Війна — день 925: під Покровськом точаться активні бої, а росіяни змінюють тактику обстрілів

Читать на русском
Автор
1045
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 05 вересня 2024, 23:08
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російське вторгнення в Україну продовжується, а бойові дії розгортаються по всій лінії фронту. Як і раніше, найбільш гарячим напрямком залишається Покровське, де за добу сталося 49 бойових зіткнень зі 164. При цьому росіяни змінюють тактику обстрілів і частіше використовують балістичні ракети, які здатні долетіти до прифронтових та прикордонних міст за лічені хвилини.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 5 вересня. Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Швеція виділить майже 44 млн євро на підтримку енергетики й опалення в Україні. За ці кошти встановлять дві газові турбіни для виробництва електроенергії.

22:00 Україна отримає систему NASAMS від Канади на початку 2025 року. Канада заплатила уряду США понад 400 мільйонів доларів за систему ППО для України ще в березні минулого року. Але компанія Raytheon її все ще не виготовила.

21:00 Зеленський прокоментував урядові заміни та зазначив: "дуже важливо, щоб урядові інституції зараз працювали максимально активно – ще активніше, ніж це було раніше. На всіх рівнях"

Президент наголосив, що є десятки цілком конкретних завдань, і на своїй посаді кожен протягом осені повинен дати визначені результати.

20:00 Швейцарія продовжила статус захисту для українських біженців до 2026 року.

19:00 В "Укрзалізниці" повідомили, що поїзди до Покровська з Києва та Львова курсуватимуть до 11 вересня включно. Надалі будуть доступні лише евакуаційні рейси, а місця посадки варіюватимуться для безпеки. Купити квитки можна до 6-7 вересня включно. Зауважимо, що евакуаційний поїзд тепер відправляється з Павлограда, а не з Покровська.

18:00 У НАТО обговорюється використання Україною далекобійних ракет для завдання ударів по російських військових об'єктах, заявив генсек Альянсу Єнс Столтенберг.

Тим часом у Полтаві закінчили розбір завалів на місці прильоту навчальним закладом. Загинуло 55 людей, поранено – 328 осіб.

17:00 Польща припинила пошуки російського дрона, який міг залетіти під час атаки на Україну 26 серпня. Зазначається, що поляки жодних слідів не ідентифікованого літаючого об'єкта не знайшли.

16:00 Румунія подарувала Україні систему "Patriot". Відбулось це у рамках безпекової угоди між країнами.

15:00 РФ перекинула на Курщину близько 60 тисяч військових, — Зеленський

14:00 "Шахеди", які війська Росії запускали по Україні вночі, залетіли в повітряний простір Білорусі. Один із них упав на будівлю складу у Гомелі.

13:00 Операція України у Курській області була превентивним ударом. Українське командування застосувало план "А" — Зеленський.

12:00 По всій території України оголошено повітряну тривогу. За даними Повітряних Сил, в Росії злетів МіГ-31К.

Повітряна тривога в Україні 05.09.2024
Повітряна тривога в Україні 05.09.2024

11:00 Окупанти вдарили дроном по Садовому Херсонської області. Через це постраждав 42-річний чоловік — у нього діагностовано вибухову та закриту черепно-мозкову травми, а також контузію, інформує місцева влада.

10:00 У Полтаві збільшилася кількість жертв — наразі вже 54 людини загинули через російський удар 3 вересня. Ще 297 осіб отримали поранення, повідомили у ДСНС України.

09:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті:

Втрати армії РФ в Україні 05.09.2024
Втрати армії РФ в Україні 05.09.2024

08:00 Білорусі сьогодні довелося відбивати "шахедну" атаку разом із Україною. А все тому, що кілька "зальотних" безпілотників завітали до нашого північного сусіда. Над білоруським Гомелем активно працювала ППО, було чутно численні вибухи. Місцеві пабліки стверджують, що через падіння уламків сталося кілька пожеж.

07:00 У Києві пролунало кілька вибухів. Міська влада вже звітує про активну роботу ППО. Судячи із інформації моніторингових каналів, безпілотники атакують передмістя столиці. Повітряна тривога для жителів Києва та області продовжувалася всю ніч.

06:30 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • у ніч на 5 вересня окупанти вкотре атакували Україну — в більшості випадків "шахедами". Ворожі безпілотники були помічені у багатьох областях України. Вибухи фіксувалися на Київщині, Сумщині, Житомирщині, Дніпропетровщині. Подробиці чекатимемо від Повітряних Сил та місцевої влади;
  • утім, не лише Україна відбивалася від навали "шахедів" — моніторингові канали стверджують, що відпрацювати кілька БПЛА довелося і білоруській армії. Причина в тому, що дрон залетів на територію РБ, що категорично не подобається Лукашенку;
  • також неспокійно було і в Новоросійську (РФ), де начебто помітили морські безпілотники. Зазначимо, що саме до цього міста окупанти перевели більшість Чорноморського флоту, який уцілів;
  • Камала Гарріс погодилася на умови дебатів, висунуті штабом Дональда Трампа. Як повідомляє ABC News, дебати триватимуть 90 хвилин, передбачається дві рекламні паузи, питання ставитимуть лише модератори, а мікрофони політиків умикатимуться по черзі;
  • Україна за добу 4 вересня здобула чотири "золота" на Паралімпіаді-2024. Загальний медальний залік стверджує, що ми закінчили черговий змагальний день на сьомому місці турнірної таблиці.

05:00 До семи ворожих безпілотників летить у бік Житомира.

3:00 Російські БПЛА під час атаки залетіли на територію Білорусі. Один із них збили над Гомелем.

1:00 Ударні безпілотники заходять із північних та південних областей та рухаються до Київської, Полтавської, Харківської, Дніпропетровської області.

00:30 Росія знову запустила Україною велику кількість безпілотників. Також було відзначено запуски КАБ у бік Сум

Про те, що відбувалося 2 вересня, читайте у трансляції: Війна — день 922: росіяни люто штурмують під Покровськом і просуваються в інших місцях

З ситуацією в Україні за 3 вересня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 923: окупанти тиснуть на трьох напрямках, а в Росії чути вибухи

Про новини та події 4 вересня ми розповідали тут: Війна — день 924: загарбники активізувалися під Харковом і тиснуть біля Покровська