Війна — день 705: росіяни шукають нові напрямки для атаки і продовжують обстріл міст

Читать на русском
Автор
3570
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Бойові дії в Україні продовжуються по всій лінії фронту, а окупанти намагаються знайти нові напрямки для ударів. Наприклад, бойові дії відновилися на Шахтарському напрямі, де їх не було уже тривалий час. Найбільш гарячими точками, як і раніше, залишаються Авдіївка та Мар’їнка. При цьому не припиняються російські обстріли, які продовжують забирати життя мирних жителів.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 29 січня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Нідерланди виділяють 87 мільйонів євро на закупівлю артилерійських снарядів для України. Також нідерландці перерахують 25 мільйонів євро для закупівлі озброєння в Міжнародний фонд для України (IFU).

22:00 Станом на зараз є ворожі "шахеди" на Кіровоградщині у бік Черкащини, та на Миколаївщині у бік Кіровоградщини.

21:00 Франція планує виготовити для України 78 "Цезарів", шість із яких будуть поставлені найближчим часом, — заступник міністра оборони Іван Гаврилюк

18:00 Нацгвардія України за минулий тиждень знищила:

  • 53 ворожі артилерійські системи
  • 44 од. автомобільної техніки
  • 38 танків
  • 35 бойових броньованих машин
  • 16 бронетранспортерів
  • 10 БпЛА
  • 8 бойових машин піхоти
  • 8 складів боєкомплекту

Також ліквідовано 31 бліндаж з окупантами всередині. Гвардійці відбили спроби ворога штурмувати наші позиції.

17:00 Західним оборонним компаніям знадобиться два роки, щоб виробити достатню кількість боєприпасів для України, пише The Financial Times.

16:00 На півдні країни зафіксовано застосування ворожими військами понад 80 дронів на добу, повідомила керівник об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України полковник Наталія Гуменюк.

15:00 Rheinmetall у рекордні терміни збудує новий завод для постачання снарядів Україні.

"Темп швидкий: те, що раніше займало десять років, тепер виконується за кілька місяців. Тепер ми в рекордно короткі терміни збудуємо новий завод з виробництва боєприпасів у Німеччині, щоб забезпечити стратегічну безпеку постачання".

14:00 У центрі тимчасово окупованого Донецька пролунали вибухи. Є загиблі. На кадрах з місця подій видно, що удар зазнав групи автомобілів. Деякі були з чорними номерами, якими зазвичай позначають військовий транспорт.

13:00 У тимчасово окупованій Ясинуватій обстріляли відділ внутрішніх справ Міністерства внутрішніх справ РФ. Пошкоджено два кабінети "поліцейських", у будівлі вибиті вікна. Також значно пошкоджено чотири службові автомобілі, припарковані біля зазначеного відділу: два "ВАЗи", один "Рено" та один "ЗАЗ".

12:00 Німецький аналітик Репке заявив, що РФ нібито вже захопила близько 10 відсотків Авдіївки.

11:00 Під час нічної атаки російських дронів деякі з них долетіли аж до західних кордонів держави.

"Сьогодні географія "Шахедів" була більша – деякі одиниці дійшли до західних кордонів нашої держави. Але, зрештою, всі були знищені в тих областях, які ми вже повідомили. Це Миколаївська, Житомирська, Рівненська та Хмельницька області", — сказав речник. ПД ЗСУ Ігнат.

10:00 У ЗСУ спростували інформацію про нібито захоплення росіянами Табаївки на Харківщині.

"Противник заявляє, що захопив Табаївку. Це не відповідає дійсності. Неподалік цього населеного пункту тривають якраз бої", — повідомив речник Командування Сухопутних військ Володимир Фітьо.

9:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо ліквідованих росіян на фронті в Україні. Ще 1070 загарбників поповнили підземне вороже військо!

Втрати армії РФ в Україні 29.01.2024
Втрати армії РФ в Україні 29.01.2024

8:00 На Миколаївщині уламки "Шахедів" пошкодили заклад освіти та приватний сектор. Голова ОВА Віталій Кім зазначив, що уночі, 28 січня, о 22:30 під час бойової роботи підрозділів ППО із відбиття дронової атаки, внаслідок падіння уламків збитих БпЛА, в Арбузинській громаді пошкоджено адміністративну будівлю, заклад освіти та приватний сектор. На щастя, постраждалих немає.

7:00 Ворог атакував Україну 8-ма ударними БпЛА типу "Shahed-136/131". Силами та засобами Повітряних Сил, у взаємодії з ППО Сил оборони України, знищено вісім ворожих БпЛА у межах Миколаївської, Дніпропетровської, Хмельницької та Рівненської областей.

6:00 Аналітики з Інституту вивчення війни вважають, що припинення вогню в Україні піде на користь РФ. Адже це надасть для окупантів час, щоб відновитись та перегрупуватись для майбутніх наступальних кампаній та зміцнення контролю над окупованими територіями.

05:00 Давали повітряну тривогу для Запорізької та Дніпропетровської областей – через загрозу ракетної атаки з боку російських терористів.

03:00 Повітряних загроз немає, небо в України чисте. Безпілотники не фіксувалися.

01:00 У східних та південних областях давали загрозу балістики з боку російських терористів. Покровський район Донеччини та Херсон були під обстрілом С-300 росіян.

00:00 Група російських БПЛА літає західною частиною України. Моніторингові групи пишуть, що вони рухаються у бік Луцька

Що було в Україні 26 січня — читайте за посиланням: Війна — день 702: дивна ситуація в Авдіївці та підготовка Європи до війни

Інформацію за 27 січня дивіться на засланні: Війна – день 703: битва за Авдіївку триває, на фронтах неспокійно

Про те, що відбувалося 28 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 704: окупанти штурмують Авдіївку та відновили атаки на Куп’янськ