Війна — день 707: ЗСУ відбивають десятки атак, а окупанти стягують нові сили на схід

Читать на русском
Автор
3373
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Українські військові продовжують стримувати натиск ворожих військ на сході та півдні країни, відбиваючи велику кількість атак біля Авдіївки та Мар’їнки. При цьому спостерігається стягування російських військ на напрямок Куп’янська, хоча для Харкова безпосередньої загрози поки немає. В українській розвідці ж зазначають, що за два місяці наступальних дій росіяни так і не змогли досягти якогось суттєвого прогресу, а їхніх сил може вистачити хіба що до початку весни.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 31 січня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Атаки важливих інфраструктурних об'єктів у різних містах Російської Федерації можуть значно посилитися, заявив керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов в інтерв'ю CNN.

22:00 Окупанти облаштували військовий полігон у приватному секторі під Маріуполем. Прикриваються людьми як живим щитом, повідомляє Маріупольська міська рада.

21:00 Протягом доби 31 січня на передовій в Україні відбулось 52 бойових зіткнення. Обстановка на сході та півдні України залишається складною, повідомляється у вечірньому зведенні Генерального штабу Збройних сил України.

20:00 Український снайпер В’ячеслав Ковальський встановив світовий снайперський рекорд, ліквідувавши російського офіцера на відстані 3 800 метрів.

19:00 За останньою інформацією держав-членів ЄС, вони змогли з березня 2023 року поставити Україні 330 тис. снарядів зі своїх резервів — третину від обіцяного на рік 1 млн, повідомив голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

18:00 Міжнародний суд Організації Об'єднаних Націй (ООН) сьогодні, 31 січня, визнав порушення з боку Росії певних частин Конвенції щодо заборони фінансування тероризму. Відповідне рішення у Гаазі оголошено у справі за позовом України.

17:00 Міністри оборони країн ЄС на неформальній зустрічі у Брюсселі домовилися у середу підготувати додатково 20 тис. військовослужбовців для української армії, повідомив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель.

16:00 Україна може отримати винищувачі F-16 у 2024 році, сказала глава Міноборони Нідерландів Кайса Оллонгрен на неформальній зустрічі міністрів оборони країн Європейського Союзу. При цьому називати точніші терміни міністр відмовилася.

15:00 Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав європейські країни збільшити допомогу Україні, пише RP Online. Він заявив, що підтримка Києва не може залежати лише від Німеччини. Крім того, за словами Шольца, Німеччина планує виділити більше половини всієї допомоги у 2024 році від країн Європи.

14:00 Росіяни атакували Берислав, Херсонська область. Окупанти скинули дві вибухівки на подружжя, яке їхало на мотоциклі. Як зазначає, голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін, постраждалих чоловіка та жінку шпиталізували з вибуховими травмами та уламковими пораненнями.

13:00 У передмісті Харкова під час повітряної тривоги пролунав вибух.

12:00 Пресслужба десантно-штурмових військ ЗСУ показала роботу Challenger 2 біля бою та поділилася враженнями наших військових від використання цього озброєння на полі бою.

11:30 У Покровську на Донеччині через нічний обстріл росіян ракетами С-300 та "Іскандер" поранено шестеро людей — усі чоловіки. Більшість віком від 33 до 57 років, один із них працював охоронцем на підприємстві, яке атакував ворог. Повідомляється, що один із поранених перебуває у важкому стані.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою ліквідованих загарбників. За останню добу вдалося назавжди прибрати з української землі понад тисячу окупантів.

Втрати армії РФ в Україні 24.01.2024
Втрати армії РФ в Україні 24.01.2024

9:00 Вночі в російському Санкт-Петербурзі було гучно — невідомий безпілотник упав на території місцевого заводу "Невский мазут".

8:00 За останню добу на фронті відбулося 88 бойових зіткнень. Найбільше — на Авдіївському напрямку. Про це повідомляється у свіжому зведенні Генштабу ЗСУ.

7:00 Цієї ночі росіяни атакували Україну "шахедами" та балістичними ракетами типу "Іскандер-М". На жаль, жодну із трьох випущених ракет не вдалося збити. Натомість у боротьбі із БПЛА наші військові показали чудовий результат — знищено 14 із 20 дронів!

Складнощів у роботі сил ППО додавала погана видимість через особливості погоди у окремих регіонах країни, зокрема на Одещині.

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі повітряна тривога оголошувалася у низці областей України через загрозу артилерійського та ракетного обстрілів, а також через атаку "шахедів";
  • звуки вибухів могли чути жителі щонайменше Харківської, Кіровоградської, Дніпропетровської та Одеської області. Інформація уточнюється, чекаємо даних від Повітряних Сил;
  • "Ключ до успіху полягає у збереженні західної допомоги Україні. Для Сполучених Штатів вийти з конфлікту в цей вирішальний момент і припинити підтримку України було б голом у свої ворота історичного масштабу", — заявив директор ЦРУ Вільям Бернс у своїй статті для журналу Foreign Affairs;
  • прем'єр Ізраїлю Беньямін Нітаньягу заявив, що Ізраїль не виводитиме війська із Гази до того, поки ЦАХАЛ не досягне всіх своїх цілей. Серед них політик називає повну ліквідацію ХАМАС, звільнення усіх заручників і забезпечення того, щоб Газа більше ніколи не становила загрози для безпеки Ізраїлю.

3:00 Група російських безпілотників продовжує літати по центральних областях України, зберігається загроза для Черкаської області

1:00 Під час вечірнього російського удару по Харкові постраждали троє мирних жителів, а пошкодження отримали два житлові будинки.

00:00 Окупанти запустили ударні БПЛА з боку Чорного моря. Загроза зберігається на Одещині.

Про те, що відбувалося 28 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 704: окупанти штурмують Авдіївку та відновили атаки на Куп’янськ

Що було в Україні 29 січня — читайте за посиланням: Війна — день 705: росіяни шукають нові напрямки для атаки та продовжують обстріл міст

Інформацію за 30 січня дивіться за посиланням: Війна — день 706: окупанти тиснуть на сході та змінюють тактику на півдні