Війна — день 899: Україна отримала "зелене світло" від США, але в жалобі після удару по Костянтинівці

Читать на русском
Автор
2927
Настав новий день спротиву російським окупантам Новина оновлена 10 серпня 2024, 23:33
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі субота, 10 серпня 2024 року. Українські військові пробираються дедалі глибше на територію Росії і знаходяться вже за лічені кілометри від Курської АЕС, тоді як країни Заходу не лише не критикують такий поворот подій, а й допомагають Україні, зокрема, передали новий потужний пакет із ракетами та снарядами. У Росії ж панікують і бісяться, навіть загрожують дійти російськими танками до Рейхстагу.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 10 серпня. Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У Харкові було чутно серію вибухів, ймовірно, за межами міста.

22:00 У Херсоні за день росіяни поранили 10 людей, серед них підліток. Постраждалому хлопцю 15, жінкам 40, 45, 55 і 82 роки, чоловікам 41, 53, 58, 65, 74 років.

21:00 Україна зміцнить українську духовну незалежність, – Зеленський.

"Ми повинні позбавити Москву останніх можливостей обмежувати свободу українців. І рішення для цього повинні бути на сто відсотків ефективними — такими, що дійсно працюють. Ми їх забезпечимо", — сказав президент у вечірньому зверненні.

20:00 Міноборони згодом анонсує перетворення "Резерв+" на онлайн-ТЦК. Про це повідомила заступник міністра оборони України Катерина Чорногоренко.

19:00 У Кіндійці Херсонської області ворог з дрона скинув вибухівку на авто, в якому перебувала родина. Наразі усі потерпілі ушпиталені — це 41-річний чоловік, 40-річна жінка та їхній син 15 років, які отримали контузію, вибухову та закриту черепно-мозкову травми.

18:00 Ворог просунувся біля Піщаного, Стельмахівки, в Іванівці та Красногорівці, — Deep State. РФ намагаються оточити частину позицій Сил Оборони біля Стельмахівки та Піщаного. Північніше останнього населеного пункту противник спробує після оточення вийти на висоти північніше, що дасть їм нові можливості для подальшого наступу на Колесниківку, пишуть OSINT-аналітики.

17:00 У Костянтинівці на Донеччині завершили розбір завалів торговельного центру. Через вчорашній обстріл РФ загинуло 14 людей, з них — двоє дітей та ще 44 особи було поранено.

З восьми невстановлених тіл криміналісти поліції ідентифікували п'ятьох: трьох жінок та двох дітей. Ще трьох людей поки не ідентифікували, повідомив очільник МВС Клименко.

16:00 Хорватія розгляне можливість надання Україні додаткового генерувального обладнання. Також на зустрічі заступника міністра енергетики України Романа Андарака з послом Хорватії Аніцею Джамич розглядалася участь Хорватії у Фонді підтримки енергетики України, підтримка сімей енергетиків, які постраждали внаслідок російської агресії, та обмін досвідом у переговорному процесі щодо вступу України до ЄС.

15:00 Українські військові збили російський бойовий гелікоптер Ка-52 на Курському напрямі, — це підтвердили російські воєнкори.

14:00 Військово-морські сили вночі завдали удару по одній із газових вишок РФ в Чорному морі, де ворог розмістив технічне розвідувальне обладнання та тримав до 40 осіб особового складу. Газова платформа досі горить, повідомив Сергій Стерненко.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що вночі повітряний простір Білорусі нібито порушили українські дрони.

12:00 Іран найближчим часом може передати Росії балістичні ракети малої дальності Fath 360. Десятки військових РФ проходять навчання в Ірані з використання цього типу ракет Fath 360, після чого передача такого озброєння Росії буде "єдиним можливим кроком", — Reuters.

11:00 Моніторингова місія ООН із прав людини в Україні заявила, що у липні цього року кількість загиблих і поранених серед цивільного населення в Україні є найбільшою від жовтня 2022 року.

Високий представник Євросоюзу Жозеп Боррель відреагував на російський цілеспрямований удар по супермаркету в Костянтинівці: "Ми підтримуємо відповідальність за цей та інші воєнні злочини РФ. Зараз Україна потребує більшої військової підтримки для захисту своїх міст, цивільного населення та інфраструктури".

10:00 Вночі відбувся ворожий обстріл села Першотравневе Ізюмського району Борівської громади Харківської області, зафіксоване влучання в приватний будинок. Під завалами знайшли тіла 80-річної жінки та 24-річного хлопця. Ще один 58-річний мешканець госпіталізований.

Станом на ранок 10 серпня 2024 року у м. Костянтинівка ідентифіковані тіла 2 загиблих дітей – це дівчатка 9 та 11 років. Тривають експертизи щодо встановлення осіб ще 6 людей, у тому числі, ймовірно, 1 дитини.

В Херсоні небезпечний дим через пожежу, яку спричинив вітер та російський обстріл, мешканцям рекомендують закрити вікна, не виходити з дому зайвий раз та користуватися масками.

09:00 Зранку російська ракета влучила в об'єкт критичної інфраструктури в Краматорську, один працівник загинув, є й постраждалі.

Краматорськ після ракетного удару зранку 10.08.2024
Краматорськ після ракетного удару зранку 10.08.2024

Генштаб ЗСУ: "Протягом минулої доби зафіксовано 90 бойових зіткнень. Найактивніше ворог наступав на Покровському напрямку. За уточненою інформацією, за вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах два ракетних удари із застосуванням двох ракет, а також 71 авіаудар, скинувши 91 КАБ. Крім цього, здійснив понад 4800 обстрілів, з них 170 — із реактивних систем залпового вогню".

08:00 За минулу добу Росія орієнтовно втратила в Україні 1160 одиниць особового складу, 2 засоби ППО, 47 безпілотників, 7 танків тощо, — повідомляє Генштаб ЗСУ.

Втрати Росії в Україні 10.08.2024
Втрати Росії в Україні 10.08.2024

В Чорному морі 1 ворожий корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 4 ракет, — повідомляють ВМС ЗСУ.

Карти бойових дій в Україні від ISW станом на ранок виглядають наступним чином:

07:00 Зібрали кілька головних новин на ранок:

  • в Україні ніч минула доволі тихо, повітряна тривога оголошувалася лише в східних прикордонних областях, в Сумській та Донецькій областях лунали вибухи; на решті територій спокійно;
  • Західні союзники дали "зелене світло" наступові ЗСУ на території Росії, — Politico;
  • в Бєлгородській, Курській та Брянській областях Росії запровадили режим контртерористичної операції;
  • в Курській області, зокрема в Курчатові, де розташована Курська АЕС, було гучно, в мережі повідомляли про вибухи;
  • Росія не хоче передислоковувати війська на Курськ, щоб не зірвати наступ, — ISW.

05:00 Російська авіація знову запускала КАБи в район Сумської області.

03:00 У трьох російських регіонах ввели режим так званої "контртерористичної операції".

01:00 Росіяни сьогодні не запустили по Україні жодного ударного БПЛА. Мабуть, їм зараз трохи не до того.

00:00 На Донеччині з 12 серпня змінюють тривалість комендантської години. У населених пунктах, віддалених від лінії фронту на понад 10 кілометрів, — діятиме графік з 21:00 до 05:00; у населених пунктах, розташованих від лінії фронту менше ніж на 10 кілометрів — з 17:00 до 09:00.

Російські військові просунулися в районі чотирьох населених пунктів Донецької області: Пантелеймонівка, Гродівка, Сергіївка, Красногорівка, повідомляють аналітики DeepState.

Карта бойових дій DeepState в Україні 10.08.2024
Пантелеймонівка, Гродівка, Сергіївка, Красногорівка Донецької області на карті

Про те, що відбувалося 7 серпня, читайте у трансляції: Війна — день 896: у Курській області тривають бої, доки росіяни штурмують на Донбасі

З ситуацією в Україні за 8 серпня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 897: у Курській області точаться бої, а в Криму чути вибухи

Про новини та події 9 серпня ми розповідали тут: Війна — день 898: РФ перекидає резерви під Курськ і завдала підлого удару по Костянтинівці