Війна — день 890: Путін піднімає виплати "мобікам" на тлі чуток про F-16 в Україні

Читать на русском
Автор
938
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 01 серпня 2024, 23:08
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Бойові дії на сході та півдні України не припиняються, а лише за минулу добу там було зафіксовано 117 бойових зіткнень, з яких 43 відбулися на Покровському напрямку. Через небажання оголошувати чергову хвилю мобілізації, російське керівництво суттєво збільшило виплати для мобілізованих, щоб мотивувати їх іти на фронт. Цікаво, але ця інформація з’явилася приблизно в той же час, як і дані про те, що перші літаки F-16 вже прибули в Україну і вона навіть встигла їх використати для відбиття масштабної повітряної атаки.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 1 серпня. Більш оперативну інформацію ви можете Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Вибухи пролунали на Дніпропетровщині та у Херсоні — в останньому частково зникло світло, повідомляють монітори.

22:00 На Донеччині окупанти захопили Веселе, що східніше Гродівки, — Deep State.

21:00 Завтра можливі масовані обстріли населених пунктів, що знаходяться вздовж Дніпра, у тому числі Херсона, — Херсонська ОВА.

20:00 Готуються кадрові рішення на урядовому рівні, – Зеленський.

19:00 Унаслідок збиття російського Мі-8 українським дроном загинуло 20 окупантів, пишуть їхні телеграм-канали.

18:00 Укренерго повідомило, що завтра, 2 серпня, відключень світла також не буде.

17:00 Україна вперше оголосила тендер на закупівлю українських FPV-дронів. Торги пройдуть через закритий модуль Prozorro. Усю чутливу інформацію приховають.

16:00 У Європейському Союзі не виявили загроз для Угорщини та Словаччини після рішення України щодо "Лукойлу".

"Можу підтвердити, що служби Єврокомісії попередньо дійшли висновку, що термінові консультації на цьому етапі не гарантовані, оскільки немає ознак безпосереднього ризику для безпеки поставок", — заявив представник ЄК Балаш Ужварі.

15:00 Росіяни намагаються прорвати українську оборону в напрямках Желанного, Новогродівки та Покровська, повідомив головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський після робочої поїздки на Донеччину.

14:00 Фахівець з РЕБ "Флеш" показав уламки нового російського безпілотника "Гербер" після атаки на Київщину. "Фанера, пінопласт, звичайний GPS, польотний контролер. Усе максимально просте і дешеве", — написав він. Завдання такого виробу — витрачати ресурси нашої ППО.

13:00 Німецька федеральна земля Гессен українцям призовного віку не видаватиме документи для поїздок за кордон.

12:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 01.08.2024
Втрати армії РФ в Україні 01.08.2024

11:00 У ніч на 1 серпня російські війська завдали ракетного удару по залізничній станції на Харківщині. Внаслідок атаки постраждала провідниця, а також було пошкоджено локомотиви, вагони та інфраструктуру, повідомляє "Укрзалізниця". Залізничне сполучення продовжує функціонувати з деякими змінами, використовуючи резервні тепловози.

10:00 СБУ затримала двох агентів російського ГРУ на Харківщині, які готували обстріл українських військових ешелонів. Головним фігурантом виявився священник УПЦ (МП), громадянин Росії, який був завербований ще до повномасштабного вторгнення. Для отримання інформації про рух військових потягів він залучив працівника місцевої філії Укрзалізниці. Обом підозрюваним загрожує до 12 років ув'язнення за несанкціоноване поширення інформації про переміщення ЗСУ в умовах воєнного стану.

9:00 На Київщині є поранені внаслідок нічної атаки ворога. Як і минулої ночі, росіяни запустили на область ударні дрони. У Київській ОВА повідомили, що внаслідок падіння уламків "шахедів" поранення отримали двоє людей — чоловік та жінка. Вони госпіталізовані та отримують всю необхідну допомогу.

8:00 Відключень світла протягом доби 1 серпня не передбачається, повідомили в "Укренерго". Також фахівці закликали споживати електроенергію ощадливо, а найбільш потужні прилади вмикати у період із 11:00 до 15:00.

7:00 У Запорізькій області є поранений через атаки російських окупантів. Як повідомив очільник ОВА Іван Федоров, за добу загарбники вдарили по 10 населених пунктах області. Зафіксовано 408 ударів із різних типів зброї — від артилерії до безпілотників.

"Надійшло 7 повідомлень про руйнування житлових будинків та об'єктів інфраструктури", — зазначив чиновник.

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі окупанти знову не давали спати мирному населенню України — вибухи чули на Київщині, Харківщині, Чернігівщині, Миколаївщині, Дніпропетровщині та Запоріжжі. Чекаємо на деталі від місцевих адміністрацій;
  • окупанти могли окупувати Тимофіївку Донецької області, а також отримати просування поблизу низки інших населених пунктів, — Deep State;
  • прибуття літаків F-16 до України підтвердило ще одне джерело — міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс. "F-16 в Україні. Ще одна неможлива річ виявилася цілком можливою", — зазначив він у своїх соцмережах;
  • ЦНС: окупанти критично забруднили Азовське море в Херсонській області. Особливо непроста ситуація склалася на Арабатській стрілці, де морська вода небезпечна не лише для людей, а й для місцевої морської фауни.

5:00 Повідомлялося про роботу ППО в Київській області, винищувалися ударні безпілотники російських терористів.

3:00 Щонайменше три безпілотники залишаються у повітряному просторі України. Один із них рухається у бік Київської області з півдня

1:00 Окупанти запустили кількох безпілотників із півдня України. Тривогу оголошено для Херсонської та Миколаївської областей.

00:00 У Дніпрі та передмістях пролунали вибухи. Повідомлялося про роботу ППО з балістичних цілей

Про новини та події 29 липня ми розповідали тут: Війна — день 887: Україна вшановує річницю трагедії в Оленівці і б’є все глибше по Росії

Про те, що відбувалося 30 липня, читайте у трансляції: Війна — день 888: росіяни прискорюють поступ під Покровськом і готують масштабний обстріл

З ситуацією в Україні за 31 липня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 889: окупанти рівняють міста із землею та влаштовують масштабні авіаудари