Війна — день 905: росіяни просунулись до Покровська і вже говорять про територіальні поступки

Читать на русском
Автор
3411
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 16 серпня 2024, 23:00
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти продовжують тиснути на Покровському та Торецькому напрямках. За останніми даними, до Покровської громади вони значно просунулись — їм залишилось лише 10 км. На цьому напрямку фіксується перекидання сил противника. Водночас ситуація з операцією України у Курській області змусила росіян вже почати говорити про поступки власною територією. І не дарма, адже ЗСУ на Курщині мають просування кожен день.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 16 серпня. Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Фонд "Охматдит – Здорове дитинство" відмовляється передавати лікарні "Охматдит" кошти, зібрані на відновлення після ракетної атаки 8 липня, у зв'язку з чим адміністрація та колектив лікарні мають намір звернутися до правоохоронних органів.

У Куцурубській громаді Миколаївської області внаслідок атаки російськими FPV-дронами службового автомобіля поранені троє поліцейських.

Україна з початку повномасштабного вторгнення РФ конфіскувала російських активів щонайменше на 15 млрд грн, повідомляє "Центр протидії корупції".

22:00 Україна втратила МіГ-29, пілоти живі, — повідомив представник ПС ЗСУ Юрій Ігнат.

В Повітряних силах ЗСУ показали відео, як знищили стратегічний міст через річку Сейм у Глушківському районі Курської області.

21:00 З'явилися фото, як зараз виглядає Суджа в Курській області.

20:00 Як зараз виглядає Суджа в Курській області і що кажуть місцеві жителі про війну, показав кореспондент "Телеграфу":

Зеленський: "Доповідь Головкома Сирського. Фронт – передусім. Покровський і Торецький напрямки. Операція в Курській області – зміцнюємо наші позиції та поповнюємо обмінний фонд для України. Війська наступального угрупування мають просування на деяких напрямках від 1 км до 3 км у бік противника. Вдячний кожному нашому воїну!".

18:00 Кореспондент "Телеграфа" Ян Доброносов прибув до Курської області, — чекайте на репортаж.

17:00 Попри операцію українських військ у Курській області РФ і поповнення обмінного фонду, найближчим часом обміну полоненими із Росією у форматі "всіх на всіх" не відбудеться, вважає уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Володимир Зеленський призначив Владислава Власюка уповноваженим з питань санкційної політики.

16:58 Повторний вибух в Дніпрі, над містом здіймається дим.

16:42 В Дніпрі пролунав вибух, повідомляє кореспондент "Телеграфу". До цього Повітряні сили ЗСУ інформували про швидкісну ціль в напрямку міста.

16:00 Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк: "Україна не зацікавлена ​​в окупації російських територій. Але якщо ми говоримо про потенційні переговори — РФ доведеться посадити за стіл навпроти. На наших умовах. Ми абсолютно не плануємо благати: "Сідайте, будь ласка, домовлятися". Натомість ми маємо перевірені ефективні засоби примусу. Окрім економічного та дипломатичного, це ще й військовий інструмент. У Курській області ми чітко бачимо, як об'єктивно використовується військовий інструмент, щоб переконати РФ вступити в чесний переговорний процес".

15:00 В Антонівці на Херсонщині росіяни знищили єдину в області "зелену" школу, яку збудували за європейськими принципами енергозбереження. В ній була встановлена система очищення повітря – рекуперації. Всередині приміщення – ніяких труб та батарей. Тепло забезпечували сонячні батареї, розташовані на даху.

У Станіславі на Херсонщині росіяни атакували дроном автомобіль медиків, а в Антонівці — рятувальників, які гасили пожежу, — Херсонська ОВА.

У тимчасово окупованому Донецьку пролунали вибухи. У мережі повідомляють, що нібито у Донецьку були "прильоти" і у торговому центрі "Галактика" спалахнула потужна пожежа.

14:00 У Приморському краї 16 серпня стався масштабний збій у подачі електрики після тренування "з відпрацювання нештатної ситуації, пов'язаної з відключенням високовольтної лінії електропередачі".

Представники 8 країн написали листа до Єврокомісії, в якому повідомили про занепокоєння рішенням Угорщини про пом'якшення візового режиму для громадян Росії та Білорусі. Листа підписали глави МЗС, а також міністри внутрішніх справ чи юстиції Латвії, Литви, Естонії, Швеції, Норвегії, Данії, Фінляндії та Ісландії.

СБУ затримала очільників двох ТЦК у Київській області та їхнього спільника. Їх підозрюють у незаконному збагаченні в понад 1 млн доларів.

13:00 Партизани знищили релейну шафу та паралізували рух поїздів з російськими військовими та технікою у Щастинському районі Луганської області, — повідомляє Центр національного спротиву.

12:00 СБУ викрила та знешкодила у Херсоні агентурну мережу ФСБ, яка збирала розвіддані про українські військові об'єкти та посадовців. Затримано трьох місцевих агентів, які діяли під керівництвом російського куратора — окупаційного чиновника Олександра Костіна. Зловмисникам загрожує довічне ув'язнення за державну зраду та несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ.

Уже наступного тижня, із 19 серпня, в Україні можуть знову почати вимикати електроенергію. Як повідомила заступниця міністра енергетики України Світлана Гринчук, на це є свої причини. Зокрема, черговий період літньої спеки і, як наслідок, зростання навантаження на електромережі.

"Те, що ми спостерігатимемо наступного тижня (підвищення температури), може призвести до того, що енергетикам доведеться застосовувати графіки відключень", — підкреслила вона в ефірі телемарафону.

11:00 У Дніпрі прогримів вибух, повідомляють кореспонденти "Телеграфу". Слід зазначити, що гучно у місті стало за кілька хвилин після оголошення тривоги через балістику з Криму.

Вибух у Дніпрі 16.08.2024
Вибух у Дніпрі 16.08.2024

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті:

Втрати армії РФ в Україні 16.08.2024
Втрати армії РФ в Україні 16.08.2024

09:00 Прорив кордону РФ та подальше просування ЗСУ у Курській області: як все починалося, показали у пресслужбі Десантно-штурмових військ

"6 серпня 2024 року. День, який увійде в історію російсько-української війни. Ретельна підготовка, планування, раптовість, бойовий дух та інформаційна тиша стали визначальними на початковому етапі операції. Тепер усе залежить від стійкості українського солдата усіх родів військ задіяних в операції", — стверджують у ДШВ.

08:00 Дніпропетровщина вкотре опинилася під вогнем — Нікопольський район атакували пізно ввечері 15 серпня, а також вночі 16-го.

"Потрощені комунальне підприємство, приватний будинок, гараж та пожежна машина. А ще – будівля, що не експлуатувалася. Вона зайнялася. Вогонь загасили. Пошкоджена й лінія електропередач", — зазначив очільник ОВА Сергій Лисак.

На щастя, ніхто із людей не постраждав.

07:00 У Криму прогриміли вибухи в ніч на 16 серпня — у районі одразу кількох міст було гучно. Севастополь, Сімферополь, Чорноморське, Керч та інші населені пункти не спали цієї ночі. І хоча гауляйтери півострова запевняють, що ППО "все збила", поблизу Керчі супутники вже зафіксували кілька цікавих пожеж. Цілком можливо, що наразі окупанти не дорахувалися кількох важливих установок протиповітряної оборони.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • на Київщині, Сумщині, Харківщині, Дніпропетровщині, Запоріжжі в ніч на 16 серпня було чутно вибухи. Окупанти атакували різні населені пункти, в першу чергу, "шахедами", але також застосовували й інші види озброєння. Чекаємо деталей від Повітряних Сил;
  • тим часом неспокійно було і в окупованому Криму — місцеві пабліки повідомляють про гучні звуки в районі Керчі, Сімферополя, Чорноморського, Севастополя. Окупанти, як завжди, стверджують, що "атаку відбили", тож сподіваємося на добрі новини з півострова;
  • "Росія досі збирає докупи реакцію на вторгнення України. Поки що це була тільки доволі повільна і розсіяна реакція", — в інтерв'ю "Голосу Америки" заявив головнокомандувач об’єднаних сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі;
  • CNN: у Сполучених Штатах не готові надати Україні ATACMS, якщо ракети використовуватимуть для ударів по Курській області РФ. При цьому точково бити по об'єктах ворога в Криму союзники не проти дозволити;
  • Буданов заявив, що в першу чергу дипломати працюють над поверненням із російського полону захисників Маріуполя, а також жінок, важкохворих та важкопоранених українців.

05:00 Тимчасово окупований Крим під обстрілом. Повідомляється про вибухи в районі Севастополя, Керчі та Кримського мосту.

03:00 Росіяни намагалися запускати ракети по північно-східним регіонам України.

01:00 Росіяни атакують українські міста ударними безпілотниками. Серед іншого вибухи було чутно й в Києві.

00:00 У вечірньому зведенні Генштаб зауважив, що найбільша кількість бойових зіткнень на Торецькому, Покровському та Курахівському напрямках. Росіяни атакували 14 разів біля Торецька та Нью-Йорка, але успіху не мали.

Торецький напрямок на мапі Deep State

Армія РФ атакувала поблизу Пантелеймонівки, Воздвиженки, Зеленого Поля, Новоторецька, Миколаївки, Новогродівки, Новожеланного, Скучного, Птичого. Сили оборони відбили 27 атак, 12 — ще продовжуються.

Покровський напрямок на мапі Deep State

На Курахівському напрямку ворог атакував наші позиції поблизу Георгіївки, Красногорівки та Костянтинівки. Вісім боєзіткнень завершено, два — тривають.

Курахівській напрямок на мапі Deep State

З ситуацією в Україні за 13 серпня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 902: українські військові просуваються в Курській області та зайняли десятки сіл

Про новини та події 14 серпня ми розповідали тут: Війна — день 903: ЗСУ зайняли понад 70 сіл у Курській області, а росіяни штурмують по всій лінії фронту

Про те, що відбувалося 15 серпня, читайте у трансляції: Війна — день 904: у ЗСУ успіхи в Курській області, а росіяни тиснуть на Донбасі