Війна — день 887: Україна вшановує річницю трагедії в Оленівці і б’є все глибше по Росії

Читать на русском
Автор
750
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Ситуація на фронті продовжує залишатися напруженою, а найбільша кількість бойових сутичок, як і раніше, відбувається на Покровському напрямку. Лише за останню добу росіяни намагалися прорвати оборону ЗСУ 36 разів і це при тому, що на всій лінії зіткнення зафіксовано 97 атак окупантів. За даними аналітиків, ці атаки дають деякі результати біля Водяного, Уманського, Новоселівки Першої, Веселого та у Красногорівці. Тим часом у глибині Росії продовжують лунати вибухи на нафтобазах та військових об’єктах. Наприклад, Україна змогла дотягнутися дронами до аеродрому "Оленья", розташованого за полярним колом.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 29 липня. Більш оперативну інформацію ви можете Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У Чехії розглядають створення легіону добровольців з українців. "Ми хочемо продовжувати підготовку українських солдатів, тому чому б не охопити цим процесом, можливо вже чеських громадян, які відносять себе до української національності, і сформувати якийсь підрозділ", — сказала міністр оборони країни Чорнохова.

22:00 Прем’єр-міністерка Італії Джорджа Мелоні зустрілася у Пекіні з головою КНР Сі Цзіньпіном. Обговорювали, зокрема, російсько-українську війну та ситуацію на Близькому Сході.

21:00 Зеленський відвідав також Полтавщину, окрім Харківщини. У Полтавській області він зустрівся з підприємцями, з робітниками в межах платформи "Зроблено в Україні". Зокрема, з представниками оборонних підприємств.

20:00 8 танків Leopard 1A5 із запчастинами передала Україні Німеччина у співпраці з Данією. За інформацією німецького уряду, у постачання також увійдуть:

  • 21 тис. снарядів до зенітних гарматних комплексів Gepard;
  • 10 надводних безпілотників;
  • 2 БРЕМ BPz-2;
  • 10 наземних РЛЗ;
  • 24800 захисних шоломів;
  • польовий шпиталь.

19:00 США виділили Україні новий пакет озброєнь обсягом 200 млн доларів, — координатор Ради національної безпеки США зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі.

Пакет міститиме:

  • засоби ППО;
  • артилерійські снаряди;
  • боєприпаси до HIMARS;
  • мінометні міни;
  • Javelin тощо.

18:00 В Україні ліквідували п'ятого найманця з Індії, який воював на боці Росії. 22-річний Раві Моуна вирушив до Росії ще у січні поточного року після того, як приватний кадровий агент пообіцяв йому роботу на транспорті. Уже в березні він був "змушений приєднатися до бойових дій на кордоні з Україною".

"Після втрати зв’язку з ним я звернувся до посольства Індії в Москві, і вони повідомили нам, що мій брат помер", — розповів брат загиблого.

17:00 За інформацією Укренерго сьогодні графіки відключень почнуть діяти з 20:00, а не з 18:00, як планувалось раніше, повідомляє ДТЕК. І триватимуть до 22:00, а не до 23:00.

16:00 Супутники зафіксували наслідки атаки ЗСУ по аеродрому "Саки". На знімках за 28 липня видно, що на одній із частин аеродрому "Саки" в окупованому Криму, де базувалися літаки Су-30, з'явилися темні плями, які можуть свідчити про пожежу та/або вибухи.

15:00 Президент Володимир Зеленський побував на лінії фронту на Харківщині та в районі Вовчанська. Він вручив нагороди воїнам сил спецоперацій.

14:00 Щонайменше 3 людей загинуло та 3 поранено — такі попередні наслідки обстрілів Торецька 29 липня. Про це сказав голова Донецької ОДА Вадим Філашкін.

13:00 У ГУР назвали ураження ворожого аеродрому та нафтопереробного заводу (НПЗ) у Росії "олімпійським досягненням" українських воїнів. У розвідці також підтвердили ураження Ту-22М3 на аеродромі "Оленья".

12:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті в Україні. За минулу добу понад 1300 загарбників були вбиті чи поранені.

Втрати армії РФ в Україні 29.07.2024
Втрати армії РФ в Україні 29.07.2024

11:00 В Азовському та Чорному морі вперше за час повномасштабної війни знаходяться одразу три підводних човни, котрі є носіями крилатих ракет. Про це заявив речник ВМС України Дмитро Плетенчук.

"Іноді чорноморський флот називають підводним. Тепер це правда", — додав він з іронією.

10:00 Графіки відключень почнуть діяти на дві години пізніше — із 18:00 і до 23:00. Про це повідомили у пресслужбі ДТЕК. Зазначається, що такі обмеження застосовуватимуться у Києві, Київській, Дніпропетровській, Одеській та Донецькій областях.

09:30 У майбутньому опалювальному сезоні українцям варто очікувати не графіки відключення електроенергії, а графіки включення. Такої думки притримується мер Дніпра Борис Філатов, який пояснив, що подібна ситуація може скластися через зростання споживання у системі.

08:00 У ніч проти 29 липня росіяни атакували Україну 10 "шахедами" та керованою авіаракетою Х-59/Х-69. Як повідомили у Повітряних Силах, ракету і 9 безпілотників вдалося знищити. Бойова робота велася на Дніпропетровщині, Кіровоградщині та Херсонщині.

07:00 Відключення світла в Україні 29 липня заплановані на вечірній час. Як повідомили в "Укренерго", одна черга відключень буде застосовуватися у період із 16:00 до 23:00. В усі інші години обмежень у електропостачанні не планується.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі окупанти вкотре не давали спати мирним українцям. Вибухи чули на Дніпропетровщині, Харківщині та Сумщині. Чекаємо подробиць від Повітряних Сил та місцевих адміністрацій;
  • утім неспокійно було і в Росії. В Курській та Орловській областях в ніч проти 29 липня були помічені безпілотники. За наявними даними, дрони могли влучити по об'єктах енергетичної інфраструктури — по підстанції та електростанції;
  • "Один із найстрашніших російських злочинів цієї війни. Росія повинна за це відповідати. І буде. І немає такого варіанту розвитку подій, за якого вбивці залишаться безкарними", – президент Володимир Зеленський згадав про трагедію Оленівки в другу річницю теракту;
  • на Покровському напрямку фронту за минулу добу росіяни 36 разів намагалися прорвати українську оборону. Натомість вони втратили 206 представників особового складу, 56 із яких — безповоротно. Такі дані озвучив Генштаб ЗСУ.

05:00 Тактична авіація російських терористів атакувала Харківщину КАБами. Також оголошували повітряну тривогу в східних та південних регіонах, у Сумах пролунали вибухи в результаті атаки російських терористів.

03:00 Окрім Курської області РФ, безпілотники завітали у Орловську область. Там також є влучання у електростанцію.

01:00 Російські безпілотники фіксувалися на Херсонщині, Миколаївщині та у Дніпропетровській області.

00:00 У російському Курську невідомі дрони атакували підстанцію, повідомляється про відключення світла.

Про новини та події 26 липня ми розповідали тут: Війна — день 884: Росія готується наступати на Запоріжжя та тестує нові дрони

Про те, що відбувалося 27 липня, читайте за посиланням: Війна — день 885: Росія просувається на Донбасі, а Україна готується використовувати F-16

Із ситуацією в Україні за 28 липня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 886: ситуація на фронті загострюється, а росіяни рівняють міста із землею