Війна — день 708: 50 млрд євро для України та знищення ракетного катера РФ

Читать на русском
Автор
2593
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Українські військові продовжують утримувати оборону під натиском росіян, які, як і раніше, фокусують увагу у східній частині нашої країни, але також посилюють тиск на півдні. Попри всі спроби окупантів Сили оборони, продовжують стійко відбивати всі штурми, що для загарбників обертається важкими втратами. Водночас Україна має проблеми також, зокрема в керівництві країни відкрито говорять про брак снарядів.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 1 лютого, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 В повітряному просторі України ворожі дрони, тривогу оголошено в Кировоградській, Миколаївській та Херсонській областях.

22:00 Україна зверталася до РФ, щоб повернути тіла полонених, які, як стверджували московські пропагандисти, були на борту впавшого літака Іл-76, однак Росія на це не йде, — представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов.

21:00 Валерій Залужний написав досить цікаву колонку для CNN. Щоб ви не витрачали багато часу, ми переклали її та виділили головні тези:

  • Друга світова закінчилася майже 80 років тому, але концепція перемоги залишається незмінною: знищити ворога та захопити чи звільнити територію. І все ж кожна війна унікальна.
  • Центральним рушієм цієї війни є розробка систем безпілотної зброї, але не менш важлива допомога партнерів, що поповнюють запаси ракет, засобів ППО та артснарядів.
  • Росія бачить, як події на Близькому Сході відвернули увагу міжнародної спільноти, може спробувати спровокувати подальші конфлікти деінде.
  • Міжнародні санкції слабкі, РФ здатна в партнерстві з іншими країнами розгорнути свій ВПК у погоні за війною на виснаження.
  • Росія має суттєву перевагу в мобілізації, у той час як Україна без непопулярних заходів не здатна покращити чисельність захисників.
  • Україна може за п’ять місяців створити абсолютно нову державну систему технологічного переозброєння, яка дозволить наносити раптові масовані удари, зменшити втрати і залежність від важкої техніки.
  • В 2024 Україна має зосередитися на 3 напрямках: створення системи забезпечення збройних сил високотехнологічними засобами, нова філософія навчання та ведення війни, якомога швидше освоєння нових бойових можливостей.

20:00 Росія вдарила по школі в Мирнограді на Донеччині:

18:00 Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі наступного тижня відвідає Київ та Запорізьку атомну електростанцію.

Четверо людей підірвались на невідомому боєприпасі у населеному пункті Снігурівської територіальної громади Миколаївської області, один з них загинув.

17:00 На борту російського ракетного катера "Івановєц", про знищення якого заявила українська розвідка, могли перебувати до 40 моряків, — Військово-морські сили.

15:00 В мережі з'явилася інформація, що Олексій Арестович виїхав з України за допомогою листа від ГУР, — в ГУР це офіційно спростували.

Росія має сплатити Україні компенсацію у розмірі щонайменше 750 мільярдів доларів, — радник президента України з питань економіки Олег Устенко.

14:00 Лідери ЄС досягли домовленості про виділення макрофінансової допомоги Україні у розмірі 50 мільярдів євро, — президент Європейської ради Шарль Мішель.

ЗСУ відпрацювали по двох спостережних пунктах ворога на лівобережжі Дніпра, — оперативне командування "Південь".

13:00 Бійці ГУР цієї ночі знищили ракетний катер "Івановець" Чорноморського флоту РФ.

12:00 На Миколаївщині внаслідок обстрілів 31 січня пошкоджено об'єкт інфраструктури та мережу електропостачання. Як повідомив голова ОВА Віталій Кім, наразі без світла перебуває близько 400 абонентів, уже тривають відновлювальні роботи. Попередньо, ворог міг використовувати ракети С-300 та "Іскандер-М".

11:00 У 2024 році Україна серйозно збільшить кількість вироблених безпілотників. Про це заявив очільник Міністерства оборони Рустем Умєров.

"Не хочу говорити точну цифру, але йдеться про сотні тисяч різних типів, під виконання різноманітних завдань. Це без FPV — розвідка, корегування вогню, ситуаційна обізнаність в режимі реального часу. Ворог добре знає, що таке українські дрони. Сам факт того, що наш коптер висить в повітрі, є фактом стримування, який змушує ворога тричі подумати, перш ніж висуватися на наші позиції", — підкреслив чиновник.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо ліквідованих окупантів. Минулої доби Україну назавжди покинула 1000 російських загарбників.

Втрати армії РФ в Україні 01.02.2024
Втрати армії РФ в Україні 01.02.2024

9:00 У деяких районах Херсона відсутнє електропостачання. Причина — нічні обстріли російських окупантів. Окрім того, що мешканці міста залишилися без електроенергії, удар завдав проблем ще і транспорту — вивести тролейбуси не маршрути наразі неможливо.

8:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим зведенням з фронту. За минулу добу наші хлопці 66 разів зіштовхнулися із ворогом — найчастіше це ставалося на Авдіївському напрямку.

7:00 Цієї ночі росіяни випустили по Україні чотири безпілотники типу "шахед". Нашим силам ППО вдалося знищити два із них.

6:30 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі у низці областей оголошувалася повітряна тривога. Також було досить гучно на Харківщині, Дніпропетровщині та Херсонщині — здебільшого через застосування ворогом "шахедів". Точні дані чекаємо від Повітряних Сил ЗСУ;
  • неспокійно було і в Росії. Як відрапортували у місцевому Міноборони, вночі ворожі засоби ППО начебто збивали невідомі дроні у Бєлгородській, Курській та Воронежській областях. Про наслідки поки невідомо;
  • в інтерв'ю CNN очільник ГУР Кирило Буданов натякнув, що загальна кількість атак на інфраструктуру, зокрема енергетичну, на території Росії лише зростатиме. Це дозволяє хоча б той факт, що у використанні безпілотників Україна майже рівна із РФ. "Гіпотетично, існує план, за яким все це відбувається. І я вважаю, що цей план включає всі основні об'єкти критичної інфраструктури й об'єкти військової інфраструктури Російської Федерації", — сказав Буданов;
  • у Лондоні затримали колишнього так званого "губернатора" окупованого Севастополя, російського ставленника Дмитра Овсяннікова. Він обіймав свою "посаду" із 2017 по 2019 рр. Його звинувачують у обході санкції та фінансових махінаціях.

05:00 Повітряних тривог немає. Ворожих БПЛА у повітрі не зафіксовано, стратегічна авіація неактивна.

3:00 На Сумщині минулої доби зафіксовано 216 вибухів, всього окупанти обстрілювали її 43 рази.

1:00 Два російські БПЛА зафіксовані на Дніпропетровщині, обидва рухаються у бік Харківщини

00:00 Окупанти увечері обстріляли цивільну лікарню у селі Великий Бурлук (Куп’янський район). У Харківській ОВА повідомили, що довелося евакуювати 38 людей, чотирьом знадобилася допомога лікарів.

Що було в Україні 29 січня — читайте за посиланням: Війна — день 705: росіяни шукають нові напрямки для атаки та продовжують обстріл міст

Інформацію за 30 січня дивіться за посиланням: Війна — день 706: окупанти тиснуть на сході та змінюють тактику на півдні

Про те, що відбувалося 31 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 707: ЗСУ відбивають десятки атак, а окупанти стягують нові сили на схід