Війна – день 706: окупанти тиснуть на сході та змінюють тактику на півдні

Читать на русском
Автор
2852
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Активні бойові дії продовжуються на більшій частині ділянок фронту, але найбільш "спекотними" напрямками залишаються Авдіївка та Мар’їнка. Також спостерігається зміна тактики росіян у південній частині України, де загарбники зробили ставку на посилене застосування ударних безпілотників. Своєю чергою, Сили оборони продовжують будувати укріплення не тільки на східному кордоні, а й у північній його частині.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 30 січня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 З Авдіївки Донецької області продовжують евакуювати людей і наразі у місті залишається 976 людей.

22:00 Кібератака ГУР "поклала" сервер спецзв’язку Міністерства оборони Росії.

21:00 Кабмін зареєстрував у Верховній Раді новий законопроєкт щодо мобілізації.

Проєкт закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" зареєстровано за номером 10449.

20:00 Україна вже завтра може отримати від Сполучених Штатів Америки високоточні реактивні снаряди (бомби) малого діаметра наземного базування GLSDB виробництва компанії Boeing, які анонсували для Сил оборони ще минулого року.

19:00 Росіяни знову атакували Харківщину: вибухи лунали у передмісті Харкова.

18:00 Для того, щоб ще раз піти на Харків, окупантам потрібно зібрати дуже великі сили, яких вони не мають, заявив начальник служби зв'язків з громадськістю Командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо.

17:00 Президент Франції Емманюель Макрон у вівторок закликав країни Європи бути готовими повною мірою підтримати Україну, якщо США скоротять допомогу Києву або припинять її.

15:00 Російська армія завдала авіаудару по Бериславському району на Херсонщині. Окупанти влучили у житлові будинки, а також у будівлю "Пункту незламності".

14:00 Народний депутат Олексій Гончаренко заявив, що 30 січня Кабінет Міністрів направив до Верховної Ради новий законопроєкт про мобілізацію. Депутати доопрацювали деякі норми та затвердили оновлений проєкт закону.

13:00 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вирушить до США. Він має намір зустрітися з представниками Демократичної та Республіканської партій, аби досягти домовленості щодо військової допомоги для України.

В Україні оголосили масштабну повітряну тривогу. У ЗСУ повідомили, що винищувач МіГ-31 злетів з аеродрому Саваслейка. У Харкові пролунав вибух.

Глава ГУР Кирило Буданов зустрівся з послом Японії в Україні Мацудою Кунінорі. Вони обговорили зміцнення партнерства та звільнення українських територій від окупантів.

12:00 У Верховній Раді України назвали термін появи нового законопроєкту про мобілізацію. Народний депутат Сергій Нагорняк сказав, що документ з’явиться не раніше березня 2024 року.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан готовий схвалити фінансову допомогу для України на саміті Євросоюзу 1 лютого. Але він хоче, щоб суму пакета затверджували щороку, і щоб за неї голосували всі країни-члени ЄС одноголосно.

11:00 У Києві упіймали шпигуна ФСБ, який зливав окупантам важливу інформацію. Зокрема, він стежив за військовими Третьої штурмової бригади, передавав ворогові координати ключових енерго- та теплогенеруючих підприємств, також намагався влаштуватися на оборонний завод.

10:00 Внаслідок нічного обстрілу дронами на Дніпропетровщині пошкоджено обладнання на підстанції НЕК "Укренерго", внаслідок чого сталася пожежа. За інформацією Міненергетики, також пошкоджено мережі у Семенівській громаді Чернігівської області, без світла залишилося 800 споживачів.

09:00 Українські військові знищили російський винищувач-бомбардувальник Су-34 на Луганщині. Про це в ефірі телемарафону сказав речник Генштабу ЗСУ Андрій Ковальов.

08:00 У ніч проти 30 січня окупанти атакували Україну 35-ма ударними БпЛА типу "Shahed-136/131" одразу з трьох напрямків: Приморсько-Охтарськ, Курськ – РФ, Чауда – Крим. Усього вдалося збити 15 дронів. Також двома зенітними керованими ракетами С-300 ворог ударив по Донецькій області. Про це повідомили у Повітряних силах.

07:00 Міноборони РФ заявило, що вночі над окупованим Кримом, Білгородською, Брянською, Калузькою та Тульською областями Росії було перехоплено та знищено у повітрі 21 нібито український БПЛА.

06:00 За останню добу, за даними Генштабу, на фронті було ліквідовано 960 російських окупантів. Також загарбники втратили 10 танків, 1 літак, 31 артсистему, 35 одиниць БПЛА, а також іншої техніки.

05:00 Видання Time випустило великий матеріал про війну в Україні. Зокрема, у статті розповіли, як Україна запускає БПЛА по Росії, а також заявили про те, що українські атаки на Росію будуть ставати все більш зухвалими та сильними – що несе ризики для Заходу.

03:00 Усі безпілотники знищено. Наразі повітряних загроз немає.

01:00 В Україні продовжується знищення іранських дронів. Один безпілотник ще літає у районі Білої Церкви. Також терористи атакували Змієвську громаду на Харківщині, де було чутно серію сильних вибухів.

00:00 Україна перебуває під атакою російських дронів. Щонайменше чотири групи БПЛА були помічені у центральних, південних та східних областях

Інформацію за 27 січня дивіться на засланні: Війна – день 703: битва за Авдіївку триває, на фронтах неспокійно

Про те, що відбувалося 28 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 704: окупанти штурмують Авдіївку та відновили атаки на Куп’янськ

Що було в Україні 29 січня — читайте за посиланням: Війна — день 705: росіяни шукають нові напрямки для атаки та продовжують обстріл міст