Війна — день 721: росіяни посилюють атаки на напрямі Мар’їнки, запеклі бої в Авдіївці

Читать на русском
Автор
3106
Бої за Україну
Бої за Україну

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти серйозно наростили кількість штурмів на напрямку Мар’їнки та відчайдушно намагаються прорватися на напрямі Авдіївки, де тривають запеклі бойові дії. Варто зазначити, що росіяни вже четвертий місяць перебувають у стані масштабного та інтенсивного наступу на сході України, проте це не може тривати ще довго і незабаром їй доведеться перейти до перегрупування. Втім, аналітики кажуть, що бойової техніки у росіян ще багато і за поточного рівня втрат вони можуть воювати ще років зо три.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 14 лютого, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Законопроект про мобілізацію у другому читанні та цілому парламент зможе розглянути після 21 лютого, заявив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

22:00 Україні потрібні додаткові ракети та системи ППО для того, щоб стримувати ворожу авіацію на значній відстані від кордону, розповів представник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

21:00 Зеленський заявляє, що близько половини наявних систем РЕБ та комплексів ЗРК – українського виробництва.

20:00 Меседжер Telegram містить низку загроз для безпеки України, і необхідно шукати варіанти вирішення цієї проблеми, заявив представник ГУР Міноборони України Андрій Юсов.

19:00 Канада виділяє Україні 44 млн доларів на підтримку сталого потенціалу винищувачів F-16, повідомив міністр оборони Білл Блер на засіданні формату "Рамштайн".

Кошти допоможуть забезпечити критично необхідні для F-16 матеріали та обладнання, такі як запасні частини, станції озброєння, авіоніка та боєприпаси.

17:00 Німеччина продовжує вкладати кошти у виробництво боєприпасів, тому Україна у 2024 році зможе отримати щонайменше втричі більше снарядів, заявив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

16:00 Єдиний евакуаційний маршрут з Авдіївки повністю прострілюється росіянами. 3-4 людини на день покидають місто, зараз там залишається 926 людей, повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Вадим Філашкін.

15:00 Нідерланди приєднуються до військової коаліції з союзниками, включаючи Велику Британію, яка постачатиме Україні передові безпілотні технології та посилюватиме її наступальний потенціал у війні з Росією, повідомила міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен.

14:00 По всій Україні оголошено повітряну тривогу. У Повітряних силах ЗСУ повідомили, що є загроза ракетної небезпеки для Харківської області.

13:00 У Нацполіції повідомили, що РФ ударом по Селидовому на Донеччині вбила трьох осіб — 8-річного хлопчика, його маму та вагітну 38-річну жінку, яка знаходилася на збереженні. Прямим попаданням зруйновано п'ятиповерхову будівлю та корпус лікарні. Крім того, внаслідок обстрілу п'ятиповерхівки отримали травми 6 цивільних, у тому числі троє дітей – 7-річний хлопчик та дві дівчинки 12 та 16 років.

12:00 У Кривому Розі СБУ затримала колаборантку, котрій вдалося виїхати із раніше окупованих територій під виглядом переселенки і навіть оформити собі виплати. Під час перебування загарбників на Херсонщині жінка залюбки співпрацювала із ними, агітуючи земляків підтримувати "приєднання" до РФ. Їй загрожує до 10 років в'язниці із конфіскацією майна.

11:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо ліквідованих ворогів. За минулу добу знищено ще понад 1000 загарбників!

Втрати армії РФ в Україні 14.02.2024
Втрати армії РФ в Україні 14.02.2024

10:30 ГУР показало відео знищення "Цезаря Кунікова" у водах Чорного моря поруч з Алупкою.

Місцеві пабліки повідомляють, що в Криму знову лунають вибухи.

9:30 У Генштабі ЗСУ офіційно підтвердили поразку великого десантного корабля Чорноморського флоту РФ "Цезар Куніков". Пішов слідом за Москвою! Приємного плавання!

8:00 Біля берегів окупованого Криму начебто підбили черговий російський корабель. Про вибухи, схожі на детонацію боєкомплекту, та стовп диму посеред моря повідомляє Telegram-канал "Кримський вітер". Чекаємо на офіційну інформацію.

Генштаб ЗСУ інформує, що за минулу добу на фронті відбулося 71 бойове зіткнення. Найактивніший напрямок — Мар'їнський.

7:00 За повідомленням міської військової адміністрації Селидового, у місті різко зросла кількість жертв нічного обстрілу. Відомо про щонайменше трьох загиблих та 12 поранених.

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • вночі у низці областей оголошувалася повітряна тривога. Також у окремих регіонах лунали вибухи — щонайменше на Херсонщині та Донеччині;
  • найбільше в результаті нічної атаки окупантів постраждало місто Селидове Донецької області. Населений пункт обстріляли щонайменше двічі, зафіксовані влучання у житлову багатоповерхівку та лікарню, є поранені;
  • російська армія шукає рекрутів для війни в Україні у різних державах світу, звертаючи увагу на менш забезпечені. Сомалі, Сьєрра-Леоне, Непал, Сирія, Куба — це лише короткий перелік країн, де загарбники вербують найманців, заявив представник ГУР Андрій Юсов;
  • міністр оборони США Остін Ллойд офіційно виписався з лікарні та повернувся до роботи. Якийсь час, за порадою лікарів, він виконуватиме обов'язки дистанційно, з дому, однак жодних проблем із цим у Пентагоні не бачать;
  • Естонія може найближчими днями перекрити росіянам вільно перетинати кордон країни. Це пов'язано із міграційним тиском, котрий РФ намагається чинити на естонську державу останнім часом, направляючи до КПП на кордоні іноземців, у яких немає законних прав в'їздити до Євросоюзу. Таку заяву зробили у поліції країни.

5:00 Російські терористи вдруге за ніч обстріляли Селидове (Донецька область). На цей раз зруйнували міську лікарню.

3:00 Внаслідок обстрілу Селидового (Донецька область) було зруйновано житлову багатоповерхівку. Щонайменше 4 особи отримали поранення.

1:00 У східних, південних та ряді центральних областей оголосили тривогу через ракетну небезпеку.

00:00 Херсон зазнав артилерійського обстрілу з лівого берега Дніпра

Із ситуацією в Україні за 11 лютого можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 718: окупанти намагаються оточити Авдіївку, у ЗСУ проблеми зі снарядами

Інформацію за 12 лютого дивіться за посиланням: Війна — день 719: Україна має проблеми з нестачею зброї, а Росія збирає найманців по всьому світу

Про те, що відбувалося 13 лютого, читайте у матеріалі: Війна — день 720: окупанти продовжують терор українських міст і не знижують тиску на фронтах