Війна — день 657: окупанти масовано атакують у двох напрямках, ЗСУ ведуть активну оборону

Читать на русском
Автор
10711
Війна з російськими окупантами продовжується
Війна з російськими окупантами продовжується. Фото Телеграф

Розповідаємо оперативно про головне за добу

Запеклий опір російському вторгненню продовжується. Росіяни йдуть у наступ не зважаючи на втрати. Окупанти розпочали масовані наступальні дії за підтримки бронетехніки на авдіївському та мар’їнському напрямках. ЗСУ продовжують завдавати російським загарбникам вогневої поразки.

У цьому матеріалі Телеграф розповідає про головні події в Україні та світі 12 грудня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Джо Байден на зустрічі із Володимиром Зеленським заявив, що щойно підписав угоду про виділення Україні 200 мільйонів доларів.

22:00 Міністр оборони України Рустем Умеров провів зустріч у Києві з міністром оборони Латвії Андрісом Спрудсом, під час якої було обговорено створення Коаліції дронів.

20:00 Українські військові на Авдіївському напрямку відбили 37 атак російських окупантів, повідомили у Генштабі ЗСУ.

19:00 Сполучені Штати Америки оцінили втрати Росії на війні проти України у 315 тисяч загиблих та поранених солдатів, пише Reuters.

"У розсекреченому звіті розвідки США йдеться, що війна в Україні коштувала Росії 315 тисяч вбитих та поранених військовослужбовців", — йдеться у матеріалі.

Зазначається, що це майже 80% особового складу, який вона мала на момент вторгнення в Україну.

У доповіді також наголошується, що втрати РФ в особовому складі та бронетехніці української армії відкинули військову модернізацію Кремля на 18 років тому.

17:00 Через збій в "Київстар" не працює система оповіщення повітряної тривоги у багатьох містах області, – КОВА

Не працює система оповіщення в Бучі, Ірпені, Вишневому, Березані, Сквирі, Ржищеві, Таращі, Володарці та Гірській тергромаді (Бориспільській р-н). Також є точкові відключення системи оповіщення в м. Бориспіль і ще в 75 населених пунктах.

В усіх цих населених пунктах сигнал "Повітряна тривога" дублюється іншою системою оповіщення.

16:00 США планують виділити Україні два пакети військової допомоги до кінця року, після чого кошти буде вичерпано — Білий дім.

ІТ-інфраструктура "Київстару" частково зруйнована, – гендиректор Комаров. Попередньо метою атаки була саме руйнація інфраструктури. Фахівці працюють над рішенням, але можуть швидко не відновити мережу. Це перша така сильна хакерська атака за всю історію мобільного зв'язку України. У Київстар зараз працює СОГ.

15:00 Нові ініціативи щодо мобілізації в Україні очікуються вже найближчим часом. Зокрема, на наступному засіданні Ставки буде розглянуто пропозиції щодо змін у цій сфері, заявив секретар РНБО Олексій Данилов.

14:00 Українські військові в межах Горлівки на Донеччині відбили у окупантів один із териконів. Також бійцям удалося захопити позиції противника, повідомив Зеленський.

12:30 СБУ затримала на Донеччині агентку ФСБ РФ, котра "зливала" інформацію про переміщення українських військових. Слід зазначити, що її зв'язковою ланкою із російськими спецслужбами став священнослужитель УПЦ (МП). Жінка навіть встигла під час повномасштабної війни побувати у Росії, де отримала офіційний інструктаж щодо наступних дій. Наразі вона затримана, їй загрожує до восьми років за ґратами.

11:00 Президент Володимир Зеленський провів у Штатах зустріч із представниками оборонних компаній США, серед яких BAE Systems, Boeing, Lockheed Martin і General Dynamics. Він запропонував створити в Україні європейський оборонний центр. Також політик поспілкувався із представниками аналітичних центрів США.

"Розповів про результати, яких досягають наші воїни, використовуючи збройну допомогу від США, про наші успіхи в Чорному морі. Завдяки діям українських воїнів та з допомогою партнерів агресор має опинитися в дуже складній для себе позиції", — повідомив Зеленський.

10:00 В Одеській області під час нічної атаки було пошкоджено кілька адміністративних будівель, а також технічні приміщення спортивного закладу. Про це повідомили Сили оборони півдня.

Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо ліквідованих окупантів:

Втрати армії РФ в Україні 12.12.2023
Втрати армії РФ в Україні 12.12.2023

9:00 Вранці російські окупанти вкотре обстріляли центр Херсона, використовуючи артилерію на окупованому лівому березі Дніпра. Як повідомляє місцева влада, ворожий снаряд поранив 29-річного чоловіка. Наразі він перебуває в лікарні, ним опікуються медики.

8:00 Сили протиповітряної оборони успішно знищили вночі дві крилаті ракети та дев'ять "шахедів" у небі над Україною.

7:00 За останню добу на фронті відбулося 89 бойових зіткнень із ворогом. Найбільш активними напрямками лишаються Авдіївський (42), Бахмутський та Мар'їнський (по 14 на кожному). Деталі повідомляє Генштаб ЗСУ:

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі у кількох регіонах України оголошувалася повітряна тривога. Зокрема, вибухи чули на Сумщині та Харківщині, пізно ввечері від "шахедів" відбивалися на півдні. Подробиці очікуємо від Повітряних сил ЗСУ;
  • республіканська партія, котра має більшість голосів у Палаті представників Конгресу США, вже 13 грудня може розпочати розслідування для оголошення імпічменту президента США Джо Байдену, пише Reuters;
  • Міжнародний валютний фонд схвалив перегляд програми розширеного фінансування (EFF) для України. Так, у рамках нового траншу наша держава зрештою отримає близько 900 млн доларів допомоги;
  • опозиційний політик РФ Олексій Навальний, який є арештантом однієї із російських колоній, зник із місця відбування покарання. Як повідомляють його соратники, наразі місцезнаходження Навального невідоме. Подібний процес пов'язують із наближенням президентських виборів у Росії.

05:00 У Харкові та Харківській області оголошували повітряну тривогу. В області чули вибух, ймовірно – це була російська ракета.

У відповідь численні вибухи пролунали на території поки ще російських Бєлгорода та Бєлгородської області.

03:00 В українському небі все спокійно.

Президент України Володимир Зеленський продовжує візит у Сполучені Штати. Під час візиту він вже зустрівся з представниками американських оборонних компаній, з якими обговорив виробництво зброї для України, в тому числі спільне. Також Зеленський зустрівся з президентом Світового банку Аджаєм Бангою та обговорив із ним варіанти використання заморожених активів росії в інтересах України.

01:00 В небі України все спокійно, активності тактичної або стратегічної авіації немає, повторного запуску ударних БПЛА не фіксувалося.

00:00 Сили оборони України за минулу добу відбили понад 70 атак і штурмів російських окупантів на шести напрямках — куп’янському, лиманському, бахмутському, авдіївському, мар’їнському та запорізькому — а також утримують позиції на лівому березі Дніпра в Херсонській області.

Що було в Україні 9 грудня – читайте за посиланням: Війна — день 654: Україна посилює мобілізацію та готується до відключень світла

Інформацію за 10 грудня дивіться за посиланням: Війна — день 655: українська армія тримає фронт, ворог рветься до Авдіївки

Все, що відбувалося 11 грудня, можна переглянути за посиланням: Війна — день 656: важкі бої на сході, Росія не припиняє атакувати Україну дронами