Війна — день 926: успіхи ЗСУ під Покровськом та атака Росії на Павлоград

Читать на русском
Автор
1369
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 06 вересня 2024, 23:05
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Вторгнення РФ в Україну триває вже 926, а бойові дії розгортаються по всій лінії фронту. Хоч ЗСУ і вдалось зупинити наступ росіян на біля Покровська, цей напрямок залишається найгарячішим. Тут за добу сталося 42 бойових зіткнень зі 151. Також українським бійцям вдалось досягти успіху на Харківському напрямку. Водночас Володимир Путін знову повернувся до заяв про переговори.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 6 вересня. Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Іран передав РФ партію балістичних ракет, ймовірно малої дальності дії, пише The Wall Street Journal.

Генштаб ЗСУ: З початку доби відбулося 165 бойових зіткнень, противник завдав 2 ракетні (6 ракет), 57 авіаційних ударів (зокрема, задіяв 61 КАБ) та 472 удари дронами-камікадзе, здійснив 2776 обстрілів позицій наших військ. Інтенсивно атакує противник українських захисників на Покровському напрямку. Впродовж дня, загалом, здійснив 45 штурмових і наступальних дії. Найбільша активність російських окупантів зберігається в районах Новогродівки, Гродівки та Михайлівки. Складна ситуація на Курахівському напрямку, на цей час доби нараховується 41 бойове зіткнення.

Україна отримає від Литви 10 млн євро на закупівлю ракет-дронів українського виробництва "Паляниця".

22:00 В повітряному просторі України ворожі дрони — прямують через Сумщину та Харківщину на Полтавщину та Чернігівщину.

21:00 Зеленський виступив в Італії з такими заявами:

  • Коли ви говорите про страх, що ми битимемо по Кремлю, мені шкода, що ми не можемо це зробити. Тому що засоби дальнього ураження, які є у вас або ваших партнерів, на 200 кілометрів. Коли ви говорите про тисячі кілометрів, ми використовуємо наші власні дрони нашого виробництва. Але ми ніколи, ніколи не били по цивільній інфраструктурі.
  • Наші люди перебувають під постійною загрозою ударів російських ракет і безпілотників. Щоночі й щодня. На щастя, ми маємо системи ППО. Але цього недостатньо, щоб убезпечити всю нашу територію і відбити кожну російську атаку.
  • Путін шукає в найгірших режимах по всьому світі більше ракет, щоб мати можливість продовжити вбивати українських дітей. Ми намагаємося знайти системи, щоб захистити себе.
  • Ми почнемо виробництво зброї під землею, щоб українські солдати могли захистити себе, навіть коли постачання від наших партнерів затримується. І ми поступово переносимо цю війну назад у Росію, щоб Путін врешті-решт відчув тиск шукати лише однієї речі — миру.
  • Україна має бути частиною ЄС та НАТО, щоб повернення агресії Росії чи будь-кого було неможливим.

20:00 Зеленський прибув до Італії. У межах свого візиту він має взяти участь в економічному форумі в місті Черноббіо, де виступить під час панельної дискусії під назвою "Російська агресія проти України". Також на порядку денному українського лідера – зустріч із прем'єр-міністеркою Італії Джорджією Мелоні.

Іспанія передала Україні повну батарею протиповітряної оборони HAWK з шістьма пусковими установками. Вона вже перебуває у Польщі.

Прем’єр Угорщини Віктор Орбан, відповідаючи на запитання, чи можлива зустріч Путіна і Зеленського, угорський прем'єр сказав: "Звичайно. Вона необхідна! … Перше питання – це комунікація. Якщо немає комунікації, війна стає все гіршою і гіршою".

19:00 Путін у грудні 2023 року уклад договір з Іраном, і невдовзі Росія може отримати партію двох типів балістичних ракет, щоб продовжити атаки по мирних містах України, — повідомляє Sky News.

18:00 Шмигаль: "Ми вже знаємо розвіддані про те, що готуються наступні масовані ракетні і дронові удари по нашій енергосистемі".

Зеленський провів зустріч із Федеральним канцлером Олафом Шольцом у Німеччині.

17:30 США оголосили пакет військової допомоги Україні на 250 млн доларів. До нього увійшли:

  • ракети RIM-7 і допомога для ППО;
  • ракети Stinger;
  • боєприпаси для HIMARS;
  • артилерійські боєприпаси калібру 155 мм та 105 мм;
  • ракети TOW;
  • протитанкові системи Javelin і AT-4;
  • бойові машини піхоти Bradley.

17:00 Німеччина з іншими європейськими партнерами планує надати Україні ще 77 танків Leopard 1A5. Окремо також передадуть 12 гаубиць Panzerhaubitz 2000 на суму 150 млн євро, заявив міністр оборони Борис Пісторіус на "Рамштайні". Канада натомість надасть Україні понад 80 тисяч ракетних двигунів та 1300 боєголовок до них, оголосив міністр оборони країни Блер під час "Рамштайну". Наразі двигуни готуються до відправлення в Польщу і надійдуть туди у найближчі місяці.

Нідерланди мають намір надати обладнання та матеріали для технічного обслуговування українських винищувачів F-16, а також ракети класу "повітря-повітря", які літаки зможуть використовувати для захисту українського повітряного простору, заявив міністр оборони Нідерландів Рубен Брекелманс.

Єврокомісія виділить Україні 40 млн євро на ремонт енергетичних об'єктів перед зимою, заявила президент ЄК Урсула фон дер Ляєн.

16:00 У п’ятницю в.о. спецпредставника США з питань економічного відновлення України, заступник держсекретаря США Річард Вермой прибув із візитом до Києва.

Захисні споруди на об'єктах НЕК "Укренерго" готові на понад 85%, — прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Кількість поранених у Павлограді внаслідок ракетного удару РФ зросла до 58 людей, троє з них — у важкому стані, неповнолітніх постраждалих уже п’ятеро.

15:00 В Дніпрі було чутно вибух, ймовірно робота ППО по ворожому дрону.

14:00 Міністр оборони України Рустем Умєров назвав фокус України в рамках нового "Рамштайну":

  1. Забезпечення України системами ППО та ракетами до них.
  2. Боєприпаси та техніка для наших бригад.
  3. ⁠Посилення далекобійних можливостей нашої країни. Зокрема, шляхом підтримки та фінансування української оборонної індустрії.

В Павлограді вже 55 постраждалих внаслідок ракетного удару, одна людина загинула.

13:00 Росія випустила по Павлограду на Дніпропетровщині п’ять балістичних ракет типу "Іскандер-М"/KN-23 із Воронезької та Ростовської областей, ДСНС повідомляє вже про 40 постраждалих та одного загиблого.

Керівник ОП Андрій Єрмак: "Буде більше зброї від союзників".

У Херсоні російські військові скинули з дрона вибухівку на маршрутку, що стояла на кінцевій зупинці, незначні травми отримав водій.

12:00 СБУ затримала десятого учасника агентурної мережі ФСБ на Донеччині, який шпигував за Силами оборони в районі Покровська. Агент збирав розвіддані про розташування українських військ, їхнє озброєння та пересування для підготовки російського наступу в цьому регіоні. 40-річному місцевому жителю оголошено підозру у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану, за що йому загрожує довічне ув'язнення.

11:00 Президент Володимир Зеленський знаходиться із робочою поїздкою за кордоном. 6 вересня він бере участь у засіданні "Рамштайну" у Німеччині, а також має заплановані переговори з канцлером Олафом Шольцом.

"Після цього – Італія. Міжнародний економічний форум "Амброзетті", зустрічі з представниками італійського бізнесу. Переговори з Головою Ради міністрів Італії Джорджею Мелоні", — додав глава держави.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат російських окупантів на фронті:

Втрати армії РФ в Україні 06.09.2024
Втрати армії РФ в Україні 06.09.2024

09:00 Армія РФ серйозно активізувалася поблизу Курахового та Вугледару на Донеччині. Головна мета ворога, як пише ISW, — не допустити передислокації підрозділів ЗСУ задля посилання оборони Покровська.

Карта боїв на Донбасі 06.09.2024
Карта боїв на Донбасі 06.09.2024

08:00 Дніпропетровщина всю ніч була під атакою російських окупантів. Гучно було у Нікопольському та Криворізькому районах. Є кілька постраждалих, пошкоджено житлові будинки, гаражі, автівки, також уламки зачепили газопроводи та лінії електропередач.

07:00 Під Львовом здійнялася пожежа після нічної атаки "шахедів", повідомив мер Львова Андрій Садовий. За його даними, загоряння сталося у селі Малехів. Вогонь охопив приміщення складу внаслідок падіння уламків безпілотника. Даних про постраждалих не надходило. Оперативники одразу ж виїхали на місце події, аби ліквідувати пожежу.

Малехів Львівська область карта
Малехів Львівської області на карті

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі окупанти вкотре атакували Україну за допомогою "шахедів" та ракет. Вибухи чули у низці регіонів, зокрема на Сумщині, Вінниччині, Дніпропетровщині, Київщині, Львівщині, Харківщині. Деталі чекаємо від представників місцевої влади;
  • Україна посилить свою систему ППО завдяки Великій Британії. В Лондоні пообіцяли поставку легких багатоцільових ракет (LMM) саме для комплексів протиповітряної оборони. Партія планується в розмірі 650 штук, а вартуватиме близько 162 млн фунтів стерлінгів;
  • Deep State: ЗСУ вдалося відновити позиції у Нью-Йорку, Неліпівцях та поблизу Липців. При цьому армія РФ також має успіхи — зафіксовано просування поблизу Піщаного, Стельмахівки та низки інших сіл на Донбасі;
  • Путін має припинити говорити про вибори в США і, що найголовніше, "припинити у них втручатися". Про це на свіжому брифінгу заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі.

05:00 Останній безпілотник ворога фіксується у Кременчуцькому районі.

03:00 Вибухи гриміли у Львові, ППО відбивала атаку ударних безпілотників окупантів.

01:00 До десятка ворожих безпілотників перебувають у повітряному просторі України.

00:00 У Генштабі інформують, що на Покровському напрямку від початку цієї доби точилися 42 бої у районах населених пунктів Суха Балка, Пантелеймонівка, Зелене Поле, Воздвиженка, Новотроїцьке, Гродівка, Миролюбівка, Новогродівка та Михайлівка. Сили оборони відбили 37 наступальних дій, п’ять, станом на 22:00 5 вересня, — ще продовжуються.

Покровський напрямок на мапі Deep State
Покровський напрямок на мапі Deep State

На другому за кількістю бойових зіткнень, Курахівському напрямку, ворог 28 разів проводив наступальні дії поблизу Лисівки, Українська, Галицинівки, Красногорівки, Георгіївки та Костянтинівки. Українські захисники зупинили 24 атаки, чотири, станом на 22:00 5 вересня, – ще тривають.

Курахівський напрямок на мапі Deep State

Про те, що відбувалося 3 вересня, читайте у трансляції: Війна — день 923: окупанти тиснуть на трьох напрямках, а в Росії чути вибухи

З ситуацією в Україні за 4 вересня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 924: загарбники активізувалися під Харковом і тиснуть біля Покровська

Про новини та події 5 вересня ми розповідали тут: Війна — день 925: під Покровськом точаться активні бої, а росіяни змінюють тактику обстрілів