Війна — день 913: Україна святкує третій "воєнний" День Незалежності, а росіяни наближаються до Покровська

Читать на русском
Автор
996
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російський наступ на Донеччині триває, а загарбники поступово наближаються до Покровська, звідки вже виїхала поліція та адміністрація. Бойові дії вже йдуть у населених пунктах Новгородівка та Красний Яр, а просування ворожих сил є і в інших місцях. Тим часом у Курській області почалася евакуація з міста Рильськ, хоча від нього до найближчої точки українського кордону щонайменше 30 кілометрів. При цьому бої на своїй території явно впливають на настрої простих росіян, оскільки останнім часом можна побачити суттєве падіння підтримки продовження бойових дій.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 24 серпня. Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Дуда заявив, що передані Україні польські танки воюють під Курськом.

"Ми зі зворушенням дивимось, як передані нами танки PT-91 "Твердий" на полі битви захищають Україну, борються в районі Курська, де Україна показує, що має силу та може контратакувати", — заявив польський президент у Києві.

22:00 Війна закінчиться тим, що Україна залишиться вільною, суверенною та незалежною державою, — Байден привітав Україну з Днем Незалежності

"Сьогодні, коли народ України відзначає День Незалежності, давайте будемо чіткими: Коли почалася безглузда війна Росії, Україна була вільною країною. Сьогодні це все ще є вільна країна. І війна закінчиться тим, що Україна залишиться вільною, суверенною та незалежною державою", — написав він.

21:00 У Сумах було чутно вибухи.

20:00 США й надалі підтримуватимуть Україну в її боротьбі проти російської агресії, — Камала Харріс привітала Україну з Днем Незалежності.

"У День Незалежності України ми приєднуємося до відзначення спільних цінностей, які український народ відважно захищає щодня: незалежність, суверенітет та свободу. Ми й надалі підтримуватимемо Україну в її боротьбі за свободу проти російської агресії", — заявила Харріс у соцмережі Х.

19:00 Зʼявився супутниковий знімок знищеного складу БК у Воронезькій області. Склад боєприпасів поблизу населеного пункту Острогозьк цієї ночі уразило ГУР. Там було понад 5000 тонн боєприпасів.

18:00 Зеленський поговорив з німецьким канцлером Шольцем. Президент розповів канцлеру про обстановку на лінії фронту та поточні потреби Сил оборони України.

"Принагідно обговорили продовження фінансування оборонної підтримки України та використання заморожених активів РФ, а також подальші контакти в межах Рамштайну", — додав Зеленський.

17:00 В СБУ показали унікальні кадри повернення наших військовополонених.

16:00 Польща змінює посла в Україні, – речник МЗС Польщі Вронський. Замість Ярослава Гузи дипломатичну посаду обійме Петро Лукасевич. Він розпочне свою роботу з 1 вересня. Лукасевич – політолог, дипломат та полковник запасу Збройних сил Польщі.

Також Володимир Зеленський призначив Вʼячеслава Негоду головою Тернопільської ОВА.

15:00 Україна буде працювати над мирними переговорами без РФ, – заявили неназвані українські чиновники в коментарі Le Monde. В статті йдеться, що в кінці серпня немовби мали відбутись переговори про часткове припинення вогню з обох сторін, але вони зірвалися після наступу на Курську область. Україна дуже покладається в питанні переговорів на Катар. Українські чиновники заявили, що "дивно говорити про мирні переговори без РФ, але це можливо. Окрім того РФ не виявила жодного бажання вести переговори".

Зеленський офіційно підтвердив обмін полоненими: "Ще 115 наших захисників повернулися сьогодні додому. Це воїни Національної гвардії, Збройних Сил, Військово-морських сил, Державної прикордонної служби".

14:00 Україна повернула з полону 115 військовослужбовців, в обмін на 115 російських військових – Міноборони РФ.

Війська РФ обстріляли, ймовірно, з артилерії житловий квартал в місті Костянтинівка, загинули п’ятеро містян – троє чоловіків та двоє жінок.

Крім того, зранку окупанти атакували з дрона цивільний автомобіль, який рухався трасою Кіпті-Глухів-Бачівськ, загинули 35-річний чоловік та його 34-річна дружина.

Служба безпеки України та Офіс генерального прокурора заочно повідомили про підозру іранському генералу, який навчив росіян бити ударними безпілотниками типу Shahed по Україні та особисто координував 20 атак. СБУ зібрала доказову базу на бригадного генерала Корпусу вартових Ісламської революції Ірану Шаріфі Моласареї Аббасу Муса. За даними слідства, Корпус вартових Ісламської революції протягом серпня-вересня 2022 року передав Росії щонайменше 1,5 тис. бойових дронів типу Shahed-136 та Mohajer-6, а генерал Муса особисто їздив до тимчасово окупованого Криму і привіз із собою групу іранських інструкторів БПЛА.

13:00 Президент Зеленський присвоїв звання генерала головнокомандувачу ЗСУ Олександру Сирському. Раніше він мав звання генерал-полковника.

У Гуляйполі Запорізької під час нічного обстрілу знищено історичну пам’ятку — краєзнавчий музей. Будівля спалахнула внаслідок влучання снаряду та вигоріла вщент.

Краєзнавчий музей в Гуляйполі знищений
Краєзнавчий музей в Гуляйполі знищений

В Києві проходять урочисті заходи до Дня Незалежності України:

11:30 Президент Володимир Зеленський підписав закон про заборону УПЦ МП. Тепер релігійні організації, пов'язані з РФ, мають протягом 9 місяців розірвати зв'язки з країною-агресоркою. Також президент підписав закон про ратифікацію Римського статуту.

10:52 Повітряні сили ЗСУ повідомили про зліт МіГ-31К, проте масштабна повітряна тривога не оголошувалась, як завжди.

10:00 Зеленський записав звернення до Дня Незалежності: "Те, що ніс на нашу землю ворог, тепер вернулося у його дім, і той, хто хотів перетворити наші землі на буферну зону, має думати, аби його країна не стала буферною Федерацією. Ми не дамо перетворити в сіру зону землі, де по праву має бути синьо-жовтий прапор. Не буде хворий дід з Червоної площі, який постійно погрожує всім червоною кнопкою, диктувати нам якісь свої "червоні лінії", як жити. Яким шляхом йти, який вибір робити — будуть для себе визначати лише Україна і українці".

Уночі 24 серпня 2024 року російські дальні бомбардувальники Ту-22М3 атакували південь України, випустивши в район острова Зміїний чотири крилаті ракети Х-22. Також ворог завдав удару корегованими авіабомбами по Херсонщині, повідомляє Повітряне командування "Південь".

09:00 Генштаб ЗСУ: "Протягом минулої доби відбулось 149 бойових зіткнень. Майже третина з яких — на Покровському напрямку. За уточненою інформацією, вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах три ракетних удари із застосуванням п’яти ракет, а також 74 авіаційних удари, зокрема скинув 102 КАБи. Крім цього, здійснив 4074 обстріли, з них 138 — із реактивних систем залпового вогню, та задіяв для уражень 1249 дронів-камікадзе".

08:00 За минулу добу Росія втратила в Україні орієнтовно більше 1100 осіб особового складу, 39 безпілотників, 2 ракети, 3 засоби ППО, 42 артсистеми тощо.

Втрати Росії в Україні 24.08.2024
Втрати Росії в Україні 24.08.2024

Рішення стосовно запрошення Росії до участі в наступному Саміті миру має ухвалювати Україна, міністр закордонних справ Індії Субраманьям Джайшанкар.

Свіжі карти бойових дій в Україні та Курській області станом на 24 серпня виглядають наступним чином:

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • в Острозьку Воронезької області РФ в результаті атаки безпілотниками почалася пожежа, що викликала детонацію "вибухонебезпечних об'єктів";
  • українські військові мали успіх східніше Суджі, а ворог просунувся у Донецькій області, — DeepState;
  • Україна отримала від США 31 танк M1A1 Abrams – приблизно один танковий батальон, але вже втрачено 20 машин протягом останніх шести місяців, — Military Watch Magazine.
  • латвійський міністр оборони Андріс Спрудс прибув до України з неанонсованим візитом, обговорив з Умєровим зміцнення Коаліції дронів;
  • на лікування за кордон евакуювали вже 5,2 тисячі українців — МОЗ.

05:00 Повітряну тривогу оголошували у південних регіонах України через загрозу атаки балістичним озброєнням з боку російських окупантів.

03:00 Російські окупанти запустили чотири ракети Х-22 в район Одеської області. Локаційно усі чотири ракети пізніше зникли.

01:00 У повітряному просторі України затишшя. Ударних безпілотників немає, стратегічна авіація ворога неактивна.

00:00 У російському Курську пролунав вибух. Це сталося до оголошення тривоги.

Про те, що відбувалося 21 серпня, читайте у трансляції: Війна — день 910: РФ намагається захопити Нью-Йорк, а ЗСУ близькі до взяття росіян у котел у Курській області

З ситуацією в Україні за 22 серпня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 911: росіяни втрачають літаки і дедалі більше тиснуть біля Покровська

Про новини та події 23 серпня ми розповідали тут: Війна — день 912: Україна наступає на Харківщині та готується до можливої масштабної атаки РФ