Дебют російської "глушилки" провалився: чому РЕБ "Волноріз" не може захистити техніку окупантів

Читать на русском
Автор
7477
РЕБ Волноріз
РЕБ Волноріз. Фото Відкриті джерела

Новий комплекс радіоборотьби окупантів виявився марним

Російські окупанти продовжують кидати на передову нову техніку. Але часто це відбувається з передбачуваним сумним результатом, який демонструє високий рівень піару техніки, а не готовності.

Так вийшло з комплексом радіоелектронної боротьби (РЕБ) "Волноріз". Про це пише військовий оглядач групи "Інформаційний опір" Олександр Коваленко.

Як пише експерт, "Волноріз" призначався для захисту бронетехніки від малогабаритних дронів і активно рекламувався російською пропагандою з середини 2023 року. Однак насправді він показав вкрай низьку ефективність відбиття атак FPV-дронів.

"Потужність випромінювання "Волноріза" — 30 Вт, а заявлене придушення здійснювалося в діапазоні робочих частот 0,3-6 ГГц, в радіусі до 1 км. При цьому виробник чомусь рекомендував встановлювати на одну одиницю бронетехніки більше одного "Волноріза". ефективним вважалася установка 4-х "Волнорізів", але такою кількістю даних РЕБ просто не встигали забезпечити всіх. Навіть по одному не встигали... І все ж таки... Facepalm?", — пише Олександр Коваленко про низьку ефективність глушилки.

Раніше пропагандисти стверджували, що вага одного "Волноріза" становить 13 кг, він може працювати за температури навколишнього середовища від -40 до +60 °С. А сам комплекс являв собою всеспрямовану антену придушення з робочими частотами 0,3-6 ГГц, оснащену магнітною основою. Установку на танк можна здійснювати без будь-яких доопрацювань та втручання у конструкцію.

Цікаво, що раніше експерт зі зв’язку Сергій Флеш спровокував російських волонтерів, які й розробляли цю глушилку, на те, щоб видати діапазони роботи РЕБ "Тритон" та "Волноріз".

"Ми їх ще не трофеїли. Вкидаю на своєму каналі і звичайно розробник не витримує і розповідає, що там зараз стандартний діапазон (860-930) плюс у коментах росіяни дають багато цікавої інформації", — пише Сергій Флеш.

Тим часом через брак власних потужностей окупанти почали використовувати снаряди з КНДР і навіть ракети.