Російський удар по Полтаві: ракети влучили в Інститут зв'язку та лікарню, багато жертв (всі деталі)

Читать на русском
Автор
3495
Ілюстративне зображення Новина оновлена 04 вересня 2024, 00:09
Ілюстративне зображення. Фото Колаж "Телеграфу"

З-під завалів дістали більше десятка людей

У вівторок, 3 серпня, російські окупанти скерували на Полтаву дві балістичні ракети. Одне з влучань припало на територію навчального закладу та лікарні.

Про це повідомив Володимир Зеленський. За його словами, частково зруйновано одну з будівель Інституту зв'язку.

UPD: У командуванні Сухопутних військ ЗСУ заявили, що безпеку особового складу на військових об'єктах після удару по військовому навчальному закладу у Полтаві буде посилено. Наразі проводиться розслідування, щоб з'ясувати, чи було зроблено достатньо, щоб убезпечити життя та здоров'я військовослужбовців на об'єкті.

Водночас у Міноборони заявили, що жодних шикувань під час тривоги у Полтаві не було. Спікер Міноборони Дмитро Лазуткін заявив, що там проходив навчальний процес, коли пролунав сигнал повітряної тривоги. Тоді всі почали спускатися в укриття, але вибухи сталися вже за кілька хвилин.

О 19:30 стало відомо, що кількість постраждалих виросла до 271. Рятувальна операція триватиме всю ніч.

Станом на 18:00 відомо про 51 загиблу людину та ще 219 поранених. Під завалами може бути близько 15 осіб. За даними слідства, як повідомляє Офіс Генпрокурора, росіяни здійснили атаку двома балістичними ракетами "Іскандер- М". Ворог поцілив у навчальний заклад та лікарню.

Зазначається, що частково було зруйновано одну із будівель Інституту зв’язку, лікарню та прилеглі будинки. Наразі на місці працюють рятувальники, слідчо-оперативна група та інші служби, триває розбір завалів.

Також головком Олександр Сирський заявив, що військова служба правопорядку в ЗСУ максимально залучена до оперативного розслідування цієї події. Зауважимо, що у ДБР відкрили кримінальне провадження після російської атаки на Полтави.

Раніше Олена Зеленська повідомляла, що у Полтаві (станом на 16:44 — ред.) вже 47 загиблих та 206 поранених.

Як зазначив депутат Полтавської міської ради Сергій Каплін, у Полтаві після удару по навчальному закладу тривога оголошувалась ще кілька разів, тому рятувальники не могли почати витягувати людей з-під завалів одразу.

За його словами лікарні забиті постраждалими.

"Люди опинилися під завалами. Багатьох вдалося врятувати. Більш ніж 180 людей поранені. На жаль, багато загиблих. Станом на цей час відомо про 41 загиблого", — каже президент.

Голова Полтавської ОДА Філіп Пронін наголосив, що з середи, 4 вересня, в області оголошено жалобу.

"Відзавтра область – у триденній жалобі. Світла пам'ять усім загиблим. Ворог обов'язково має відповісти за всі злочини проти людяності", — написав він.

Як зазначив голова Міністерства внутрішніх справ (МВС) Ігор Клименко, наразі на місці ворожого удару по навчальному закладу в Полтаві в посиленому режимі працюють усі оперативні служби.

"Рятувальники локалізували пожежу та продовжують розбір завалів. Завдяки швидкій та злагодженій роботі 25 людей врятували, 11 з них дістали з-під завалів. Усіх потерпілих невідкладно передають лікарям для надання медичної допомоги", — додав Клименко.

Він зауважив, що біля місця влучання російської ракети розташований житловий масив. Від вибуху у багатоповерхівках повибивало скло, шибки вікон та пошкоджено фасади.

Наразі правоохоронці проводять поквартирний обхід. Вони перевіряють, чи немає постраждалих. Вже зафіксована понад сотня заяв про пошкодження майна внаслідок удару.

"Роботи тривають. Рятувальні служби з урахуванням безпекової складової працюватимуть, доки не переконаємося, що деблокували з-під завалів усіх", — наголосив голова МВС.

Раніше "Телеграф" розповідав, що внаслідок російського удару по Запоріжжю загинув маленький хлопчик.