Законопроєкт про мобілізацію зареєстрували у Верховній Раді: подробиці (оновлено)

Читать на русском
Автор
3743
В Україні скоро зміниться порядок проведення мобілізації
В Україні скоро зміниться порядок проведення мобілізації. Фото militarist.ua

Новий варіант документа вже направили на розгляд

У вівторок, 30 січня 2024 року, Кабінет Міністрів України направив до Верховної Ради новий законопроєкт про мобілізацію. Депутати доопрацювали деякі норми та затвердили оновлений проєкт закону.

Текст документа ще не оприлюднено. Про це народний депутат Олексій Гончаренко написав у Телеграмі.

Зеленський висловився проти насильницького затримання чоловіків працівниками ТЦК

"КабМін затвердив новий проєкт закону про мобілізацію та направив його до Верховної Ради", — написав Олексій Гончаренко.

Пізніше керівник Секретаріату депутатської фракції Слуга народу у Верховній Раді України Тарас Мельничук додав, що законопроєкт №10449 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" зареєстровано у Верховній Раді України.

Нагадаємо, що попередній законопроєкт про посилення мобілізації 11 січня Кабмін відкликав на доопрацювання. До прописаних у ньому норм було багато претензій як серед звичайних українців, так і самих депутатів. Військово-політичне керівництво надіслало в Уряд правки.

Раніше омбудсмен Дмитро Лубинець заявив, що той проєкт закону про посилення мобілізації порушував конституційні права. Він звернув увагу на основні проблеми: повноваження ТЦК та призов чоловіків із третьою групою інвалідності.

Чимало було запитань і щодо електронних повісток. Міністр оборони Рустем Умєров виступав за впровадження цього нововведення. Глава міністерства цифровізації України Михайло Федоров заявив, що в "Дії" точно не надсилатимуть повістки. Без цього сервісу ідея не може реалізуватись, заявив депутат Федір Вениславський. Тому від ідеї надсилати електронні повістки відмовилися.

Додамо, що скандальний законопроєкт внесли до Верховної Ради ще 25 грудня 2023 року. На початку січня розпочалися слухання щодо окремих норм проєкту за участю військового керівництва країни. Зрештою його не затвердили, а повернули Кабміну.

Раніше "Телеграф" писав, що бронювання працівників від мобілізації може стати платним. У Раді вже готують законопроєкт.