Війна — день 907: ЗСУ продовжують "демілітаризацію" Курської області, а окупанти тиснуть на сході

Читать на русском
Автор
840
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 18 серпня 2024, 22:00
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російське вторгнення в Україну продовжується, як і не зупиняються спроби окупантів просунутися на східному напрямку. Найбільш активні бої, як і раніше, відбуваються на Покровському напрямку, на якому лише за попередню добу сталося 35 бойових зіткнень. Однак наразі основна увага зміщена на те, що відбувається у Курській області, де ЗСУ продовжують масштабну операцію зі створення "санітарної зони".

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 18 серпня. Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

22:00 Зеленський у вечірньому зверненні: "Є хороші, потрібні нам результати у знищенні російської техніки під Торецьком. Доповідав Головком Сирський. І щодо ситуації на сході України, і щодо операції в Курській області, і щодо "обмінного фонду", і щодо комплектації наших бригад – комплектації наших резервів: це і снаряди, і зброя. По всіх напрямках наші хлопці – ви молодці. Але щодо постачання від наших партнерів потрібне пришвидшення. Ми дуже просимо. У війни немає відпусток. Потрібні рішення, потрібна вчасна логістика оголошених пакетів. Особливо я звертаюсь зараз до Сполучених Штатів, до Великої Британії, до Франції".

21:00 Голова МАГАТЕ має намір відвідати Курську АЕС.

Нафтобазу в Ростовській області атакували дрони ГУР, повідомляють джерела "Телеграфу". В ніч на 18 серпня в рамках операції ГУР було уражено нафтобазу "Кавказ" в районі міста Пролетарськ Ростовської області, — вона працювала на ворожий ВПК та забезпечувала діяльність російських окупаційних військ. Як повідомляють джерела в українській розвідці, атака була здійснена за допомогою дронів-камікадзе українського виробництва. Очевидці чули принаймні три вибухи в районі обʼєкту, після чого зайнялися резервуари, які досі не можуть загасити.

20:00 МЗС КНДР назвало українську операцію на Курщині "актом терору". Окрім цього, владу України відомство назвало "маріонетковим режимом". Крім того, там назвали поставки озброєння Україні такими, що "наносять шкоду суверенітету, безпеці і інтересам московії, а світ штовхає до третьої світової війни".

19:00 Віце-прем'єр-міністр Ірина Верещук: "На Покровському напрямку ситуація залишається важкою. Тому звертаюсь до мешканців населених пунктів у безпосередній близькості до лінії фронту. Насамперед це: Покровськ, Мирноград, Селидове. Прошу вас евакуюватись. Якщо ви не залучені до оборони населених пунктів, то маєте виїхати до більш безпечних регіонів".

18:00 Росіяни скинули КАБ на Білопілля: попередньо, одна людина загинула і одна отримала поранення.

17:00 Генштаб ЗСУ: від початку доби відбулося 81 бойове зіткнення. Від вогню ворожої артилерії та мінометів постраждали райони населених пунктів Шалигине, Славгород, Порозок, Білопілля, Тимофіївка, Велика Писарівка, Покровка, Камінь, Лісківщина. До того ж росіяни завдали три авіаудари, скинувши п’ять КАБів, по Голишівському, Басівці та Юнаківці Сумської області.

16:00 ГУР провело кібератаку на російське підприємство, яке розробляє ядерні боєприпаси, отримало великий масив інформації та спричинило збої в роботі підприємства, заявив представник ГУР Євген Єрін: "Це одне з потужних підприємств, яке було розробником ядерних боєприпасів. Збої в роботі такого підприємства – це удар і по самій структурі, і по іміджу країни-агресора. Інформації дуже багато, вона різноманітна: це і особисті бази даних працівників, службова інформація, інформація, яка може пролити певне світло щодо шляхів обходу санкцій".

15:00 Лукашенко заявив, що перекинув до кордону з Україною майже третину своєї армії через те, що там начебто знаходиться понад 120 тисяч українських військових.

ДПСУ тим часом заявляє, що не фіксує збільшення кількості техніки чи особового складу білоруських військ біля кордону з Україною.

Поблизу Севастополя помітили російський розвідувальний корабель "Іван Хурс".

14:00 ЗСУ публікують відео удару по мосту на Курській області.

13:00 На Дніпропетровщині росіяни двічі обстріляли підстанцію, постраждав рятувальник — Міненерго.

12:00 Російські окупанти вранці 18 серпня здійснили масовану атаку у напрямку Торецька Донецької області. Сили оборони України зупинили штурм і завдали ворогові втрати Генштаб.

11:00 Понад 40 ракет різних типів, 750 керованих авіаційних бомб та 200 ударних БпЛА різних типів застосували росіяни проти наших міст та сіл протягом цього тижня, — Зеленський.

10:00 Аналітики DeepState рекомендують евакуюватися із Селидового, Мирнограду та Покровська на Донеччині. Російські загарбники швидко просуваються та посилюють обстріли.

09:00 У ніч проти 18 серпня над Україною було збито 13 повітряних цілей у межах Київської, Сумської та Полтавської областей.

08:00 У межах Київської області пролунали вибухи.

07:00 У більшості областей оголошено повітряну тривогу. Ворог запустив ракети та використовується тактика маневрів. Швидкісні цілі різко змінюють свій напрямок.

06:00 За поточну добу відбулося 98 бойових зіткнень. По території України сьогодні держава-терорист завдала три ракетні удари із застосуванням трьох ракет, 64 авіаудари, скинувши при цьому 58 КАБів. Окрім того, загарбники задіяли для ударів 463 дрони-камікадзе та здійснили 2668 обстрілів по позиціях наших військ і населених пунктах із використанням різних типів зброї.

05:30 Російські окупанти атакували Київ балістичними ракетами KN-23.

04:00 Шість бортів Ту-95МС після маневрів на Каспії сіли на аеродром "Енгельс-2". Ракетних пусків не фіксувалося, скоріше за все, це були навчання.

03:00 Російські бомбардувальники Ту-95МС знаходяться у повітрі, можливі ракетні пуски по Україні.

01:00 В Україні не планується знижувати мобілізаційний вік для призовників. Реальних дискусій на цю тему в українському парламенті не ведеться.

00:00 У селі Зване (Курська область) майже знищено другий міст через річку Сейм, що збільшує шанси російського угрупування опинитися у пастці.

Про новини та події 14 серпня ми розповідали тут: Війна — день 903: ЗСУ зайняли понад 70 сіл у Курській області, а росіяни штурмують по всій лінії фронту

Про те, що відбувалося 15 серпня, читайте у трансляції: Війна — день 904: у ЗСУ успіхи в Курській області, а росіяни тиснуть на Донбасі

З ситуацією в Україні за 16 серпня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 905: росіяни просунулися до Покровська і вже говорять про територіальні поступки