Війна – день 704: окупанти штурмують Авдіївку та відновили атаки на Куп’янськ

Читать на русском
Автор
3778
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Окупанти продовжують робити спроби штурмувати українські позиції на всіх напрямках, але найбільш "спекотні" бої відбуваються на Мар’їнському та Авдіївському напрямках. Хоча Авдіївка залишається пріоритетною ціллю для росіян, але через те, що лінії постачання не були перерізані, на Заході не бачать ймовірності того, що місто буде захоплене найближчими тижнями. Також бої відновилися на Куп’янському напрямку, при тому не виключено, що найближчим часом росіяни відновлять ширший наступ у Харківській області.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 28 січня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Вороже корабельне угруповання, яке було розгорнуто у кількості 11 кораблів, зменшило присутність на 5 одиниць, лишилося 6. На бойовому чергуванні знов тільки 2 підводні човни.

Вони разом напоготові мають 8 "Калібрів".

22:00 Українські військові знищили російський "Шахед" в небі над Дніпропетровською областю, заявив голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

21:00 Внаслідок ракетного удару у Кременчуцькому районі є влучання у промисловий об'єкт, повідомив голова Полтавської обласної військової адміністрації Філіп Пронін.

20:00 У багатьох областях України повітряна тривога через пуски ворогом балістичних ракет.

У Полтаві та Кременчуці повідомляють про вибухи.

19:00 Протягом доби відбулось 61 бойове зіткнення. Також ворог завдав 6 ракетних та 2 авіаційних ударів, здійснив 51 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах, повідомляє Генштаб ЗСУ.

18:00 Проросійська хакерська група NoName05716 оголосила про плани здійснити масштабну кібератаку на український уряд, повідомляє The Guardian.

17:00 Німецька компанія-виробник безпілотних літальних апаратів Quantum-Systems розпочала постачання Україні 100 дронів Trinity різних моделей.

16:00 В окупованому росіянами Бердянську пролунав потужний вибух, повідомляє міський голова Мелітополя Іван Федоров.

"В Бердянську. Гучно було мешканцям щонайменше двох районів міста", — написав він.

14:00 В Україні об'єднали десантно-штурмові підрозділи у корпусну структуру.

13:00 ППО збила крилату ракету Х-59 на підльоті до Дніпра. Перед цим вона летіла Кропивницьким, але потім розгорнулася.

Як повідомив командувач ОСГВ "Таврія" Олександр Тарнавський, у зоні відповідальності угруповання загальні втрати ворога за добу склали 364 особи та, крім БпЛА, 26 одиниць військової техніки. Зокрема, 3 танки, 8 ББМ, 1 артсистема, 10 автомобілів та 3 одиниці спеціальної техніки. "Перестали існувати 3 склади боєприпасів ворога. Нейтралізовано або знищено 197 БпЛА різних типів", поінформував Тарнавський.

12:00 Командувач Військово-морських сил віцеадмірал Олексій Неїжпапа переконаний, що Україна виграла б війну швидше, якби могла бити західним озброєнням по території РФ.

"Звичайно, чим швидше Збройні сили матимуть необхідні бойові спроможності та певні можливості для знищення об'єктів інфраструктури противника, тим швидше ми переможемо", — підкреслив він під час інтерв'ю виданню SkyNews.

11:00 У ніч на 28 січня росіяни вдарили по Мирнограду Донецької області. Потрощені багатоквартирні будинки, є троє поранених, серед яких — 15-річний підліток.

10:30 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо ліквідованих росіян на фронті в Україні. Ще 740 загарбників поповнили підземне вороже військо!

Втрати армії РФ в Україні 28.01.2024
Втрати армії РФ в Україні 28.01.2024

9:00 На бойовому чергуванні у Чорному морі знаходяться два підводних човни російської армії. За словами очільниці пресцентру оперативного командування "Південь" Наталя Гуменюк, це — вісім ракет "Калібр", що готові до застосування.

8:30 Генштаб ЗСУ поділився свіжим зведенням із фронтів. Усього за минулу добу було зафіксовано 79 бойових зіткнень із ворогом. Найактивнішим напрямком лишається Авдіївський.

7:00 Цієї ночі сили ППО змогли знищити чотири із восьми "шахедів". На жаль, жодну із ракет, випущених окупантами, збити не вдалося.

"Атаковано цивільні об’єкти та об’єкти критичної інфраструктури в Полтавській, Донецькій, Запорізькій та Дніпропетровській областях", — повідомили у Повітряних Силах ЗСУ.

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • у низці областей вночі лунала повітряна тривога — через загрозу застосування балістичного озброєння зі сходу;
  • ще до опівночі ворог наніс ракетний удар по Полтавщині. У Кременчуцькому районі зруйновано підприємство, на місці виникла серйозна пожежа. На щастя, обійшлося без жертв і поранених;
  • очільник ГУР Кирило Буданов заявив, що найближчим часом обмін полоненими із РФ таки відбудеться. Він говорив про той самий обмін, що був зірваний через падіння Іл-76 на Бєлгородщині. Жодних інших деталей він не надав;
  • держсекретар Штатів Ентоні Блінкен надіслав прем'єр-міністру Греції Кіріакісу Міцотакісу пропозицію щодо допомоги Україні. У Штатах хочуть через Грецію передати або продати зброю Києву в обмін на допомогу Вашингтона на суму 200 мільйонів доларів для офіційних Афін. Про це пише видання Kathimerini.

00:00 Після прильоту промисловим підприємством у Кременчуці спалахнула пожежа, гасіння якої триває. Обійшлося без постраждалих.

Про те, що відбувалося 25 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 701: ситуація на фронті ускладнюється, окупанти рвуться до Авдіївки

Що було в Україні 26 січня — читайте за посиланням: Війна — день 702: дивна ситуація в Авдіївці та підготовка Європи до війни

Інформацію за 27 січня дивіться на засланні: Війна – день 703: битва за Авдіївку триває, на фронтах неспокійно