Війна — день 893: F-16 в Україні та потужний приліт в Луганську

Читать на русском
Автор
1023
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 04 серпня 2024, 23:10
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти продовжують проводити свій наступ, безперервно атакуючи на кількох ділянках фронту та особливу увагу приділяють Покровському напрямку. Хоча лінія фронту вже тривалий час залишається практично нерухомою, проте запеклі бої не вщухають ні на день. Про це говорить хоча б те, що лише минулої доби там сталося 102 бойових зіткнення. При цьому місцями у росіян є деякі успіхи, наприклад, за даними аналітиків, загарбники могли впритул підійти до Часового Яру. ЗСУ теж не сидять склавши руки і завдають потужних ударів, знищуючи склади з боєприпасами в російській глибинці та поступово добивають те, що залишилося від Чорноморського флоту.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 4 серпня. Більш оперативну інформацію ви можете Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Зафіксовано рух ворожих ударних безпілотників з боку Сумщини, попереджають Повітряні сили ЗСУ.

На сьогоднішній день пріоритетом є робота із захисту енергетичних об'єктів України, — заявила заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук.

22:00 The New York Times пише з посиланням на джерела, що цього року Україна зможе використати на полі бою не більше 10 винищувачів F-16.

Також ЗМІ пишуть, що українські багатоцільові винищувачі F-16 отримали пілони Terma PIDS+ з системою попередження про ракетний напад Hensoldt AAR-60(V)2 (MWS).

21:00 З'явилися супутникові фото до і після останнього удару по аеродрому "Морозовськ" у Ростовській області Росії.

Як виглядає аеродром Морозовськ зараз, фото з супутника

20:00 Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що з появою в Україні винищувачів F-16 "буде більше збитих ракет і літаків, якими російські злочинці атакують українські міста".

Росіяни розповсюджують веб-застосунки, які імітують вигляд офіційного застосунку Міноборони "Резерв+", для збору персональних даних українців, повідомила заступниця міністра оборони з питань цифровізації Катерина Черногоренко.

19:00 Голова Офісу президента Андрій Єрмак відповів звільненим опозиціонерам, що після обміну закликали до зняття санкцій: "Спільною метою всіх росіян має бути звільнення рф від божевільного диктатора путіна та його режиму, а не боротьба з санкціями. Санкції потрібно лише посилювати доти, доки росія продовжує збройну агресію".

Українські дипломати працюють над організацією зустрічі в рамках ради "Україна-НАТО" з партнерами, щоб обговорити можливість збиття російських ракет з території західних країн, заявив Зеленський.

18:00 В Україні відзначають День Повітряних Сил. З цієї нагоди одразу п’яти підрозділам Повітряних сил ЗСУ було присвоєно почесні найменування:

  • 208-й зенітній ракетній бригаді ПС ЗСУ, дали почесне найменування "Херсонська";
  • 831-й бригаді тактичної авіації ПС ЗСУ – "Миргородська";
  • 14-му зенітному ракетному полку ПС ЗСУ — "Уманський";
  • 101 окремому полку зв’язку та радіотехнічного забезпечення ПС ЗСУ — "Вінницький";
  • 57 окремому полку зв’язку та радіотехнічного забезпечення ПС ЗСУ — "імені гетьмана Івана Сулими".

17:00 "F-16 в Україні, ми забезпечили це", — Зеленський офіційно заявив про винищувачі в Україні.

16:30 По окупованому Луганську було завдано ракетного удару, над містом здіймається багато диму. Також гучно в Макіївці.

15:00 З'явилися перші фото німецького Skynex у стаціонарному варіанті на озброєнні ЗСУ. Про це повідомляє ОК "Захід".

14:00 В Україну могло прибути одразу 10 винищувачів F-16.

13:00 Російська армія до бойових дій на Харківському напрямку залучає іноземних найманців, зокрема громадян Єгипту.

12:00 У Садовому (Херсонська область) 76-річний житель отримав поранення внаслідок скидання вибухівки з російського дрона.

11:00 За добу, 3 серпня, на фронті зафіксовано 140 бойових зіткнень. Найгарячіша ситуація залишається на Покровському напрямку, також росіяни були активні на Торецькому та Куп'янському.

10:00 У Сумській області пошкоджено два об'єкти інфраструктури через обстріл РФ. Мова про Шосткинський та Конотопський райони.

Так, у селі Манухівка Конотопського району сталися одразу два вибухи. А, у Шосткінському районі, у селі Дружба було чути п'ять вибухів, ймовірно, окупанти атакували зі ствольної артилерії.

"Внаслідок обстрілу пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури", — додали до ЗСУ.

09:00 Вночі внаслідок обстрілу на Полтавщині пошкоджено залізничну інфраструктуру. Низці поїздів Харківського напрямку було оперативно змінено маршрути, щоб продовжити рух, але через це вони слідують із суттєвими затримками.

Було пошкоджено колії, контактну мережу, опори, тощо. Відновлювальні роботи вже проведено, частину поїздів пропущено із резервними тепловозами, а наразі вже практично повністю поновлено і енергопостачання.На щастя, обійшлось без жертв та поранених.

08:00 Мінус 1150 окупантів за минулу добу. Генштаб оновив дані щодо втрат росіян. Дуже гарно вчора палала автомобільна техніка та артилерія ворога.

07:00 У ніч на 4 серпня 2024 року ворог завдав удару двома зенітними керованими ракетами С-300 по Харківщині, двома керованими авіаційними ракетами Х-59 із повітряного простору Курської обл. – по Полтавщині та 5-ма ударними БпЛА "Shahed", район пусків Приморсько-Ахтарськ – рф.

Силами та засобами мобільних вогневих груп Сил оборони України та підрозділів радіоелектронної боротьби Повітряних Сил збито п’ять БпЛА "Shahed-131/136" у Херсонській, Дніпропетровській, Кіровоградській та Запорізькій областях.

06:00 Станом на 06:00 04.08.2024

▪️ В Чорному морі 1 ворожий корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 4 ракет;

▪️ в Азовському морі ворожі кораблі відсутні;

▪️ в Середземному морі 2 ворожі кораблі, з яких 1 є носієм крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 16 ракет.

05:00 Україна, нажаль, не зможе отримати усі потрібні їй F-16, оскільки захищати таку кількість літаків немає чим, немає пілотів, та інфраструктури.

03:00 Усі російські БПЛА були ліквідовані протиповітряною обороною. Давали повітряну тривогу через активність тактичної авіації терористів на східному напрямку.

01:00 Кілька безпілотників все ще перебувають у небі.

00:00 Росіяни увечері атакували Полтавську область. Вибухи чули у Миргородському районі.

З ситуацією в Україні за 1 серпня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 890: Путін піднімає виплати "мобікам" на тлі чуток про F-16 в Україні

Про новини та події 2 серпня ми розповідали тут: Війна — день 891: Росія заявляє про готовність до переговорів та просувається на Донеччині

Про те, що відбувалося 3 серпня, читайте у трансляції: Війна — день 892: Росія б’є ракетами та дронами, але й Україна не відстає