Війна — день 923: окупанти тиснуть на трьох напрямках, а в Росії чути вибухи

Читать на русском
Автор
1986
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 03 вересня 2024, 23:01
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Україна вже 923 дні відбиває російське вторгнення. Загарбники фокусують свої зусилля на Покровському напрямку, але також активні на Курахівському та Времівському. Що стосується Покровська, то ворог знаходиться за вісім кілометрів від нього, а в місті вже регулярно чути артилерійські перестрілки. ВСУ тим часом змогли просунутися на Курській області та стабілізуватися на лінії Мала Локня — Погрібки.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 3 вересня. Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Після удару росіян по Полтаві США найближчими тижнями направлять більше військової допомоги Києву, — представник Радбезу Білого дому Кірбі. Водночас президент Латвії Едгарс Рінкевичс заявив, що обмеження, накладені на Україну на застосування всієї зброї проти Росії, повинні бути зняті.

"Йдеться не про ескалацію, йдеться про виживання невинних людей", – зазначив Едгарс Рінкевичс.

22:00 Латвія безоплатно відправить Україні ще 18 авто, конфіскованих у місцевих водіїв за п'яну їзду. Їхня загальна вартість — 95 тисяч євро.

21:00 Володимир Зеленський зустрівся з главою МАГАТЕ Рафаелем Гроссі. Вони обговорили посилення ядерної безпеки в Україні. Під час переговорів сторони також порушили питання неприпустимості обстрілів українських АЕС та інших енергооб'єктів.

20:00 Норвегія виділила €48 млн на безпілотники та ППО для України. Країна внесла ці кошти до Міжнародного фонду для України (IFU).

19:00 У тимчасово окупованому Бердянську пролунала серія вибухів. Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко заявляє, що прилетіло по полігону Новопетрівка, де були окупанти.

Бердянськ на мапі Deep State

18:00 У середу, 4 вересня, графіки відключень діятимуть протягом доби. Час застосування і обсяг обмежень будуть такими:

  • 00:00 – 5:00 – одна черга відключень;
  • 5:00 – 11:00 – дві черги відключень;
  • 11:00 – 15:00 – одна черга відключень;
  • 15:00 – 24:00 – дві черги відключень.

17:00 Україна має безпілотники та ракети, які можуть летіти на 1500 км вглиб Росії, — зазначив в інтервʼю CNN міністр України з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін.

16:00 Парламент Румунії остаточно ухвалив рішення про передачу Україні ЗРК Patriot. Також Німеччина передасть Україні шість ЗРК IRIS-T і придбає ще шість для своїх ВПС.

15:00 У Полтаві вдалося врятувати 25 людей, 11 із яких дістали з-під завалів, — МВС.

14:00 Рада підтримала включення Сил безпілотних систем до окремих родів сил ЗСУ. Як повідомив нардеп Ярослав Железняк, за законопроєкт №11507 (в цілому) свої голоси віддали 294 народні обранці.

13:00 Рада в першому читанні підтримала збільшення бюджету цього року на 500 млрд грн.

12:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат ворога:

Втрати армії РФ в Україні 03.09.2024
Втрати армії РФ в Україні 03.09.2024

11:00 У ніч на 3 вересня ворог здійснив масований обстріл залізничної інфраструктури в Сумській та Дніпропетровській областях. Тим часом у Покровську Донецької області внаслідок артобстрілу постраждали двоє працівників Укрзалізниці. Незважаючи на атаки, жоден пасажирський рейс не було скасовано, і залізниця продовжує працювати.

10:00 Вранці росіяни обстріляли Садове, що на Херсонщині. На жаль, загинув 67-річний місцевий житель. 62-річна жінка наразі госпіталізована із пораненнями.

09:30 Запорізька АЕС знову перебуває на межі блекауту. Через чергові обстріли противника станція вкотре заживлена від української енергосистеми лише однією лінією електропередачі. Дані повідомили в "Енергоатомі".

08:30 За ніч нашим підрозділам ППО вдалося знищити 27 безпілотників. Ще шість ворожих дронів були локаційно втрачені — ймовірно, впали під дією засобів РЕБ. Слід зазначити, що окрім "шахедів" росіяни також використали в атаці ракети — балістичні "Іскандер-М"/KN-23 та керовані авіаційні Х-59/69. На жаль, їх збити не вдалося. Бойова робота велася у Київській, Одеській, Харківській, Миколаївській, Херсонській, Полтавській, Чернігівській та Сумській областях.

07:00 Відключення світла стануть інтенсивнішими у вівторок — енергетики застосовуватимуть щільніші графіки. Про це повідомили в "Укренерго". Так, відключень слід чекати за таким графіком:

  • 6:00 – 12:00 – дві черги відключень;
  • 12:00 – 16:00 – одна черга відключень;
  • 16:00 – 24:00 – дві черги відключень.

06:00 У ніч на 3 вересня в Україні відбулася чергова нічна атака: окупанти вкотре кошмарили мирні міста та села. У низці міст чули вибухи. Зокрема, було гучно у Харкові та області, Запоріжжі, Дніпрі, Чернігові, Миколаєві і на Херсонщині. Десь ворог застосовував "шахеди", десь — вдався до ракетного терору. Атака тривала майже всю ніч. Ще на світанку 3 вересня у частині регіонів лунали сигнали повітряної тривоги.

3:00 Велика група безпілотників помічена на півдні країни, місцеві канали повідомляли, що вони рухаються через Херсонську область у бік Миколаївської.

1:00 Росіяни запустили кілька груп безпілотників, які зафіксовані у Чернігівській, Сумській та Київській областях.

00:00 Біля російської Твері вночі працювала ППО, у мережі показали кадри того, як там намагалися перехопити невідомі БПЛА.

З ситуацією в Україні за 31 серпня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 920: новий командувач Повітряних сил в Україні та масована атака дронів РФ

Про новини та події 1 вересня ми розповідали тут: Війна — день 921: росіяни просуваються під Покровськом і готуються до нових обстрілів

Про те, що відбувалося 2 вересня, читайте у трансляції: Війна — день 922: росіяни люто штурмують під Покровськом і просуваються в інших місцях