Війна — день 906: чутки про зрив переговорів з Росією та "ядерні провокації"

Читать на русском
Автор
1114
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються. Фото Колаж Телеграфу

Оперативно про головне за добу

Збройні сили України продовжують просуватися в Курській області – територія, контрольована Україною, розширяється. На тлі невдач та поразок в цьому регіоні російські окупанти заговорили про "ядерну зброю" – от тільки намір її використати приписують Україні. За версією росіян, Україна має так звану "брудну" ядерну бомбу, якою хоче вдарити по Курській та, несподівано, Запорізькій атомним електростанціям.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 16 серпня. Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Моніторингові пабліки повідомляють про виліт стратегічних бомбардувальників ТУ-95МС з аеродрому "Оленья". У разі бойового вильоту входження до Саратовської, Волгоградської областей та Каспійського регіону очікується розрахунково з 02:50 по 03:50. Відповідно запуск ракет Х-101/55 та їх можливе входження у повітряний простір України ймовірне починаючи з 03:00.

22:00 У річці Тиса на кордоні з Румунією знайшли чергового потопельника. Про нього прикордонникам повідомили румунські колеги. Течією потопельника несло до українського берега.

21:00 У Сумській області для допуску до прикордонних районів вводять систему перепусток, — МВА. Окремі жителі намагаються повертатися до рідних домівок після евакуації. Втім, місцева влада радить людям не наражати себе на небезпеку.

20:00 Зеленський прокоментував рішення Великої Британії щодо ударів далекобійною зброєю по Росії. Він зазначив, що Британія демонструвала лідерство з початку війни, але зараз ситуація сповільнилася.

"Бо далекобійність для нас справді принципова річ. І весь світ бачить, наскільки ефективними є українці — весь наш народ, — коли захищають свою незалежність", — сказав глава держави.

19:00 Від російського удару по багатоповерхівці у Мирнограді загинула одна людина і ще четверо було поранено.

18:00 Росіяни вдарили КАБом по багатоповерхівці у Мирнограді, що на Донеччині. Внаслідок удару постраждало троє людей. Так само пошкоджений був супермаркет, що стояло поруч, який не працює в місті з 2022 року. Багатоповерхівка, як зазначають місцеві, не житлова, оскільки недобудована і не була введена в експлуатацію.

17:00 У росіян зараз немає можливості мінувати Чорне море. "Після останнього збиття Су-24, який міг робити це, таких кейсів не було", — сказав речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук.

16:00 У Краматорську з-під завалів житлового будинку дістали пораненого чоловіка 1962 р.н. та передали працівникам швидкої медичної допомоги.

15:00 Російські окупаційні війська обстріляли Краматорськ Донецької області зі РСЗВ "Смерч". В місті зафіксували п'ять вибухів. Одна з ракет влучила у двоповерхівку, інші — у промзону. Уламками пошкоджено газопровід. За попередніми даними, одна людина перебуває під завалами.

14:00 Зеленський розповів про свіжу доповідь головкома ЗСУ Сирського: "Перше – Торецький та Покровський напрямки. За добу десятки російських штурмів наших позицій. Але наші воїни та підрозділи роблять усе для знищення окупанта та відбиття штурмів. Ситуація контрольована. Друге – операція в Курській області. На сьогоднішній ранок є поповнення обмінного фонду для нашої держави. Також генерал Сирський доповів про зміцнення позицій наших сил на Курщині та розширення стабілізованої території. Третє – забезпечення наших дій зброєю та сильними рішеннями. Працюємо над новими пакетами підтримки для нашої держави від партнерів".

13:00 Напередодні російські військові оприлюднили відео з обезголовленим ймовірно українським військовим. В Генпрокуратурі повідомили, що розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством, — розслідуванням зокрема буде займатися СБУ.

12:00 Україна та Росія в серпні мали відправити делегації у Доху (Катар) на переговори, щоб укласти угоду та припинити удари по енергетиці та енергетичній інфраструктурі з обох сторін. Але наступ на Курськ зірвав ці плани, пише Washington Post з посиланням на дипломатів. Про таку можливу угоду і запланований саміт раніше ніде не повідомлялося. Дипломат, який брав участь у переговорах, повідомив, що російські чиновники відклали зустріч з катарськими офіційними особами після вторгнення України в західну частину Росії. WP додає, що хоча Україна все одно хотіла відправити свою делегацію у Доху, Катар відмовився.

11:00 Зеленський показав потужне відео зі зброєю українського виробництва, здатною нищити ворога на морі, на землі та в повітрі.

10:00 Відомо вже про двох постраждалих внаслідок удару "Іскандера" по Сумах.

Фото з місця удару Іскандера в Сумах

09:00 Офіційно від Повітряних сил ЗСУ: вночі Росія спрямувала проти України ракету "Іскандер-К" по місту Суми та 14 ударних БпЛА типу "Shahed". Всі "Шахеди" збили в Миколаївській, Черкаській, Полтавській, Дніпропетровській, Запорізькій та Київській областях.

08:30 Карти бойових дій в Україні від ISW станом на ранок виглядають так:

08:00 За минулу добу Росія втратила в Україні орієнтовно 1230 одиниць особового складу, 5 танків, 1 засіб ППО, 55 безпілотників, 3 ракети, 58 артсистем.

Втрати Росії в Україні станом на 17 серпня від Генштабу ЗСУ
Втрати Росії в Україні станом на 17 серпня від Генштабу ЗСУ

07:30 Карта боїв в Курській області станом на ранок виглядає наступним чином:

Карта DeepState, де йдуть бої в Курській області 17.08.2024
Карта DeepState, де йдуть бої в Курській області 17.08.2024
Карта боїв в Курській області від ISW на 17.08.2024
Карта боїв в Курській області від ISW на 17.08.2024

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • ворог всю ніч атакував Україну "шахедами", в Сумах є влучання в районі проспекту Свободи, горять автівки; також вибухи чули в Київській та Херсонській областях;
  • Сили Оборони звільнили Борки на Курщині. Ворог просунувся у Гродівці, Миколаївці та Північному в Донецькій області, — DeepState.
  • Україна сама вирішує, як використовувати надану Іспанією зброю, — міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес;
  • понад 80% речового майна для ЗСУ постачають українські виробники — Міноборони;
  • в Чорному морі 1 ворожий корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 4 ракет;
  • Білорусь нарощує торгівельні зв'язки країни з підконтрольними російським загарбникам підприємствами на окупованій території України, — Центр національного спротиву.

03:00 Події в Курській області спричинили сплеск невдоволення та тривожності у росіян. Вперше з моменту заколоту Пригожина кількість росіян, які обурені Кремлем, зросла до 25%.

01:00 Безпілотники літають у чотирьох регіонах України. Періодично по ним відпрацьовує ППО.

00:00 У небі України перебувають російські ударні безпілотники.

Про новини та події 14 серпня ми розповідали тут: Війна — день 903: ЗСУ зайняли понад 70 сіл у Курській області, а росіяни штурмують по всій лінії фронту

Про те, що відбувалося 15 серпня, читайте у трансляції: Війна — день 904: у ЗСУ успіхи в Курській області, а росіяни тиснуть на Донбасі

З ситуацією в Україні за 16 серпня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 905: росіяни просунулись до Покровська і вже говорять про територіальні поступки