох населених пунктів, а у росіян виснажуються запаси техніки