Війна — день 920: новий командувач Повітряних сил в Україні та масована атака дронів РФ

Читать на русском
Автор
948
Настав новий день спротиву російським окупантам
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі субота, 31 серпня 2024 року. Минула доба ознаменувалася в Україні продовженням скандалу з винищувачем F-16, що розбився, в результаті якого президент Володимир Зеленський звільнив командувача Повітряними силами й на посаду тимчасово призначили генерал-лейтенанта Анатолія Кривоножка. Також вразив країну обстріл Харкова, внаслідок якого загинуло 7 людей, а ще 77 постраждали. Але неспокійно було і в Бєлгороді, де теж заявляють про вибухи, палаючі будинки та жертви.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 31 серпня. Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У Харкові пролунав вибух. Попередньо відомо, що обійшлось без потерпілих. Влучання зафіксовано у передмісті.

22:00 Зеленський звернувся до США, Британії, Франції та Німеччини, щоб ті надали потрібні дозволи на удари далекобійною зброєю углиб РФ.

"Ми маємо з вами домовленості щодо ППО і щодо ракет до систем ППО. Важливо якнайшвидше все це реалізувати", — додав президент.

21:00 Нідерланди передадуть Україні 28 всюдиходів Viking. "Україна відчайдушно потребує нашої допомоги у боротьбі з російським агресором", — наголосив міністр оборони Рубен Брекелманс.

20:00 Внаслідок сьогоднішнього обстрілу Харківщини поранено 10 людей, двоє загинуло. Серед постраждалих є діти.

19:00 США нададуть Україні пакет фінансування енергетичного сектору на суму $800 мільйонів, — міністр економіки України Юлія Свириденко.

18:30 На Курському напрямку Повітряні Сили сьогодні збили російський БПЛА "Оріон". Ці БПЛА — рідкість, бо вони можуть нести навіть ракети.

17:00 Міністр національної оборони Литви закликав керівництво ЄС та країн-учасниць союзу дозволити Україні завдавати ударів по Росії отриманими від них ракетами великої дальності.

"Ми повинні дозволити українцям проявити всю свою міць проти Росії. Євросоюз і країни-члени повинні чітко заявити, що немає жодних обмежень на використання даної зброї, зокрема систем великої дальності, ракет або безпілотників", — сказав Лаурінас Кащюнас.

16:00 Українська делегація у США зустрілася з радниками з питань нацбезпеки США, Великої Британії, Німеччини та Франції. Сторони обговорили фронт, зброю для ЗСУ, енергетику та гарантії безпеки.

15:00 Росіяни вдарили по селу Черкаська Лозова під Харковом. Кількість постраждалих зросла восьми, — ОВА. Як повідомляють медики екстреної допомоги, семеро — легкі, одна жінка — в середньому стані.

14:00 Лише половину "Шахедів" Україна збила під час російської атаки минулої ночі, — друга половина "локаційно втрачені (упали самостійно)". "Телеграф" розпитав у військових експертів, що це значить.

"Це пов’язано з протидією сил радіоелектронної боротьби. Працює українська ППО, яка глушить сигнал і призводить до того, що "Шахеди" втрачають можливість вражати наперед обрані цілі", — сказав Дмитро Снєгирьов. Крім того, за його словами, зараз Україну атакують російські "Шахеди", а не оригінальні моделі, а в РФ вирішили брати кількістю, а не якістю.

Олег Старіков частково погодився з ним, додавши, що Україна могла отримати від союзників потужніші системи РЕБ, оперативного рівня, а не тактичного. Але це лише одна із його версій. Згідно з іншою, Росія може спеціально запускати велику кількість дронів, але частиною жертвувати, щоб промацати систему ППО.

13:00 У Покровську Донецької області внаслідок обстрілу армією РФ пошкоджена пожежно-рятувальна частина, особовий склад не постраждав.

12:00 Вночі Росія атакувала Україну ракетою "Іскандер-М", чотирма С-300 та 52-ма ударними БпЛА. Сили ППО збили 24 "Шахеди", ще 25 упали самостійно, а інші три дрони полетіли в Білорусь та Росію. Вибухи чули у Київській, Полтавській, Черкаській, Дніпропетровській, Чернігівській, Кіровоградській, Миколаївській та Сумській областях.

11:00 Партизан "Атеш" розвідав портову інфраструктуру в російському Таганрозі: "Цей порт є важливою частиною транспортної інфраструктури Росії. Використовується для логістичної підтримки військових операцій, включаючи транспортування техніки, боєприпасів та палива. Порт Таганрога також є базою для військових судів".

10:00 Сили протиповітряної оборони під час нічної атаки знищили всі російські ударні безпілотники, які загрожували Києву.

Через падіння уламків у Черкаському районі пошкоджено чотири приватні будинки, однак люди не постраждали.

Від початку окупації українського Криму зафіксовано близько 60 насильницьких зникнень. Найбільша їхня кількість відбувалася у перший місяць окупації півострова — тоді було зафіксовано близько 20 таких випадків, — представництво Президента України в Автономній Республіці Крим.

09:00 За уточненими даними правоохоронців в Харкові загинули 6 людей (а не 7): дівчина 18 років, дівчинка 14 років, 74 років, жінка 73 років, чоловік 49 років та жінка, яку деблокували останньою, дані встановлюються.

Кореспондент "Телеграфу" Ян Доброносов побував на місці прильоту в 12-поверхівку в Індустріальному районі:

08:00 У Києві чули вибухи, – попередньо, це знову була робота ППО.

За минулу добу Росія орієнтовно втратила в Україні більше 1300 одиниць особового складу, 8 танків, 18 безпілотників, 1 ракету, 10 одиниць спецтехніки.

Втрати Росії в Україні 31.08.2024
Втрати Росії в Україні 31.08.2024

В Чорному морі 1 ворожий корабель, носій крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 4 ракет.

Актуальні карти бойових дій від ISW станом на початок доби 31 серпня виглядають так:

07:00 Зібрали кілька важливих новин на ранок:

  • вночі тривога лунала в половині областей України, повідомлялося про вибухи на Київщині, Полтавщині, Чернігівщині, Кіровоградщині; кілька груп "Шахедів" досі в повітряному просторі країни;
  • внаслідок ударів КАБів по Харкову за останніми даними 7 загиблих, 97 постраждалих (з них 22 дітей); серед жертв — художниця Ніка Кожушко;
  • військові РФ окупували Карлівку Покровського району Донецької області, — DeepState;
  • операція України в Курській області є законною і підпадає під право на самооборону — Столтенберг;
  • держагентства Росії визнають сплеск невдоволення Путіним серед громадян, — ISW;
  • студенти училищ на окупованих територіях будуть ремонтувати військову техніку РФ, — ЦНС.

01:00 Моніторинг оцінює загальну кількість безпілотників росіян над Україною у +-25 одиниць. Перші безпілотники дісталися Києва – у столиці чули вибухи, працює протиповітряна оборона.

00:00 У Чернігівській, Полтавській, Сумській та Харківській областях повітряна тривога — у повітряному просторі ударні дрони, також є загроза ракетного удару.

DeepState повідомляє: Ворог окупував Карлівку, а також просунувся у Галицинівці, Стельмахівці, біля Долинівки та Піщаного. Карта бойових дій на початок доби виглядає так:

Мапа бойових дій в Україні 31.08.2024
Мапа бойових дій в Україні 31.08.2024

З ситуацією в Україні за 28 серпня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 917: росіяни наближаються до Покровська, доки ЗСУ закріплюються у Курській області

Про новини та події 29 серпня ми розповідали тут: Війна — день 918: Україна втратила F-16, але просувається в Курській області

Про те, що відбувалося 30 серпня, читайте у трансляції: Війна — день 919: скандал із F-16 в Україні та потужний удар по Харкову