Війна — день 910: РФ намагається захопити Нью-Йорк, а ЗСУ близькі до взяття росіян у котел у Курській області

Читать на русском
Автор
1194
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 21 серпня 2024, 23:04
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Бойові дії на території України продовжуються вже 910 днів і поступово перекидаються на територію Росії. Як і раніше, окупанти намагаються активно тиснути на напрямку Покровська, а також запеклі бої продовжуються в населеному пункті Нью-Йорк. ВСУ тим часом змогли зайняти 93 населені пункти в Курській області, що змусило росіян неспішно, але все ж таки перекидати війська на цей напрямок, щоб зупинити просування українських військ. Крім того, ЗСУ змогли знищити переправи через річку Сейм, що створює для росіян загрозу котла для підрозділу приблизно у три тисячі військових.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 21 серпня. Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Угорщина знайшла альтернативний шлях для постачання нафти з Росії в обхід України. Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто підкреслив, що переговори про постачання нафти до країни "вже наближаються до фінішної прямої".

22:00 У США назвали візит Моді в Україну важливим на тлі російської дестабілізації світового порядку. За словами заступника держсекретаря США Річарда Верми, наразі дуже важливо "захистити та зберегти" цей міжнародний порядок.

21:00 Дуже важливо, щоб партнери реально виконували зобов’язання. По кожному пакету, по всіх наших домовленостях, – Зеленський.

20:00 Зеленський обговорив з патріархом Варфоломієм заборону РПЦ в Україні. Президент Володимир Зеленський запевнив патріарха Варфоломія, що Україна прагне зміцнювати православ'я в країні та сприяти відкритому діалогу між церквами.

19:00 470 млн грн виділив уряд для забезпечення резервного теплопостачання двох населених пунктів на Заході України. За словами премʼєра, йдеться про Бурштин на Івано-Франківщині та Добротвір на Львівщині. У цих містах внаслідок масштабних атак РФ суттєво пошкоджені єдині виробники тепла для житлових будинків та закладів соціальної сфери.

18:00 На четвер, 22 серпня, відключення світла за графіками не планується, повідомили в "Укренерго".

17:00 Фінляндія веде переговори з кількома країнами НАТО щодо розміщення військ на її території, — міністр оборони Фінляндії Антті Хяккянен.

16:00 Прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте відвідає Україну цього тижня. Відомо, що вона планує перебувати в Україні до неділі. Програма візиту поки що не розголошується. Це буде перший візит Шимоніте в Україну з листопада минулого року.

15:00 Готуються пропагандистські інформоперації в Європі, зокрема проти українських біженців, — Скибицький. За словами представника розвідки, метою ворога є спроба переконати людей, які залишили Україну через війну, не повертатися.

14:00 Війна Росії проти України продовжиться і 2025 року. У зв'язку з цим Україні потрібно більше грошей для фінансування бюджету. Таку заяву зробив голова місії в Україні Гевін Грей.

13:00 На Київщині впали уламки збитих російських дронів, якими окупанти намагалися атакувати Україну. Внаслідок події пошкоджено приватний будинок, обірвалися лінії електромереж. Також в одному з районів області виникла пожежа трав'яного настилу.

12:00 Вночі та вранці окупанти атакували Україну 72 повітряними цілями. Нашим підрозділам ППО вдалося знищити 50 безпілотників та 1 керовану ракету Х-59/Х-69. Ще 16 "шахедів" були локаційно втрачені — ймовірно, впали, уражені дією радіоелектронних засобів.

11:00 СБУ знешкодила на Дніпропетровщині агентурну групу ФСБ, яка збирала розвідувальну інформацію про стратегічні об'єкти регіону, зокрема підприємства з виробництва безпілотників для українських військ. Зловмисники, завербовані російською спецслужбою, відстежували пересування військової техніки та колон ЗСУ, щоб скоригувати ворожі повітряні удари. Всіх учасників агентурної мережі затримано, їм загрожує довічне ув'язнення за державну зраду.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів:

Втрати армії РФ в Україні 21.08.2024
Втрати армії РФ в Україні 21.08.2024

09:00 У Вінницькій області в ніч на 21 серпня збили чотири "шахеди". Є пошкодження житлового будинку та будівлі цивільної інфраструктури, повідомили в ОВА. На щастя, без жертв.

08:30 Окупанти заявили, що збили цієї ночі 45 безпілотників різних типів. Бойову роботу начебто вели над Московською (11), Брянською (23), Бєлгородською (6), Калузькою (3) та Курською (2) областях. Пізніше також додалася інформація про ніби ліквідований БПЛА над Орловською областю.

07:00 У Московській області РФ цієї ночі було вельми гучно — місцева влада стверджує, що із лютого 2022-го це була перша настільки масована атака. При цьому росіяни переконують, що збили поблизу своєї столиці всього 10 дронів.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • в ніч на 21 серпня ворог вкотре кошмарив мирних українців. Вибухи чули у Сумській, Харківській, Київській, Івано-Франківській, Хмельницькій, Полтавській, Чернігівській та Херсонській областях. Деталі чекаємо від Повітряних сил та місцевих адміністрацій;
  • неспокійно було і в Росії — зокрема, у Брянській, Ростовській та Московській областях відбивалися від безпілотників. Мер Москви Собянін заявив про начебто "наймасштабнішу атаку дронів" на місто за час повномасштабної війни;
  • Deep State: Ворог просунувся у Північному, Дружбі, Завітному, біля Новогродівки та Григорівки. Також на Донеччині тривають бої за Нью-Йорк;
  • США проводять консультації із українською владою щодо "довгострокових цілей" операції ЗСУ у Курській області РФ;
  • ще у березні 2024-го Джо Байден нібито схвалив секретну ядерну стратегію Сполучених Штатів. Зокрема, як пише The New York Times, у документі йдеться про ймовірні конфлікти одразу із трьома країнами — РФ, КНДР та Китаєм, котрі можуть передбачати застосування "ядерки".

05:00 Ростовська область, яка останнім часом живе за принципом "ані ночі без подарунків", знову приймала "гостей". Новошахтинськ вночі був атакований безпілотниками, біля міста почалася потужна пожежа.

3:00 Ще близько 20 БПЛА зафіксовано у різних областях України, вони переміщуються групами по 1-2 штуки

1:00 В Україні зафіксовано близько 25 російських безпілотників, більшість із яких рухається через Миколаївську область на північний захід

00:00 Росіяни вже традиційно влаштовують масований дроновий наліт на Україну. За даними моніторингових груп, не менше 10 груп БПЛА було запущено у Херсонській області

Про новини та події 18 серпня ми розповідали тут: Війна — день 907: ЗСУ продовжують "демілітаризацію" Курської області, а окупанти тиснуть на сході

Про те, що відбувалося 19 серпня, читайте у трансляції: Війна — день 908: росіяни посилюють тиск під Покровськом, а ЗСУ готують нові удари у Курській області

Із ситуацією в Україні за 20 серпня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 909: ситуація під Покровськом ускладнюється, а в Курській області триває "демілітаризація"