Війна — день 891: Росія заявляє про готовність до переговорів та просувається на Донеччині

Читать на русском
Автор
1092
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 02 серпня 2024, 23:01
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Росіяни продовжують успішно тиснути на Донеччині, захоплюючи села та знищуючи міста. Ситуація на Покровському напрямку — найнапруженіша по всій лінії фронту. На нього окупанти перекинули резерви з Харківщини. Та попри це у Кремлі продовжують говорити про переговори, зокрема прессекретар російського диктатора Володимира Путіна Дмитро Пєсков вже відверто заявив, що РФ готова до діалогу. Україні ж у цей час вдається випереджати Росію за кількістю ударів БПЛА — про що свідчать численні вибухи на території країни-агресора.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 2 серпня. Більш оперативну інформацію ви можете Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Українські захисники вже цього року можуть знищити Кримський міст, над цим ведеться робота. А визволення окупованої частини Харківської області — лише питання часу, заявив начальник ГУР Міноборони Кирило Буданов.

Генштаб ЗСУ: "Із початку доби відбулося 102 бойові зіткнення, противник завдав одного ракетного удару, застосувавши три ракети, 54 авіаційні удари, зокрема, скинув 52 КАБ, 544 удари дронами-камікадзе та здійснив майже 3300 обстрілів позицій наших військ і населених пунктів із використанням різних типів озброєння".

22:00 Угорський міністр оборони Крістоф Шалай-Бобровницький заявив, що з великою повагою ставиться до "героїчної та хороброї боротьби українців", і принагідно звинуватив Захід у "активізації" війни: "Як солдат, я з надзвичайною повагою ставлюсь до героїчної і хороброї боротьби українців, але зусилля щодо мирних переговорів показують, що війна все ближча до кінця".

21:00 У Міністерстві закордонних справ Китаю заявили, що план КНР і Бразилії щодо завершення війни Росії проти України отримав позитивну реакцію у понад 110 країн світу.

Віцепрезидентка США Камала Гарріс залучила достатню кількість голосів від делегатів Демократичної партії, аби отримати номінацію на президентські вибори.

20:00 В Україні внаслідок російської агресії пошкоджені або зруйновані 1096 пам’яток культурної спадщини, повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

Про кінець війни заговорив Зеленський у вечірньому зверненні: "Доповідали МЗС і міжнародники Офісу щодо наших особливих зовнішньополітичних можливостей, — це можливості як мінімум тримати Україну в фокусі світової уваги, збільшувати підтримку, робити ефективну адвокатію українських потреб і головної потреби — якнайшвидше і справедливо закінчити цю війну. Українці в цій війні вистояли, змогли так багато, бо не лише всередині держави об'єдналися, а роками утримують єдність світу заради України. В цьому серпні готуємо новини щодо більшої консолідації, але для цього потрібно, щоб ще попрацював Уряд і Рада".

19:00 Протягом дня 2 серпня 2024 року протиповітряною обороною півдня України збито 5 розвідувальних безпілотників, з яких три типу "ZALA" та два "Supercam".

Зеленський випустив вечірнє звернення: "Щодо Покровського напрямку. Там незмінно найбільш жорсткі бої, і цей напрямок потребує наших найбільш посилених відповідей окупанту. Кожна бригада, кожен підрозділ на Покровському напрямку – всі наші воїни, які зберігають стійкість там і захищають наші позиції попри російські штурми, – багато в чому тримають основу захисту і на всьому сході нашої країни. При цьому ми не зменшуємо уваги і до всіх інших напрямків на фронті – на Донеччині, а також на Харківщині та в південних наших областях".

18:00 У суботу, 3 серпня, відключення електроенергії в Україні не прогнозуються.

На підконтрольну Україні територію з окупації вдалося повернути трьох цивільних осіб, двох дітей та жінку, повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

17:00 Прем'єр-міністр Молдови Дорін Речан про повернення в Україну чоловіків, які втекли від мобілізації: "Україна має такі побажання щодо всіх країн, де перебувають українці. Ми, як і всі, дотримуємося міжнародних правил та прав людини. Ми діятимемо відповідно до тих законів, які існують у міжнародному праві".

Повернутися з європейських країн бажають 64% українців, які мають там тимчасовий захист. У 2023 році охочих було 72%, Про це в інтерв’ю Укрінформу заявила соціологиня, директорка компанії Gradus Research Євгенія Близнюк.

16:00 Тендер на відбудову дитячої лікарні "Охматдит" в Києві скасують. Його буде проведено заново вже на Prozorro. На відбудову зібрали понад 1 млрд гривень, розповів міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко.

В Україні у неділю, 4 серпня, відбудеться премʼєра реаліті-проєкту "Шлях солдата. Мобілізація", де глядачі зможуть побачити увесь шлях людини після отримання повістки або прийняття рішення йти захищати країну добровільно, повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Туреччина ратифікувала угоду про зону вільної торгівлі з Україною. Вона була підписана ще на початку 2022 року.

15:00 Президент Володимир Зеленський призначив Михайла Мельника головою Сумської районної державної адміністрації Сумської області.

Члени Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), 2 серпня 2024 року під час закритого засідання шляхом таємного голосування обрали головою регулятора Юрія Власенка.

В Одесі було кілька вибухів, моніторингові канали писали про атаку "Іскандерами".

14:00 В Одесі було чутно вибух під час повітряної тривоги.

СБУ та Нацполіція затримали на Чернігівщині диверсійну групу, яка за завданням спецслужб РФ підпалювала об’єкти Укрзалізниці поблизу кордону. До складу диверсійної групи входило четверо мешканців Одеської та Чернігівської областей. Фігуранти шукали "легких грошей" в Телеграм-каналах, де згодом були завербовані російською спецслужбою. Для виконання ворожого завдання диверсанти спочатку розвідували локації залізничного енергообладнання, а потім фотографували їх для "погодження" цілей з окупантами. Після команди від куратора фігуранти вчиняли підпали за допомогою легкозаймистої суміші. У такий спосіб вони намагалися знищити чотири релейні шафи, щоб зірвати перевезення особового складу, техніки та боєприпасів Сил оборони на передову.

13:00 57% українців вважають що війна триватиме ще довго, з них 18% вірять, що протистояння розтягнеться ще на рік-два, а 17% переконані, що бойові дії триватимуть від 2 до 5 років. 14% вірять, що війна закінчиться за 6-12 місяців, а приблизно кожен 13-й українець має песимістичний прогноз, що війна триватиме понад 5 років. Про це каже опитування КМІС, проведене в травні.

Україна повернула тіла 250 полеглих оборонців, – Координаційний штаб. Мова про загиблих захисників з Луганського, Бахмутського, Мар’їнського, Авдіївського, Херсонського, Запорізького напрямків, а також з Маріуполя, Горлівки та з моргів на території РФ.

Росіяни вдарили дроном по автобусу в Дергачівській громаді на Харківщині: постраждали семеро цивільних будівельників.

12:00 СБУ затримала на Вінниччині агента ФСБ, який збирав розвіддані про склади з озброєнням та боєприпасами ЗСУ. 40-річний місцевий менеджер, прихильник рашизму, вийшов на зв'язок із ворожими спецслужбами через родичів у Росії і передавав інформацію через месенджер. Затриманому загрожує довічне ув'язнення за державну зраду.

11:00 Вранці 2 серпня окупанти вдарили по Харківщині. Постраждало шестеро працівників-будівельників, котрі знаходилися в автобусі, що став ціллю ворога. Один із поранених — у важкому стані.

Херсон вночі мав проблеми з електропостачанням. Як повідомила місцева влада, під час обстрілів окупанти влучили в один із об'єктів енергетичної інфраструктури.

"Електрика зникла в окремих місцях на кілька хвилин. Частина Центрального та Дніпровського районів міста була знеструмлена до 5.00. Через загрозу повторних атак спеціалісти не могли вночі приступити до ліквідації аварії", — повідомив очільник Херсонської МВА Роман Мрочко.

10:30 Очільник Офісу президента Андрій Єрмак акцентував на черговому порушенні Росією міжнародного права.

"Росія займається примусовою вербовкою іноземних громадян для участі у незаконній та неспровокованій війні проти України. Відомо про 8 загиблих індійців на цій війні. Ще 63 особи намагаються домогтися дострокового звільнення з російської армії, куди їх завербували обманом", — зазначив чиновник із посиланням на публікацію The Hindustan Times.

9:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 02.08.2024
Втрати армії РФ в Україні 02.08.2024

8:00 Нікопольський район Дніпропетровщини у ніч на 2 серпня вкотре був під прицілом ворога. На щастя, обійшлося без жертв. В ОВА повідомили, що підрозділам ППО вдалося знищити чотири БПЛА у небі над областю.

7:00 Крим сьогодні вночі відбивав серйозну атаку безпілотників. Також окупанти заявляють про удар ракетами (начебто ATACAMS). Гучно було під Саками, Заозерним та низкою інших населених пунктів. Також вкотре перекривався Керченський міст, а росіяни писали начебто про ракетну загрозу для нього. У Севастополі повідомлялося про можливий приліт у судноремонтний завод, а також падіння уламків на 9-поверховий будинок.

Вибухи в Криму сьогодні 02.08.2024
Наслідки вибухів у Криму 02.08.2024

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі вибухи чули жителі Херсонської, Запорізької та Дніпропетровської областей. Деталі ворожих атак чекаємо від місцевих адміністрацій та Повітряних Сил;
  • дуже гучною виявилася ніч проти 2 серпня для жителів Курської області РФ. Над самим Курськом кілька годин поспіль лунали вибухи — місцеві засоби ППО намагалися відбити атаку БПЛА;
  • не спалося і окупованому Кримському півострову. Зокрема, вибухи чули у Саках, Заозерному, Севастополі. Гауляйтери вже заявили, що уламки збитої ракети впали на житлову багатоповерхівку у Севастополі. Про постраждалих поки не повідомлялося;
  • у турецькому Стамбулі вперше спустили на воду другий корвет класу Ada "Гетьман Іван Виговський". Це судно побудували спеціально для України. Перший корвет під назвою "Гетьман Іван Мазепа" почав свої ходові випробування ще 29 травня;
  • підходящий для ворога рельєф місцевості, а також недостатня укомплектованість бригад ЗСУ — це основні причини, через які окупантам вдається наразі доволі оперативно просуватися на Донеччині. До таких висновків прийшли аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

00:00 На півдні спостерігається рух ударних БпЛА типу "Shahed-136".

Про новини та події 30 липня ми розповідали тут: Війна — день 888: росіяни прискорюють поступ під Покровськом і готують масштабний обстріл

Про те, що відбувалося 31 липня, читайте у трансляції: Війна — день 889: окупанти рівняють міста із землею та влаштовують масштабні авіаудари

З ситуацією в Україні за 1 серпня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 890: Путін піднімає виплати "мобікам" на тлі чуток про F-16 в Україні