Війна — день 921: росіяни просуваються під Покровськом і готуються до нових обстрілів

Читать на русском
Автор
1656
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 01 вересня 2024, 23:07
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Темпи бойових дій на фронті не знижуються навіть на 921 день повномасштабної війни. Найбільш активні сутички тривають у районі Покровська, де росіянам в останні дні вдалося суттєво просунутися та захопити кілька населених пунктів. До того ж росіяни намагаються активно тиснути не скільки на сам Покровськ, скільки населені пункти на південний захід від нього, на кшталт Селидове та Українська. Кремль тим часом сподівається, що йому вдасться деморалізувати українців у тилових містах і тим самим підірвати фронт, а тому, на думку експертів, найближчими місяцями обстрілів побільшає.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 1 вересня. Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 За даними Генштабу, найгарячішим напрямком залишається Покровський. Кількість боєзіткнень зросла до 62. Загарбники продовжують натиск на бойові порядки захисників України поблизу Воздвиженки, Зеленого Поля, Калинового, Гродівки, Новогродівки, Карлівки, Маринівки та Михайлівки.

22:00 Зеленський підписав санкції РНБО проти авіагалузі Росії та колаборантів.

"Майже 150 суб’єктів — юридичних та фізичних осіб, які забезпечують роботу авіаційної інфраструктури Росії. Також ще один пакет санкцій проти колаборантів. Тих, хто обрав працювати на зло — на війну", — повідомив президент.

21:00 Майже 60% поляків підтримують думку, що Польща має збивати російській повітряні об’єкти, які порушують повітряний простір країни. Дослідження провело агентство SW Research, вони опитали 800 польських громадян.

20:00 Німеччина передала Україні новий пакет військової допомоги, — сайт уряду Німеччини. У пакет увійшли:

  • ЗРК IRIS-T SLS;
  • евакуаційна машина Bergepanzer 2;
  • 26 безпілотників-розвідників "Вектор";
  • 6 інженерних екскаваторів;
  • 14 000 снарядів 155 мм;
  • 10 безпілотних надводних кораблів;
  • 55 000 аптечок, гвинтівки.

19:00 Завтра відключення діятимуть протягом всієї доби, — "Укренерго".

  • 00:00 – 16:00 – одна черга відключень.
  • 16:00 – 24:00 – дві черги відключень.

18:00 Приблизно 10 резервуарів з паливом згоріли після удару БпЛА по нафтобазі "Атлас" у Ростові. Пожежу вдалося загасити лише на п'ятий день після атаки.

17:00 У Харкові ворог атакував один з енергообʼєктів, — Міненерго. За словами мера міста Ігоря Терехова, ворог застосував тактику повторних ударів. Коли на місце прильотів прибули рятувальники та медики, ворог здійснив повторний обстріл. На щастя, ніхто не загинув, але деякі з постраждалих перебувають у важкому стані. Найменшому постраждалому від обстрілу Харкова три місяці. Станом на зараз є інформація про 44 постраждалих. З них семеро — діти.

16:00 Росія прискорила просування до Покровська, але темп може знизитись, — розвідка Британії. За даними британської розвідки, росіяни вже можуть бути за 10 км від Покровська, але просування може знизитись, коли вони зайдуть у населені пункти поблизу.

15:00 Росіяни вдарили "Ураганами" Курахове Донецької області. Загинули 4 особи, ще 9 постраждали.

14:00 Російські окупанти завдали масованого удару по Харкову. У місті пролунало близько десяти вибухів. Є пошкодження цивільної інфраструктури та потерпілі. Серед постраждалих — шестирічна дитина.

13:00 У Львівській області знайшли залишки російських ракет після масованої атаки на Україну. Йдеться про частини ракет "Кинджал" та Х-101. Їх вже вилучили сапери.

12:00 Міноборони РФ заявило, що під час масованої нічної атаки нібито вдалося збити 158 українських безпілотників. З них 46 — над територією Курської області.

11:00 У напрямку головного удару ворога ситуація складна, – Сирський

10:00 Понад 160 ракет, 780 КАБів та 400 БПЛА РФ застосувала протягом минулого тижня проти України, — Зеленський.

09:00 У ніч на 01 вересня 2024 року противник застосував проти України балістичну ракету "Іскандер-М" із Курської області та одинадцять ударних БпЛА типу "Shahed-131/136" із мису Чауда – Крим. В результаті бойової роботи підрозділами зенітних ракетних військ, засобами радіоелекторонної боротьби Повітряних Сил та розрахунками мобільних вогневих груп Сил оборони України збито вісім ударних БпЛА у межах Одеської, Миколаївської, Херсонської, Кіровоградської та Дніпропетровської областей.

08:00 Внаслідок вечірнього обстрілу Харкова постраждали четверо осіб За даними прокуратури, серед постраждалих 13-річна дівчина та дві жінки 24 і 20 років, а також 26-річний чоловік. Удар по Харкову був завданий ракетою "Гром-Е1". Пошкоджено будівлі цивільного підприємства та понад 25 авто.

07:00 Мінус 1350 солдатів ворога за добу. У Генштабі оновили дані по втратам ворога.

06:00 ISW не фіксував просування ЗСУ у Курській області 31 серпня

05:00 Росіяни заявили, що українські безпілотники нібито намагалися атакувати Москву. Також відомо про фіксацію невідомих БПЛА у Воронезькій та Волгоградській областях РФ.

03:00 Кілька безпілотників все ще залишаються у повітряному просторі України.

01:00 Не менше п'яти російських БПЛА фіксується у повітряному просторі України. Водночас за даними моніторингу на Росію полетіло до ста українських безпілотників.

00:00 У Росії фіксується активність БПЛА у низці регіонів, включаючи Білгородську та Волгоградську область. Також z-канали повідомляють про активність морських безпілотників біля Криму.

Про новини та події 29 серпня ми розповідали тут: Війна — день 918: Україна втратила F-16, але просувається у Курській області

Про те, що відбувалося 30 серпня, читайте у трансляції: Війна — день 919: скандал із F-16 в Україні та потужний удар по Харкову

З ситуацією в Україні за 31 серпня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 920: новий командувач Повітряних сил в Україні та масована атака дронів РФ