Війна — день 919: скандал з F-16 в Україні та потужний удар по Харкову

Читать на русском
Автор
1826
Настав новий день спротиву російським окупантам Новина оновлена 31 серпня 2024, 00:01
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі п’ятниця, 30 серпня 2024 року. Минула доба ознаменувалася для України сумною новиною, — було втрачено один із довгоочікуваних бортів F-16. При цьому смути вкотре додала і нардепка Мар’яна Безугла, яка заявила, що він нібито впав у зв’язку із "дружнім вогнем" української ППО. Також загострюється ситуація на фронті. Зокрема, дуже гаряче в районі Селидового та Синьківки.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 30 серпня. Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Харків. Кількість загиблих унаслідок ворожого удару по місту зросла до 7 людей, з них 1 дитина. 77 осіб постраждало, з них 18 дітей, повідомляє ДСНС.

Чеський президент Петр Павел вважає, що просування російських сил у районі Покровська в Донецькій області не пов’язане з діями Збройних Сил України на Курщині.

Кабінет міністрів України припинив роботу лінії прямого засекреченого телефонного звʼязку між Києвом і Москвою, яка існувала з 1998 року. Про це написав у Telegram постійний представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

22:00 Внаслідок удару по Харкову вже семеро загиблих, — з-під завалів 12-ти поверхівки в Індустріальному районі дістали загиблу жінку.

21:00 Виконувачем обов'язків командувача Повітряних Сил став генерал-лейтенант Анатолій Кривоножко. Він є командувачем повітряного командування "Центр" ПС ЗСУ.

20:00 Президент Зеленський звільнив командувача Повітряних сил ЗСУ Миколу Олещука.

За останніми даними внаслідок атаки на Харків шість людей загинули, ще 59 постраждали, серед них дев'ять дітей у віці від 5 до 16 років.

19:00 Кількість постраждалих внаслідок обстрілу Харкова зросла до 57, заявив речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко.

В мережі з'явилося відео моменту удару по багатоповерхівці в Харкові:

18:00 З тимчасово окупованої Херсонщини вдалося повернути ще 4 родини, які виховують 6 дітей, 2 хлопчиків і 4 дівчаток, віком від 2 місяців до 16 років.

17:35 Росія здійснила п’ять авіаційних обстрілів Харкова з Бєлгородської області боєприпасом УМПБ Д-30. Загинуло п'ять осіб, серед яких 14-річна дівчинка. Ще 40 людей постраждали.

17:00 У Чернігівській області внаслідок дронової атаки армії РФ горять шість будинків мирних жителів прикордонної Семенівської громади.

Генштаб ЗСУ: Загалом, від початку доби відбулося 109 бойових зіткнень. Від вогню ворожої артилерії та мінометів постраждали райони населених пунктів Дружба, Ромашкове, Сопич, Кучерівка, Нововасилівка, Покровка, Мезенівка, Хрінівка, Лугівка, Славгород, Нова Гута, Студенок, Порозок, Клюси, Тимофіївка, Стара Гута, Рудак, Чуйківка. Крім цього, росіяни завдали авіаударів КАБами по Сумах, Глухову і Соснівці. На Покровському напрямку росіяни здійснили 36 штурмових дій у районах населених пунктів Зелене Поле, Воздвиженка, Гродівка, Карлівка, Новогродівка, Маринівка та Михайлівка. Сили оборони України стримують натиск військ рф та відбили 28 атак, наразі точаться вісім боїв.

16:35 Зеленський після удару по Харкову, внаслідок якого загинули 4 людини, ще 28 осіб постраждали: "Цей удар – російської керованої авіабомби. Удар, якого не було б, якби в наших Сил оборони була здатність знищувати російську військову авіацію там, де вона базується. Нам потрібні сильні рішення партнерів, щоб зупинити цей терор. Це абсолютно справедлива потреба. І немає жодної раціональної причини обмежувати Україну в захисті. Нам потрібні далекобійні можливості. Нам потрібне виконання домовленостей щодо ППО для України".

16:15 КАБ влучив в під'їзд 12-поверхового будинку в Індустріальному районі Харкова, загинуло три людини. Також дівчинка загинула внаслідок удару по дитячому майданчику в Немишлянському районі. Відомо вже про 28 поранених.

15:30 У Харкові сильні вибухи. Місто під атакою КАБів. Один з ударів прийшовся по центральній частині міста, по цивільній інфраструктурі, повідомив Ігор Терехов.

Зеленський провів засідання Ставки: Три ключові питання. Доповідь Головкома Сирського щодо ситуації на передовій – передусім Покровський напрямок. Окремо Головком доповів про деталі операції в Курській області, зокрема чергове поповнення обмінного фонду. Друге – підготовка шкіл до навчального року. Третє – енергетика. Стан ліквідації наслідків російських ударів. Аналіз деяких питань щодо будівництва захисних споруд. Ключове завдання – максимально можливе посилення роботи за кожним із цих трьох напрямів.

15:00 Зеленський запропонував провести саміт, спрямований на припинення війни з Росією, в Індії. Це відбулося під час візиту прем'єр-міністра Нарендри Моді до Києва минулого тижня. Про це пише Bloomberg з посиланням на джерела, знайомі з обміном інформацією.

14:00 Щонайменше 5 людей поранено внаслідок обстрілу Курахового. Вдень місто потрапило під вогонь Ураганів. Є прямі влучання у житлову триповерхівку, адмінбудівлю і крамницю. Наразі точно відомо про 5 постраждалих, однак, імовірно, під завалами також перебувають люди.

13:15 Внаслідок ворожої атаки на підприємство у Сумах в лікарні померла 48-річна жінка. Тіло ще однієї загиблої 37 років знайшли під завалами. Кількість потерпілих з травмами різного ступеню тяжкості зросла до 11, — Офіс генпрокурора.

12:00 СБУ та ДБР затримали у Харкові агента російської військової розвідки (ГРУ), який працював лісником. Зловмисник, прикриваючись службовими обов'язками, збирав розвіддані про розташування, чисельність та озброєння підрозділів ЗСУ, що обороняють місто. Він передавав інформацію окупантам через посередника в Росії. Затриманому загрожує довічне ув'язнення за державну зраду в умовах воєнного стану.

11:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжими втратами ворога:

Втрати армії РФ в Україні 30.08.2024
Втрати армії РФ в Україні 30.08.2024

10:00 Російські військові мають успіхи на Донбасі — просунулися у Михайлівці, біля Пантелеймонівки, Піщаного та Андріївки, повідомляють аналітики Deep State. Також ворогу вдалося забрати назад під контроль Корєньово Курської області РФ.

Карта боїв на Донбасі 30.08.2024
Карта боїв на Донбасі 30.08.2024

09:00 Цієї ночі над Україною збили 12 "шахедів", повідомили у Повітряних Силах. Бойова робота велася у Вінницькій, Миколаївській, Дніпропетровській, Херсонській та Сумській областях.

08:30 У Сумах зранку приліт: під прицілом опинилася північна частина міста. Як повідомили в ОВА, жителів кількох районів просять не відчиняти вікна. Це, вочевидь, пов'язано із задимленням, яке виникло внаслідок пожежі через атаку окупантів. Подібні обмеження стосуються жителів районів Веретенівки, Аннівки та Ковпака. Пізніше стало відомо про щонайменше 9 постраждалих.

07:00 Вночі дрони атакували територію РФ — цього разу було гучно у Калузі. Місцева влада вже відзвітувала про начебто збиття чотирьох безпілотників. Пізніше росЗМІ заявили, що всього вночі на 30 вересня над кількома регіонами Росії було ліквідовано 18 дронів.

Калуга карта
Калуга на карті

06:30 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • вибухи цієї ночі чули жителі Сумщини, Полтавщини, Херсонщини та Дніпропетровщині. Зокрема через роботу ППО по "шахедах". Чекаємо деталі від Повітряних Сил та місцевих адміністрацій;
  • також гучно було і в окупованому Криму — за даними місцевих пабліків, щонайменше три вибухи було чути в районі Кіровського. Підтвердження поки немає, але поруч із населеним пунктом розташований однойменний аеродром ворога;
  • Україна збирається отримати понад 4000 ракет до Javelin-ів. Ці снаряди (частину від загального замовлення) виготовить компанія Raytheon, з котрою уряд Штатів уклав угоду на 1,3 млрд доларів;
  • на підконтрольну територію вдалося повернути 14 дітей із окупованих РФ районів Донеччини, Луганщини, Запоріжжя та Херсонщини. Про це повідомив уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець;
  • гендиректор МАГАТЕ Гроссі заявив про бажання вкотре відвідати Україну. Він вже вп'яте планує візит до Києва за часів повномасштабки. Серед тем, котрі на думці на обговорення у Гроссі, — ситуація на ЗАЕС.

05:00 Безпілотники російських окупантів знищені. Повітряних тривог не оголошувалося.

03:00 Вибухи у тимчасово окупованому Криму. Під удар могли потрапити аеродроми у Кіровському та Джанкої.

01:00 Безпілотники росіян перебувають у кількох регіонах України. Зокрема на Сумську область летять дрони з тимчасово контрольованої росіянами Курської області.

00:00 У низці областей оголошено повітряну тривогу, зокрема, є загроза застосування ударних дронів.

Карта бойових дій від DeepState на початок доби виглядає так:

Мапа бойових дій в Україні 30.08.2024
Карта бойових дій в Україні 30.08.2024

Про те, що відбувалося 27 серпня, читайте у трансляції: Війна — день 916: росіяни тиснуть на півдні та сході, а Україна відходить від масштабного обстрілу

З ситуацією в Україні за 28 серпня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 917: росіяни наближаються до Покровська, доки ЗСУ закріплюються у Курській області

Про новини та події 29 серпня ми розповідали тут: Війна — день 918: Україна втратила F-16, але просувається в Курській області