"Це порушення Конституції": Лубінець назвав три проблеми законопроекту про мобілізацію

Читать на русском
Автор
2601
Дмитро Лубінець
Дмитро Лубінець. Фото Фото "Телеграф"

Армію потрібно підтримувати кожному, проте все має відбуватися лише законним способом

Омбудсмен Дмитро Лубінець виділив одразу кілька порушень у новому законопроекті про мобілізацію, які суперечать Конституції України. Вони стосуються людей з інвалідністю третьої групи та повноважень ТЦК.

Загалом він виявив три пункти, за якими виникають питання. Детально про них Лубінець розповів в інтерв’ю NV.

"На мій погляд, прямі порушення Конституції стосуються того, що в запропонованій редакції законопроєкту додаються додаткові повноваження ТЦК. Я напряму показав, що ТЦК — це є військові підрозділи.

Згідно з нашою Конституцією, військові підрозділи не можуть брати участь в обмеженні прав громадян України, навіть якщо юридично у нас введений воєнний статус. Це пряма норма нашої Конституції. Я, наприклад, не зрозумів: якщо у нас всі бачать проблеми по діяльності саме ТЦК, то чому ми додаємо їм повноваження, щоб вони перевіряли документи? У нас є органи, які перевіряють документи громадян України, — це Національна поліція в першу чергу, Державна прикордонна служба, Національна гвардія. Але точно не військові", — сказав він, говорячи про перший пункт.

Другий пункт стосується того, що рішення керівника ТЦК може впливати на те, чи буде громадянин розпоряджатися своїм майном у повному обсязі чи ні. Лубінець вважає нонсенсом, коли військовий ухвалює рішення щодо того, наприклад, чи може хтось продати свою квартиру.

"Для цього знову ж таки є відповідні органи виконавчої влади. Прописуйте це, якщо ви через цю призму хочете збільшити потік мобілізованих в Україні", — пояснив омбудсмен.

І третій пункт пов’язаний із людьми із третьою групою інвалідності, яких у рамках цього законопроекту хочуть також призивати до армії.

"У нас є окрема конвенція ООН, яка ратифікована, в нас є окреме законодавство, яке ратифіковане. Пояснення, яке я чув на засіданні комітету, що у нас дуже багато громадян України скористались незаконним правом і десь через корупційну складову отримали довідку про те, що вони інваліди третьої групи.

Насправді вони не мають права цим займатися. Я сказав, це ж питання не до законодавства. І ви ж це не вирішите на рівні закону. Вам це треба вирішувати в інший спосіб. Але ви не можете просто взяти й порушити наші міжнародні зобов’язання. Знову ж таки, я сподіваюся, що всі застереження і зауваження, які я офіційно висловив, направив на профільний комітет, будуть враховані. Чекаю на остаточну редакцію", — підкреслив Лубінець.

Також він додав, що суспільство справді має підтримати армію і це стосується всіх. Однак це має відбуватися лише в законний спосіб.

"Усі ми розуміємо, що якщо є запит від вищого військового керівництва на те, що нам треба це робити, то суспільство має це підтримувати. Ми ж підтримуємо свою армію, ми підтримуємо свою державу. Ми хочемо вистояти. Отже, ми всі повинні розуміти, що це стосується абсолютно нас усіх. З іншого боку, це треба робити виключно в законний спосіб", — підсумував Дмитро Лубінець.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що речник Верховної Ради Руслан Стефанчук розповів, що в законопроекті про мобілізацію поправлять одразу кілька пунктів. Один із них стосується призову інвалідів третьої групи.